Dit keer hebben we nog een recept van een cijfertaart. Super leuk om te maken en vooral niet al te ingewikkeld! Deze cijfertaart is een stuk kleiner dan de cijfertaarten die we eerder hebben gemaakt. De cijfers zijn ongeveer 25 cm lang.
Dochter Chiara was afgelopen week jarig en een goeie reden om een taart te maken. Ik heb nu cijfermallen gevonden van kleinere cijfers. Die andere zijn ongeveer 35 cm hoog, dat is een behoorlijke maat. Maar als je wat minder bezoek krijgt is het ook leuk om deze mallen te gebruiken. Dan heb je nog aardig wat hoor, als het om een getal gaat wat uit twee cijfers bestaat. En dat is bij ons het geval. Dochterlief is “27” geworden. Dus een 2 en een 7 gemaakt. Dit keer een iets andere crème, met roomkaas, slagroom en witte chocolade. Lekker! Dan als decoratie Maltesers, die lekkere chocoladebolletjes en blauwe bessen. Ik heb altijd wat meringues in de kast liggen, die maak ik regelmatig om te gebruiken bij het decoreren van taarten. dus hier gebgruik ik ook wat van. Dan nog wat goudspikkels om de taart wat op te vrolijken. Ziet er weer gezellig uit! Chiara was er happy mee en het bezoek ook wel, geloof ik. Haha! Hij was in ieder geval zo op!

Ingrediënten
Deze hoeveelheden zijn voldoende voor één cijfertaart, dus voor twee lagen cake. Dus als je net als het voorbeeld, 2 cijfers maakt, heb je twee maal deze hoeveelheid ingrediënten nodig.
- 300 gram boter of margarine
- 300 gram fijne suiker
- 6 eieren
- 325 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- beetje citroensmaakstof of citroenaroma
Voor de crème:
- 250 gram roomkaas of zuivelspread naturel
- 250 gram verse slagroom
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 zakje klopvast
- 40 gram witte chocolade
Voor de decoratie:
- Ongeveer 100 gram blauwe bessen
- 1 zak Maltesers
- Een paar stukjes meringue
- een beetje goudspikkels
Verder:
- 1 à 2 rechthoekige bakvormen van ongeveer 30 x 20 cm.
- Cijfermallen, kant en klaar gekocht of anders zelf getekend en uitgeknipt. Maat ongeveer 25 lang en 18 cm breed.
- Een spuitzak met een rond spuitmondje. Mijn spuitmondje heeft een opening van 13 mm. Ietsje groter of juist kleiner zou ook kunnen.
- 2 goudkleurige taartkartons van 30 cm.
Instructies
Voor deze twee cijfers heb ik vier cakelagen gebakken. Twee stuks per cijfer. Deze cakelagen heb ik gebakken in bakvormen van ongeveer 30 x 20 cm. Ze mogen ook ietsje groter of ietsje kleiner zijn, zolang de cijfers er maar ruim inpassen. Dan volgt hier de instructie:
- Vet de bakvormen in met margarine en bestuif deze met bloem. Schud het overtollige bloem er weer uit.
- Maak het deeg: doe de boter in een kom en klop deze op de hoogste stand ongeveer twee minuten. voeg de fijne suiker toe en klop er ook nog even goed door op de hoogste stand.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout.
- Spoel de blauwe bessen af en laat ze uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens het ei goed door totdat het helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Ga door tot alle eieren zijn toegevoegd. Voeg eventueel bij de laatste twee eieren een schepje meel toe, om schiften te voorkomen.
- Voeg dan de rest van de zelfrijzend bakmeel in delen toe. Klop telkens even kort door op de laagste stand. Ga door tot alles is toegevoegd.
- Voeg de citroensmaakstof of aroma toe en klop er kort door.
- Verdeel het deeg over de twee bakvormen. Smeer het goed uit tot een egale laag. Als je maar één bakvorm hebt, verdeel je het deeg in twee delen. Je vult de vorm dan met de helft van het deeg. Smeer dit uit tot een dunne deeglaag.
- Bak de cakelaag gaar in ongeveer 20- 23 minuten.
- Haal uit de oven en laat even afkoelen op een taartrooster.
- Leg een plank op de bakvorm en draai het geheel om. Haal de bakvorm er af.
- Leg dan weer een plank op de cake en draai weer om, nu ligt de cake weer goed op deze plank. Laat verder afkoelen.
- Bak zo ook de tweede cakelaag.
- Als je twee cijfers gaat maken, net als ik, dan weeg je opnieuw alle bovenstaande ingrediënten af en herhaal het hele proces. Je hebt nu 4 plakken cake.
- Als ze goed zijn afgekoeld, leg je de cijfers op een plak cake. Snijd er omheen met een scherp mesje, zodat je een cijfer van cake hebt. doe dit tweemaal met de 2 en tweemaal met de 7. (of met andere cijfers als je een andere getal nodig hebt)
- Maak dan de crème: leg de pakje(s) slagroom 10 minuten in de vriezer. Dan wordt ie goed koud.
- Doe de roomkaas of zuivelspread in een kom, klop dit zacht met de mixer op een lage stand.
- Voeg de basterdsuiker toe en klop er kort door.
- Haal de slagroom uit de vriezer en voeg deze toe aan de roomkaas.
- Klop dit mengsel met een mixer op de hoogste stand. Klop door tot de crème bijna stijf is.
- Verwarm de witte chocolade “aubainmarie”. Als de chocolade vloeibaar is, haal je de kom van de pan af en laat het afkoelen.
- Als de witte chocolade is afgekoeld, maar nog wel vloeibaar is, voeg je dit voorzichtig, in delen toe aan de crème. Voeg ook het zaakje slagroomversteviger toe. Klop dan de crème nog even tot deze stijve pieken vormt.
- Doe het spuitmondje in de spuitzak en vul deze met de crème.
- Leg één van de cijfers 2 op een vierkant taartkarton.
- doe 3 eetlepels bosvruchtenjam in een pannetje, voeg er twee eetlepels water aan toe. Verwarm dit al roerende to het een mooi vloeibare massa is. Prik met een satéprikker gaatjes in de cake. Smeer met een kwastje een laagje jam op de cake. Door de gaatjes zal deze een beetje in de cake trekken.
- Spuit hier op dan ronde toefjes crème, spuit de hele laag vol met deze toefjes.
- Leg een aantal Malteserballetjes op een snijplank en verkruimel ze met een deegroller. Verdeel de Malteserkruimels over de bolletjes crème.
- Verdeel ook nog een aantal blauwe bessen over de crème.
- Leg dan de tweede cijfer 2 hier voorzichtig op, druk het een klein beetje aan, niet teveel, de bolletjes moet mooi zichtbaar zijn.
- Prik ook hier wat gaatjes in en smeer een laagje van de vloeibare jam hier over.
- Spuit dan weer het hele cijfer vol met mooie, ronde toefjes.
- verkruimel wat meringues, als je die hebt.
- Snijd een aantal Maltesers doormidden, dat staat ook mooi op de taart.
- Versier nu de bovenkant met blauwe bessen, Maltesers, halve Maltesers en verkruimelde meringues.
- Strooi dan nog wat goud sprinkels over de taart.
- Nu heb je een mooi versierde, twee lagen taart in de vorm van een “2” .
- Herhaal alles voor het tweede cijfer, in mijn geval was dit een 7.
Volg ons op Pinterest en sla dit recept op!
Liefs, Ria
2 comments
Hoi hoi!
Mijn dochter lust alleen chocoladetaart hoe zou ik de taart kunnen aanpassen naar chocolade zonder dat deze te droog wordt door de cacao? Ook weer rekening houden dat de taart weer genoeg cacao nodig heeft omdat deze anders alsnog naar een gele cake smaakt #dilemma
Hoi Daisy, je kunt 30 gram cacaopoeder toevoegen met iets van 4 eetlepels melk. Dan moet het wel lukken.