Deze kleine cupjes zijn gevuld met karamel en chocolade ganache. Klein van formaat, maar wel een smaakbommetje! Leuk voor bij de koffie, of als je een high tea wilt geven.
Dit is mijn eerste baksel van dit nieuwe jaar. Heb weer zin om veel nieuws uit te proberen! Dit kleine bakseltje is niet zo heel moeilijk. De smaak zit hem in de heerlijke salted karamel. Ik ben daar dol op. Karamel is altijd een klein beetje lastig om te maken, want je moet goed opletten dat je de suiker niet te donkerbruin laat worden, want dan wordt de karamel bitter. Maar ook zeker niet te licht, want dan zit er te weinig diepe karamelsmaak in. Dus goed opletten! Maar oefening baart kunst, dus lekker vaak karamel maken is mijn advies! Dit is weer een leuk recept om het te oefenen!

Ingrediënten
- 170 gram bloem
- 70 gram poedersuiker
- 20 gram cacaopoeder
- 20 gram amandelmeel
- 110 gram boter of margarine
- snuf zout
- 1 ei
Voor de karamel:
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels water
- 100 ml slagroom
- Een beetje zeezout
- 2 theelepeltjes vanillearoma
Voor de chocolade ganache:
- 100 gram pure chocolade
- 100 ml slagroom
Verder:
- Een bakvorm voor 12 of 24 mini cupcakes
- Wat boter en bloem om de bakvorm in te vetten
Instructies
- Doe de (gezeefde) bloem, de cacaopoeder, de poedersuiker, het amandelmeel en het zout in een kom, meng dit goed door elkaar.
- Snijd de koude boter in kleine blokjes en meng dit erdoor. Wrijf het met je vingers tot een kruimelige massa.
- Je kunt dit ook met deeghaken door elkaar mengen. Klop dan tot het een fijn kruimelige massa is.
- Klop het ei los in een kommetje.
- Voeg ongeveer de helft van het ei toe aan het deeg. Kneed dit erdoor. Als het deeg nog wat droog is, voeg je nog wat van het ei toe, ik heb ongeveer twee derde van het ei toegevoegd.
- Is het deeg toch te plakkerig, dan kun je nog wat bloem toevoegen.
- Als je een soepel deeg hebt, wikkel je dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
- Vet de holletjes van de bakvorm in met een beetje margarine en strooi er dan wat bloem in. Schud het overtollige bloem er af.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in balletjes van ongeveer 16 à 20 gram.
- Druk elk balletje in een holletje. Druk het met je duim tot een rond bakje of cupje. Werk de randen een beetje bij als dit nodig is.
- Vorm zo van alle balletjes mooie ronde bakjes. Bij mij was het voldoende voor 20 bakjes.
- Zet dit weer een half uur in de koelkast.
- Scheur wat kleine velletjes aluminiumfolie af en leg deze in elk bakje. Vul dit met bakbonen.
- Als je geen bakbonen hebt, kun je ook balletjes vormen van aluminiumfolie en deze in elk bakje leggen.
- Zet de bakvorm in de oven en bak de cupjes 8 minuten.
- Haal de bakvorm dan uit de oven en verwijder de bakbonen en de aluminiumfolie.
- Zet de bakvorm dan weer in de oven en bak de cupjes verder gaar in nog ongeveer 8 minuten.
- Haal dan weer uit de oven en laat ze afkoelen.
- Dan maak je de karamel: doe de suiker met de twee eetlepels water in een stevige steelpan.
- Doe de slagroom in een steelpan en laat dit langzaam warm worden.
- Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren. Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi goudbruin te laten worden.
- Als de karamel mooi goudbruin is, neem je het pannetje van het vuur en schenk er de slagroom in een dunnen straal bij. Let wel op: als er per ongeluk een vel op de slagroom zit, moet je deze eerst even zeven.
- Doe voorzichtig als je de slagroom toevoegt, want de karamel is zeer heet!
- Roer goed terwijl je de slagroom toevoegt.
- Zet nog even op het vuur en laat dit heel even doorkoken.
- Voeg de zeezout en de vanille aroma toe. Roer erdoor.
- Zet dan het vuur weer uit en laat de karamel afkoelen.
- Als de karamel helemaal is afgekoeld schenk je het in een klein kannetje of een plastic spuitflesje.
- Vul alle cupjes met een laagje karamel.
- Laat dit stevig worden.
- Maak dan de ganache: doe de chocolade en de slagroom in een hittebestendige kom en verwarm dit “au bain marie”. Zorg dat het water de onderkant van de kom niet raakt.
- Als alle chocolade is opgelost in de slagroom en een homogeen geheel is, haal je de kom van de pan, en laat dit een beetje afkoelen.
- Schenk het dan in een kannetje en giet het op de karamel, in het cupje. Laat dit verder stevig worden.
Aandachtspuntjes bij dit recept:
- Zorg dat de cupjes een beetje egaal worden, daarvoor druk je het balletje deeg zo netjes mogelijk in de bakvorm. Werk het mooi bij.
- De steunvulling en aluminiumfolie zorgt ervoor dat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken, dan worden de holletjes te klein.
- Wat je nog kunt doen: als je de folie en de steunvulling er weer uit haalt, kun je met een rond klein potje of iets anders wat precies in het holletje past, de holletjes nog wat extra vormen. Het deeg is van binnen nog niet helemaal droog en kan dus nog wat gevormd worden.
- Let op bij de karamel: deze mag niet te donker worden tijdens het karamelliseren.
- Let op de ganache, het chocolademengsel mag niet te heet worden.
Liefs Ria