Caramel behoort tot onze favoriete smaken! Maar we hebben het nog niet zo heel veel gebruikt in onze recepten. De laatste keer was met de “mini banoffees”. Nou had ik nog een zakje Lonka caramel fudge staan, hemels! Dus daar maakte ik deze heerlijke taartjes mee! Kijk snel verder!
Dit recept bevat stukjes van deze caramel fudge. Het is een cakeje, gebakken in kleine vlaaivormpjes. Met in het midden een beetje caramelsaus en langs de rand stukjes caramelfudge. Échte caramelcakejes dus! Ik bedoel te zeggen: wat wil je nog meer? :)
Ingrediënten
- 5 à 6 kleine vlaaivormpjes van circa 10 cm doorsnee (hier verkrijgbaar)
- 115 gram boter of margarine
- 110 gram fijne suiker
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 110 gram bloem
- 40 gram fijngemalen amandelpoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel melk
Voor de caramelsaus:
- 100 gram suiker
- twee eetlepels water
- 20 gram margarine of boter
- 50 ml slagroom
Verder:
- 1 zak Lonka caramel fuch
- eventueel een beetje decoratiesuiker
Instructies
- Vet de vormpjes in met een beetje boter of margarine. Bestuif ze met een beetje bloem.
- Klop dan de boter zacht met de suiker, de vanillesuiker en het zout. Klop circa 2 à 3 minuten.
- Voeg de eieren steeds één voor één toe en kopt dit er steeds goed door.
- Zeef de bloem met de bakpoeder, voeg de amandelpoeder erbij. Roer dit samen door het deeg.
- Voeg nog een eetlepel melk toe, roer er goed door.
- Vul de vormpjes met het deeg, zorg dat ze niet te vol zijn, het deeg moet nog wel kunnen rijzen en de caramel komt er ook nog op.
- Maak de caramelsaus: doe de suiker in een steelpan met de twee eetlepels water. Breng dit aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker caramelliseren. Dit kan even duren (bij mij was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de caramel mooi lichtbruin is. Maar wacht niet te lang, anders wordt de caramel wat bitter. Haal dan de pan van het vuur. Roer er eerst de boter en vervolgens de slagroom door. Laat dit minimaal een kwartier afkoelen.
- Schep dan op elke cakeje in het midden een dotje caramelsaus.
- Snijd een aantal fudgeblokjes in kleine stukjes en leg deze langs de rand van de cakejes.
- Leg een vel aluminiumfolie onderin je oven. Want als de cakejes gaan ‘lekken’, dan kun je dat opvangen. Anders wordt je oven heel vies.
- Bak je cakejes op een rooster circa 20 tot 25 minuten op 175 graden, tot ze goud bruin zijn. Let op: mocht je teveel cakebeslag hebben gebruikt, dan heb je meer kans dat ze wat overlopen. Dit komt omdat de caramel door de warmte weer vloeibaar wordt (bij ons was het ook een beetje overgelopen)
- Haal ze er uit en laat ze afkoelen. Maak de vormpjes voorzichtig los.
- Strooi er nog wat kleine blokjes Lonka fudge over en bestrooi eventueel met wat decoratiesuiker.
En klaar zijn deze heerlijke gebakjes! Wil je toch meteen je tanden inzetten als je dit ziet? Ik anders wel!
Liefs Ria
7 comments
Ziet er weer super lekker uit!
Zou ik het amandelpoeder door gewone bloem kunnen vervangen?
Hoi Judith, ja hoor, dat kan! De amandelpoeder zorgt voor een extra verfijnde smaak, maar is niet perse noodzakelijk.
Wanneer gebruik je de boter en slagroom bij de karamel?
Hoi Jolanda, ik zie dat ik vergeten ben om dat erbij te zetten. Heb ik meteen gedaan. Als de caramel mooi bruin is gekleurd haal je deze van het vuur af, je roert dan eerst de boter erdoor en daarna de slagroom. Roer met een garde goed door. Laat het geheel dan afkoelen.
Dank je wel voor de snelle reactie.
Hoi Ria!
Dit wil ik vanavond gaan maken. Lijkt me heeeerlijk.
Alleen heb ik die vormpjes niet.. Kan het in een klein bakblik, muffin vormpjes of crème bullee bakjes?
Hoi Debbie, ja dat kan eigenlijk wel. Het is een cakedeeg. Misschien moet je dan een muffinbakvorm gebruiken en daar dan cupcakepapiertje in doen. Anders krijg je de cakejes er waarschijnlijk niet goed uit. Zorg er ook voor dat je dan de vormpje niet te vol doet met deeg, zodat er voldoende ruimte is voor de karamel en de fudge.