Dit keer weer een klein hapje, een tarteletje kun je dit ook wel noemen. Snel te maken en erg lekker. De bodem is van bladerdeeg en de vulling bestaat uit appel, rozijnen en amandelen.
Zoals jullie misschien wel weten heb ik niet zo lang geleden zelf bladerdeeg gemaakt. Daar heb ik een aantal stukken van bewaard in de vriezer. Daar had ik nu profijt van. Ik heb deze appel tarteletjes gemaakt met een stuk van 300 gram bladerdeeg. Dat heb ik de avond ervoor uit de vriezer gehaald en laten ontdooien in de koelkast. De tarteletjes zijn gemaakt in van die kleine, ondiepe aluminium bakjes. Vroeger gebruikten we die om slaatjes in te maken. Ik had nog een heleboel van deze vormpjes liggen uit mijn winkeltje en die zijn nu handig om hiervoor te gebruiken. Het idee van deze tarteletjes komt van de bruiloft van mijn nichtje een paar maanden gelden. Daar kregen we ’s avonds bij de koffie ook zo iets. Dat was erg lekker. Deze zijn wel iets anders, maar ook die waren gemaakt in zo’n folie bakje. Handig om vast te houden en lekker zo in je mond te stoppen! Lekker met appelschijfjes, wat rozijnen en amandelschaafsel. Let er bij het bakken wel op dat je de rozijnen een beetje onder de appelschijfjes legt, anders kunnen ze verbranden tijdens het bakken. Geniet van het bakken!

Ingrediënten
- Ongeveer 12 stuks aluminiumfolie wegwerp bakjes met laag randje
- 300 gram bladerdeeg, zelfgemaakt of 1 pakje gekocht uit de winkel.
- 2 à 3 appels
- ongeveer 25 gram rozijnen
- beetje suiker
- beetje kaneelpoeder
- 10 gram amandelschaafsel.
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 2 eetlepels water
Instructies
- Maak je bladerdeeg volgens dit basisrecept of koop een pakje diepvries bladerdeeg in de winkel. Ik had eerder zelf bladerdeeg gemaakt en verpakt in porties van 300 gram ingevroren. Ik heb de avond hiervoor een pakje van 300 gram uit de vriezer gehaald en ontdooid in de koelkast.
- Als je een pakje diepvriesbladerdeeg gebruikt, ontdooi je de blaadjes naast elkaar.
- Rol het verse bladerdeeg uit en steek hier rondjes uit van ongeveer 12 cm. Het diepvries bladerdeeg hoef je niet uit te rollen. Steek ook daar rondjes uit van ongeveer 12 cm.
- Vet de aluminium bakjes een beetje in met wat margarine of boter.
- Bekleed hier de vormpjes met de ronde deeglapjes. Druk een beetje aan, zorg dat het bakje gelijkmatig gevuld is.
- Leg dit 30 minuten in de koelkast om weer wat steviger te worden.
- P\Haal er weer uit en prik gaatjes in de bodems.
- Schil en snijd de appel in vieren. Snijd dan dunne schijfjes en doe deze in een kom. Voeg een klein beetje citroensap toe.
- Wel de rozijnen even in heet water. Laat ze daarna goed uitlekken, eventueel op een keukenpapiertje.
- Voeg de suiker en de kaneel toe aan de appelschijfjes. Schep even door.
- Leg eerst wat rozijnen en dan wat van de appelschijfjes op de deegbodems, leg de schijfjes een beetje over elkaar heen.
- Dan nog wat rozijnen er op, maar let op, niet teveel rozijnen op de bovenkant, wan tze kunnen dan mogelijk verbranden.
- Leg de tarteletjes op een bakplaat met bakmatje of bakpapier bekleed.
- Bak de tarteletjes in een op 210 graden voorverwarmde oven gaar en krokant.
- Bak ze ongeveer 20 minuten. Kijk zelf even of ze mooi goudbruine zijn. Je kunt, als je de bakplaat uit de oven neemt, voorzichtig even de onderkant bekijken, of die goed gaar zijn.
- Zo niet, dan leg je ze nog even terug.
- Mochten de taartjes te donker kleuren, kun je altijd een stukje aluminiumfolie er overheen leggen tijdens de laatste minuten.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Doe de abrikozenjam met het water in een steelpan. Verwarm dit en roer goed door.
- Bestrijk de tarteletjes hiermee, dan gaan ze mooi glanzen.
Liefs, Ria
4 comments
Leuke minitaartjes, maar ik zie geen recept. Er staat: [penci_recipe] boven de foto’s.
Groet Patricia
Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het snel aangepast!
Dag, ik wil de mini appeltartelettes graag maken maar zie dat er geen recept bijstaat. Kunt u dat svp geven. Mvg Anne-Marie
Hoi Anne Marie, het staat er inmiddels bij hoor!