Deze kleine ronde gebakjes zijn gemaakt van Bretons zanddeeg, en gevuld met plakjes banaan, karamel en chocoladeganache. Alle ingrediënten voor een topgebakje!
Een tijd geleden hebben we al eens kleine karamel cupjes gemaakt. Die waren echt superlekker! Dus het leek me een goed plan om hier nog eens een variatie op te maken. Ik heb gekozen voor een Bretons zanddeeg. Dit deeg wordt ook wel een sloffendeeg genoemd. Dat is een variatie op het zanddeeg, mar het is wat brosser. Echt heel lekker! Ik heb voor het maken van de deegbakjes, kleine open bakringen gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende makten. Ik heb de bakringen van 7 en 8 cm gebruikt. Want ik heb er n.l. niet voldoende van één dezelfde maat. Je kunt met deze bakringen rechtstreeks rondjes uit het deeg steken, maar deze hebben geen scherpe randen, dus dan zul je wat harder moeten drukken. Je kunt ook , als je dat hebt, een gewone ronde uitsteker gebruiken om de rondjes uit te steken. Deze hebben scherpere randen, dus dan krijg je iets mooiere rondjes. Je legt ze dan daarna in een bakring. Als het deeg bakt in de oven, krijgt het vanzelf een klein opstaand randje, zodat er een ‘bakje’ vormt. Dat wordt dan gevuld met plakjes banaan, karamel en chocolade.

Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram zachte boter of margarine
- 90 gram fijne suiker
- 90 gram witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- Snufje zout
- 1 theelepel citroen aroma
Voor de vulling:
- 1 à 2 bananen
Voor de karamel:
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels water
- 90 ml verse slagroom
- Een beetje zeezout
- 2 theelepeltjes vanille aroma
Voor de chocolade ganache:
- 100 gram pure chocolade
- 80 ml verse slagroom
Voor de decoratie:
- 1 of 2 bananen
Verder:
- ongeveer 8 bakringen met een doorsnee van 7 cm (of van 8 cm)
- een uitsteekring van 7 cm (of van 8 cm)
Instructies
- Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Doe de zachte boter, de suiker, de basterdsuiker en de eidooier in het kuiltje. Doe hier nog een snufje zout en 1 theelepel citroensap bij.
- Meng de ingrediënten met je vingers tot een homogeen deeg. Kneed hier een soepel deeg van, maar kneed niet te lang.
- Doe de deegbal in een stuk huishoudfolie en leg deze minimaal een uur in de koelkast.
- Rol het deeg uit tussen twee lagen huishoudfolie. Tot een plak van circa 0,5 cm dikte.
- Steek hier met de uitsteekring rondjes uit.
- Leg een plakje deeg in elke bakring, en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de rondjes gaar in circa 15-16 minuten in een, op 175 graden, voorverwarmde oven.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster. Haal dan de uitsteekringen er af.
- Snijd een banaan in kleine plakjes en voeg een paar druppels citroensap toe. Schep erdoor. Laat de plakjes een beetje uitlekken in een zeef.
- Maak de karamel: Doe de suiker met de twee eetlepels water in een stevige steelpan.
- Doe de slagroom in een ander steelpannetje en zet dit op het vuur als de karamel bijna bruin wordt, zodat dit slagroommengsel een beetje warm is. Let op dat het niet gaat koken.
- Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is.
- Zet de pan even van het vuur af en voeg meteen de slagroom voorzichtig toe. Let op: de karamel is heet! Laat dit circa 1 minuutje zachtjes doorkoken, blijf goed roeren.
- Voeg het zout en de vanille toe en roer erdoor.
- Haal van het vuur af en laat het een beetje afkoelen.
- Leg in elk deegbakje een paar plakjes banaan.
- Als de karamel niet meer zo heel dun en vloeibaar is, schenk je in elk bakje, een beetje karamel over de banaanplakjes. Laat verder stevig worden.
- Maak de ganache: doe de 100 gram chocolade en de 90 ml slagroom in een hittebestendige kom. Verwarm dit “au bain marie” tot de chocolade helemaal is opgelost.
- Laat dit een beetje afkoelen. En schenk dan over de karamellaag in de deegbakjes. Als je voldoende chocolade hebt, schenk je elk bakje vol tot bijna aan de rand. Kijk even hoe je uitkomt.
- Laat de chocolade stevig worden.
- Versier de taartjes vlak voor het opdienen eventueel nog met een paar plakjes banaan.



Liefs Ria & Laura