Weer eens een appeltaartje vandaag. Maar dan geen gewone appeltaart, maar een appel cheesecake taart.
Als ik zin en tijd heb om iets te gaan bakken, heb ik niet altijd zin om boodschappen te gaan doen. Dat maakt dat ik altijd probeer om van alles in huis te hebben. In oeder geval heb ik altijd bloem, zelfrijzend bakmeel, fijne suiker, margarine en eieren in huis. Althans meestal wel. Verder nog wat extra dingen. Zo heb ik een tijdje geleden, toen we een keer in Duitsland waren, in een supermarkt het een en ander nee genomen. Ze hebben daar altijd heel veel aantrekkelijke producten in het bakschap. Zo ook gemalen hazelnoten en fijngehakte hazelnoten. Ik besloot om hier eens wat van te gaan gebruiken. En omdat ik nog wat appels heb liggen, wordt het een appeltaartje. O ja, dan gebruik ik meteen weer eens de Nutella, had ik een tijdje geleden in de aanbieding gekocht. Nou, dit is het geworden. Een appel – cheesecake met een laagje Nutella. Een zandtaartbodem met hazelnoot. Dan een bodem van Nutella. Yum, yum. Daarover appelschijfje, en dan nog een laagje mascarpone en stukjes gehakte hazelnoot. Klinkt goed toch?
Ingrediënten
- Een springvorm met een doorsnee van 24 cm
Voor het deeg:
- 220 gram bloem
- 100 gram fijne suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 120 gram boter of margarine
- 50 gram fijngemalen hazelnoten
- 1 ei
Voor de vulling:
- ongeveer 100 gram Nutella of andere hazelnootpasta
- 3 à 4 appels, bijvoorbeeld Elstar
- 250 gram mascarpone
- 2 eieren
- 75 gram suiker
- 60 gram fijngehakte hazelnoten
Instructies
- Beboter de bakvorm en bestuif deze met een beetje bloem. Schud de overtollige bloem er weer uit.
- Kneed een soepel deeg van de bloem, de 100 gram suiker, de vanille suiker en het zout, de 50 gram fijngemalen hazelnoot, de boter in kleine stukjes en het ei.
- Pak dit in plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het er uit. Rol het deeg dan uit tot een lap van ongeveer 28 cm. Rol het uit tussen twee lagen plastic folie. Dan blijft het niet plakken.
- Haal de bovenste paal plastic folie er af en til het deeg op met behulp van de onderste laag.
- Keer het om en leg het zo in de bakvorm. Druk het goed aan en maak een mooie opstaande rand tot iets boven de helft van de zijkant. Zorg dat het deeg goed gelijkmatig is verdeeld. Zet dit weer ongeveer 45 minuten in de koelkast.
- Verwarm de Nutella ‘au bain marie’, zodra deze wat beter smeerbaar wordt.
- Schil de appeltjes en snijd ze in dunnen schijfjes, besprenkel met een klein beetje citroendruppels. Laat daarna een beetje uitlekken.
- Doe de mascarpone met de 75 gram suiker in een kom en klop dit los met een mixer op de laagste stand.
- Voeg twee eieren toe en klop deze erdoor. Zet dit even in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal de bakvorm uit de koelkast. Smeer een laagje Nutella gelijkmatig uit op de bodem.
- Leg daar de appelschijfjes op. Dat mag best lekker veel zijn, ze mogen ook een beetje over elkaar liggen.
- Schenk dan het mascarponemengsel hier overheen.
- Strooi daar dan de fijngehakte hazelnoten overheen. Zorg dat het goed verdeeld is.
- Zet dit in de oven en bak de taart gaar in ongeveer 50 minuten.
- Als de taart gaar is, haal je deze er uit, laat goed afkoelen.
- Je kunt de taart eventueel nog bestrooien met poedersuiker.
Liefs Ria
1 comment
lekkere taart heb hem gemaakt voor 12 personen en het was een mooi portie vind ik. je proeft alle smaken.