Deze lekkere gebakjes heb ik gemaakt van mijn zelfgemaakte bladerdeeg! En aangezien het weer heerlijk weer wordt, volgend weekend is het ook Pasen, is het hoogste tijd voor een gebakje met wat extra lente kriebels!
Zelf bladerdeeg maken is echt heel leuk! Het is wel even een werkje, althans het kost veel tijd, maar je kunt ondertussen wel iets anders bakken of andere dingen doen, want het deeg moet telkens een half uur à drie kwartier in de koelkast rusten. In het kort gezegd doe je het volgende: je moet eerst even het deeg maken, dan de boter er tussen leggen, inpakken met het deeg en dan telkens uitrollen en opvouwen, dit doe je tekens twee keer (twee toeren) en dan weer rusten in de koelkast. Zo maak je in totaal 6 toeren en dan is je deeg klaar. Wat ook heel fijn is dat je een deel in de vriezer legt, zodat je bij een volgend recept het zo kunt pakken. Dat hebben wij in dit geval gedaan. Ik heb een deel ingevroren en de rest gebruikt voor dit recept. Voor deze kleine bladerdeeg gebakjes heb ik een vlaaivorm gebruikt voor 9 mini vlaaitjes van 6 cm doorsnee.

Ingrediënten
Voor de cupjes:
- ongeveer een kwart portie verse bladerdeeg (volgens dit basisrecept), dit is ongeveer 300 gram
Voor de chocolade ganache:
- 120 gram pure chocolade, in stukjes
- 100 ml verse slagroom
- 1,5 eetlepel advocaat
Voor de vulling:
- advocaat of ongeveer 30 gram witte chocolade
Extra:
- Vlaaivormpjes met een doorsnee van ongeveer 6 à 7 cm. Je kunt ook grotere vlaaivormpjes gebruiken als je die hebt, dan maak je er gewoon een paar minder.
- Een wegwerpspuitzak
Instructies
- Maak je bladerdeeg volgens dit recept. Je gebruikt uiteindelijk 1/4 van dit recept (ongeveer 300 gram). De rest van het bladerdeeg kan je heel makkelijk in de vriezer bewaren, voor andere receptjes.
- Met deze hoeveelheid heb ik 9 vlaai bakjes gemaakt.
- Rol het deeg uit. Steek met een ronde uitsteker rondjes deeg uit (van ongeveer 1/2 cm dik), die een stukje groter zijn dan de doorsnee van de vlaaivormpjes..
- Leg ze in de ingevette vlaaivormpjes. Druk een beetje aan (met een propje deeg) en werk de randen daarna mooi bij. Druk op het laatst de randen een klein beetje omhoog zodat ze net ietsje uitsteken boven de randen.
- Prik gaatjes in de bodem. Laat ze ongeveer een half uur koelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe in elk bakje een stukje vetvrij bakpapier en doe daarin bakbonen.
- Bak de vlaaivormpjes gaar en goudbruin in ongeveer 15 minuten.
- Haal ze uit de oven, haal de bakbonen èn het bakpapier er uit.
- Zet de bakjes weer terug en bak ze verder af in ongeveer 5 à 8 minuten.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Doe de chocolade en de slagroom in een vuurvaste kom en verwarm dit “au bain marie” .
- Als alle chocolade volledig is opgelost in de slagroom haal je de kom van de pan af.
- Voeg eerst een lepel advocaat toe aan de chocolade, roer dit er door. Proef even. Je kunt eventueel nog een halve eetlepel advocaat toe voegen voor nog iets meer smaak. Heb je geen advocaat of wil je geen alcohol gebruiken, voeg dan 20 ml meer slagroom toe aan de ganache.
- Laat de ganache ietsje afkoelen, en schenk deze dan in de gebakken vlaaivormpjes.
- Laat dit minimaal een uur staan, zodat het mooi stevig kan worden.
- Doe een beetje advocaat in een wegwerpspuitzak. Knip een puntje af en spuit wat sliertjes advocaat over de ganache.
- Dit kan ook met witte chocolade. Verwarm deze dan “au bain marie” en doe het in een wegwerpspuitzak. Knip een klein puntje af en spuit hier zigzag sliertjes mee over de ganache.
Liefs Ria