Klein gebak, Oud & nieuw, Widget 3
comments 2

Petit Fours voor nieuwjaar

Petit Fours voor nieuwjaar
Op de valreep hebben we nog even Petitfours gemaakt voor oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag. Hou je niet zo veel van oliebollen, dan is dit een lekker alternatief. Of maak ze gewoon allebei! Petit fours zijn kleine gebakjes gemaakt van biscuitdeeg. Wij hebben ze gevuld met botercreme en een laagje marsepein bovenop. Maar je kunt je natuurlijk uitleven! Met vullingen van roomkaas, slagroom, bavarois en noem maar op! Dat wordt lekker smullen!

Benodigdheden:

Voor de biscuitdeeg:

  • 6 eieren
  • 120 gram suiker
  • 120 gram bloem
  • Snufje zout
  • 20 gram gemalen amandelen

Voor de botercrème:

  • 175 gram margarine of roomboter
  • 350 gram suikerbakkerspoeder
  • 50 gram crème fraîche
  • 1 a 2 eetlepels Nutella
  • 3 theelepels Patidess of Funcakes vanillesmaakstof
  • 3 theelepels aardbeiensmaakstof

Voor de garnering:

  • 250 gram marsepein wit
  • Eetbare goudpoeder
  • Siliconen cijfer mould
  • Musketzaad goud

Extra: rechthoekige bakring

Aan de slag!

We beginnen met het bakken van plakken biscuitdeeg.

Splits de eieren. Doe de eiwitten in de beslagkom en klop ze stijf met de keukenmachine of elektrische mixer. Voeg daar de suiker in één keer aan toe en mix dit door tot een stevig glanzend geheel. Voeg daar dan de eidooiers aan toe en mix nogmaals een paar seconden. Zet dan de mixer uit.

Zeef de bloem en de amandelmeel met het zout en roer dit door het deeg. Roer dit stevig door, totdat alles goed is opgenomen.

Spreid het deeg uit over twee bakplaten die met bakpapier bekleed zijn. Smeer het goed uit, zodat de gehele plaat is bedekt met het deeg. Bak de beide plakken om de beurt  in de oven op circa 190 graden, ongeveer 12 minuten.

Petit fours

Zodra de plak biscuitdeeg licht en goudbruin kleurt, haal je deze eruit. Strooi wat poedersuiker op een placemat en stort hierop de plak biscuit. Leg deze op zijn kop en haal meteen het bakpapier eraf. Wacht hier niet te lang mee, want anders gaart de biscuit door en wordt het droog en hard. Doe dit voor beide plakken.

Snijd met de bakring twee plakken uit elke biscuitplak. Wij kunnen op deze manier totaal vier plakken uitsteken. Laat deze afkoelen.

Petit fours

Nu ga je botercrème maken

Dit kun je ook alvast doen als je plakken biscuitdeeg in de oven zitten, dan bespaar je wat tijd.

Mix de boter zacht en voeg hier de gezeefde suikerbakkerspoeder aan toe. Mix dit goed door. Voeg hier de crème fraîche aan toe en mix deze er door.

Doe de helft van de botercrème in een andere kom en voeg daar de Vanillesmaak aan toe. Verdeel de tweede helft nogmaals in twee delen. Doe bij het ene deel botercrème de aardbeiensmaak. Doe bij het andere deel de Nutella. Mix alle crèmes goed door. Wil je ze nog iets smeuiger, dan kun je nog wat extra creme fraiche toevoegen.

Tijd om de petit fours op te bouwen!

Leg de eerste plak in de bakrechthoek en smeer daar een laagje Nutella botercrème op. Leg daar weer een plak op en druk die een beetje aan.

Daar smeer je er een laag vanille botercrème op. Daarop gaat weer een plak biscuitdeeg op en druk dit weer voorzichtig aan.

Dan meer daar weer een laagje aardbeienbotercrème op en doe daar de laatste plak biscuit op. Op die laatste plak smeer je nog een laagje vanille botercrème.

Petit fours

Rol de witte marsepein uit en leg dit over de rechthoekige bakvorm. Snijd aan de binnenkant van de ring de marsepein af en haal de overtollige marsepein weg. Strijk de marsepein op de cake glad, eventueel met een smoother.

Til nu voorzichtig de bakring op en zet de cake in de koelkast, zodat de crème een beetje uithardt.

Snijd nu gelijke blokjes, zoals op de onderstaande foto.

DSC_0549

DSC_0554

Maak kleine letters uit fondant. Wij gebruiken hiervoor een mould van Katy Sue met kleine lettertjes en cijfers, maar je kan ook iets anders gebruiken. Let wel op dat de cijfers klein genoeg zijn.

Maak de letters goud met eetbare dust. Plak de cijfers voorzichtig op de petitfours. Strooi er nog wat gouden musketzaad overheen en serveer op een feestelijke schaal of bord.

DSC_0565

DSC_0567

DSC_0559

DSC_0022

Hele fijne jaarwisseling toegewenst!! Op een 2016 vol lekkere baksels!

Liefs van Ria en Laura

Facebook0
Youtube62
Pinterest148
Instagram744

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *