Deze taart is gemaakt van Bretons zanddeeg. Heerlijk bros deeg, wordt vaak gebruikt voor een ‘sloffentaart’. Een lekkere vulling, veel fruit en natuurlijk wat slagroom! Een prima combinatie voor een lekker taartje!
We hebben al eerder taartjes gebakken van “sloffendeeg”. Maar dit is weer een heel ander soort taart! Ik heb dit taartje al tijdje in mijn hoofd, maar ik kon maar niet bedenken wat voor vulling ik er in zou doen. Nu eens geen banketbakkersroom of mascarpone. In de winkel kwamen de verse, prachtig rode, aardbeien mij al tegemoet. Die kon ik echt niet laten staan. Deze keer heb ik de aardbeien gecombineerd met banaan. Toen nog de vulling…. Het is een bananenganache met witte chocolade geworden! Super lekker!
Wat heb je nodig:
- Rechthoekig, verstelbaar bakframe (open bakvorm, zonder bodem) Maat van de vorm is ongeveer 28 x 20 cm.
- Bakplaat met bakpapier
- spuitzak met een kartel spuitmondje 1M , om de slagroom te spuiten
- Wegwerpspuitzakje voor het spuiten van de chocolade sliertjes
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram zachte boter
- 90 gram suiker
- 90 gram basterdsuiker
- 1 eidooier
- snufje zout
- 1 tl citroensap
Voor de vulling:
- 150 ml slagroom
- 275 gram witte (smelt) chocolade)
- 1 à 2 bananen ( moet gepureerd ca 75 ml zijn)
Voor de decoratie:
- 1 bakje aardbeien
- 1 à 2 bananen
- 250 ml slagroom
- beetje poedersuiker om de slagroom iets te zoeten
- zakje Klopvast
- 50 gram pure chocolade
We gaan beginnen:
Maak het Bretons Zanddeeg, ofwel sloffendeeg. Dit gaat als volgt: Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de zachte boter, de suiker, de basterdsuiker en de eidooier in het kuiltje. Doe hier nog een snufje zout en 1 tl citroensap bij. Vermeng dit met de bloem tot een homogeen deeg. Doe je deegbal in een stuk huishoudfolie en leg deze minimaal een uur in de koelkast.
Rol het deeg dan uit en steek met behulp van de rechthoekige bakring een deeglap uit. Leg deze plak deeg met de ring (frame) er omheen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de deegbodem in een oven van ongeveer 170 graden in circa 15 à 17 minuten gaar. Kijk even of de bodem al mooi bros en goudbruin is, want elke oven is anders. Haal uit de oven en laat even afkoelen op de bakplaat. Haal het frame er na ongeveer 15 minuten af. Neem de bodem van de bakplaat en leg deze op een taartrooster en laat verder afkoelen.
Maak de bananen-ganache: doe wat citroensap in een kommetje. Snijd de bananen in plakjes en schep door het citroensap. Pureer dit met een staafmixer. Zorg dat je ongeveer 75-80 ml bananenpuree hebt. Breng de slagroom bijna aan de kook. Doe de witte chocolade in een kommetje en giet daar de hete slagroom overheen. Niet meteen roeren! Laat even een tijdje staan en meng dan de inmiddels al wat gesmolten chocolade door de slagroom. Als de chocolade niet helemaal oplost, kun je de kom nog even ‘au bain marie’ verwarmen. De chocolade moet echt helemaal vloeibaar zijn! Laat dit even afkoelen en schep er dan beetje bij beetje de bananenpuree door. Meng telkens even met een mixer op de laagste stand door. Als alle bananenpuree is toegevoegd, zet je dit mengsel in de koelkast om stevig te worden.
Was de aardbeien en haal de kroontjes er af. Snijd ze doormidden. Snijd de bananen in plakjes en doe ze in een kommetje, voeg weer wat citroensap toe en roer goed door. hierdoor zullen de plakjes niet zo heel snel bruin worden. klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker en een zakje klopvast. Doe de slagroom in de spuitzak met het spuitmondje.
We gaan de taart decoreren: smeer eerst een laag van de bananencrème op de taartbodem. Smeer dit gelijkmatig uit met een paletmes. Leg dan een rijtje aardbeienplakjes trapsgewijs in een lange rij. Daarnaast een rij met bananenplakjes dan spuit je een mooie brede rij slagroom toefjes in het midden. Dan weer een rij met bananenplakjes en op het laatst weer een rij met aardbeienplakjes. Snijd de overige aardbeien in kleine stukjes en verdeel deze over de slagroom toefjes in het midden. Smelt de pure chocolade “aubainmarie”. doe deze in een wegwerp spuitzak. Knip een klein puntje af en spuit wat chocolade sliertjes over de decoratie.
Ziet er mooi uit zo toch? Maar dit kun je natuurlijk ook op je eigen manier gaan decoreren. Leef je uit met de slagroom, de aardbeien en de bananenplakjes!
Versier deze taart zo laat mogelijk, want de plakjes banaan zullen niet heel erg lang mooi blijven. Daar kun je niet zo heel veel aan doen. Je kunt de taartbodem eventueel wel al wat langer van te voren maken en de versiering op het laatst doen.
Veel plezier met het maken van deze taart!!!
Liefs, Ria & Laura.
2 comments
Hallo Ria en Laura, wat een prachtige dingen maken jullie. Het ziet er allemaal even geweldig en lekker uit! Ik heb een vraagje over het BANAAN-AARDBEIENTAARTJE. Wat is de maat van je bakring (rechthoek)? Dat kan ik nergens vinden of lees ik daarover heen? Dank alvast voor je reactie. Groeten Karin
Hoi Karin, dank je wel voor je mooie complimenten! Altijd fijn om te horen! Wat betreft het banaan aardbeientaartje: Ik moest even kijken, want deze taart hebben al een aantal jaar geleden gemaakt. Ik heb een verstelbare rechthoekige bakframe of bakrand. Deze heb ik iets uitgetrokken tot ongeveer 28 x 20 cm. Het frame is op z”n kleinst 24×17 cm. Die maat kun je natuurlijk ook gebruiken. Ik heb het inmiddels aangepast. Het is een superlekker taartje, dat weet ik nog. Echt de moeite waard om te maken. Veel succes!