Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Taarten zonder oven

Abrikozen-mascarpone taart met sinaasappel

by Liefde voor bakken 26/02/201721/11/2017
written by Liefde voor bakken 26/02/201721/11/2017
DSCN5299bn

Wij hadden weer eens tijd om een lekker fris taartje te maken! Dit keer met abrikozen en mascarpone! Kan eigenlijk al niet meer mis gaan toch? Dit taartje is afgewerkt met een mooie gellylaag, want het oog wil tenslotte ook wat toch?

Eerder deze maand hebben we al een heerlijke aardbeien yoghurttaart gemaakt met een bodem van chocolade en digestive koekjes. Deze bodem was achteraf iets te stevig geworden, lastig om door te snijden! Dus moesten we het recept iets aanpassen. Nu hebben we weer een bodem met chocolade en digestive koekjes, maar dan met andere verhoudingen! Deze is wat zachter en stiekem nog een beetje beter van smaak. Hierdoor hoeft er geen gereedschap aan te pas te komen bij het doorsnijden van de taart, maar kan je gewoon een normaal taartmes gebruiken.

Verder bestaat dit taartje uit 3 heerlijke lagen, waardoor je in etappes moet werken. Elke laag moet tenslotte opstijven voordat de volgende erop kan. Dus houd daar rekening mee als je deze wilt gaan maken! Daarnaast is mascarpone is altijd lekker en met de slagroom en abrikozenpuree is het een heerlijke vulling geworden!

Wat heb je nodig voor dit taartje:

  • vierkante bakvorm met uitneembare bodem van 20×20 cm
  • vel bakpapier voor op de bodem

Voor de chocolade bodemlaag:

  • 200 gram chocolade (bijvoorbeeld melkchocolade)
  • 175 ml slagroom
  • 200 gram Digestive volkoren koekjes

Voor de eerste mascarponelaag:

  • 200 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
  • 150 ml slagroom
  • beetje poedersuiker om de slagroom iets zoeter te maken.
  • een potje abrikozen op sap (hiervan gebruik je voor deze laag een gedeelte)
  • 4 blaadjes gelatine
  • een paar druppels gele kleurstof

Voor de tweede mascarponelaag:

  • 200 gram mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • circa 60 ml sap (van het potje abrikozen)
  • 4 blaadjes gelatine

Voor de sinaasappelgel laag:

  • ongeveer 250 ml sinaasappelsap
  • restje abrikozenpuree
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 sinaasappel

We gaan beginnen:

  1. Bekleed eerst de bodem van de bakvorm met het vel bakpapier. Leg de bodem dan eer terug in de vorm.
  2. Dan gaan we de chocoladebodem maken. Hiervoor  verwarm je de chocolade met de slagroom ‘au bain marie’. Zorg ervoor dat het mengsel helemaal vloeibaar is. Roer goed door. Maal de koekjes fijn met een staafmixer en meng deze door de , iets afgekoelde chocolade. Vul er de bodem van de vorm mee en zet deze in de koelkast. Laat minimaal 1 uur staan, zodat het chocolademengsel wat steviger wordt.
  3. Dan maken we de eerste laag. Week de gelatine in koud water. Klop de mascarpone los en zet opzij. Klop de slagroom (bijna) stijf met een beetje poedersuiker. Voeg beetje bij beetje toe aan de mascarpone. Klop dit voorzichtig door. Laat de abrikozen uitlekken. Maal een aantal abrikozen fijn met de staafmixer. Gebruik hiervoor de minst mooie abrikozen. Leg de rest (ongeveer 10 abrikozen) opzij. Door de abrikozenpuree bij het mascarponemengsel, klop dit er voorzichtig door. Verwarm dan ongeveer de helft van het opgevangen abrikozensap (ongeveer 80 – 100 ml sap). Breng het heel even aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat één minuutje staan zodat het niet meer kookt. Los dan één voor één de blaadjes gelatine erdoor. Zorg dat alles goed is opgelost. Laat dit ongeveer 5-7 minuutjes afkoelen en voeg het dan, door een zeef, toe aan het mascarponemengsel. Voeg voor de gele kleur een paar druppels gele kleurstof toe. Ik heb golden yellow paste color gebruikt. Klop alles nog heel even goed door op de laagste stand. Giet deze eerste laag dan op de chocoladebodem. Laat dit voldoende opstijven in de koelkast al voor je de tweede laag gaat maken. Dit duurt ongeveer 1 à 1,5 uur.
  4. Voor de tweede laag: we herhalen de eerste stappen. Week de gelatine in koud water. Klop de mascarpone los en zet opzij. Klop de slagroom (bijna) stijf met een beetje poedersuiker. Voeg beetje bij beetje toe aan de mascarpone. Klop dit voorzichtig door. Verwarm dan het tweede deel van het sap (circa 80-100 ml) Als je niet voldoende sap hebt, kun je dit aanvullen met water. Breng het aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat heel even staan zodat het niet meer kookt.  Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze één voor één op in het sap. Laat dit circa 5 minuutjes afkoelen en voeg dan door een zeef toe aan het mascarponemengsel. Dit mengsel blijft nu wel (bijna) wit. Giet dit over de eerste laag. Zet weer in de koelkast om op te stijven.
  5. Voor de derde laag persen we 2 à 3 sinaasappels uit.  Voeg daar de rest van de abrikozen puree aan toe. Roer dit erdoor en haal het door een zeef. Zorg dat je totaal  275 ml sap hebt. Breng het aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat heel even staan zodat het niet meer kookt.  Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze één voor één op in het sap. Laat dit circa 15 minuutjes afkoelen. giet het dan voorzichtig op de tweede laag. Laat dit heel even staan. En als het niet meer zo heel vloeibaar is, zet je het in de koelkast. Laat dit weer een paar uur opstijven. Ik heb het een hele nacht in de koelkast laten staan.
  6. Decoreer met schijfjes sinaasappel!

Smullen maar!

Liefs Ria & Laura

 

 

 

taarten zonder oven
9 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Chocolade spritskoekjes
next post
Cheesecake Brownies met Advocaat

You may also like

No bake rocky road taartje

10/08/2018

Pepernoten kwarktaart

19/11/2015

Koffie kwarktaart

19/03/2017

No bake aardbeien yoghurttaart met Betsie’s Geitenzuivel

24/06/2018

Frambozen tiramisu

21/03/2019

Aardbeienkwarktaart met chocolade

07/05/2016

Sinterklaas monchoutaart

20/11/2016

Kwarktaart met frambozen

29/07/2015

Oreo Kwarktaart

10/01/2021

Aardbeientaartje met lange vingers

02/05/2021

9 comments

Ingrid 20/11/2017 - 22:44

Welk formaat heeft deze vierkante bakvorm?

Reply
Liefde voor bakken 21/11/2017 - 17:59

De bakvorm is 20×20 cm.

Reply
Ingrid 23/11/2017 - 09:36

Dank! Dan kan ik de receptuur omrekenen voor grotere vorm.
Fijne dag:-)

Reply
M Wawer 20/07/2019 - 12:05

Er zit helemaal geen suiker bijna in! Vind het niet lekker zo taart hoort toch wel een beetje zoet te zijn.

Reply
Liefde voor bakken 20/07/2019 - 17:20

We kiezen er inderdaad soms voor om wat minder suiker toe te voegen aan de taarten. Veel mensen willen graag met minder suiker bakken. Maar je kunt altijd wat extra suiker toevoegen. Doe dan gewoon 3 à 4 eetlepels witte basterdsuiker bij de mascarpone, dan wordt het inderdaad iets zoeter. ( En zeker lekker).

Reply
Ada 06/09/2020 - 09:00

Goedemorgen.
Lees ik nu over het hoofd dat er niks staat over de abrikozen die op een laag worden gelegd? Ik zie wel een foto. Is het de bedoeling dat ze alleen aan de buitenkant komen of verdeeld over de hele taart?

Reply
Liefde voor bakken 06/09/2020 - 10:08

Hoi Ada, ja, dat moet er eigenlijk wel bij staan. Ik zal dT aanpassen. Als je voldoende abrikozen hebt, kun je de bodem helemaal vullen, maar wij hebben alleen de zijkant opgevuld.

Reply
Judith 22/03/2022 - 08:18

Ziet er heerlijk uit, leuk om deze week te maken.
Is de taart ook om te rekenen naar een ronde springvorm?

Reply
Liefde voor bakken 23/03/2022 - 11:24

Ja, dan zou ik een maatje groter nemen.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....