Taarten zonder oven
comments 2

Nobake taartje met Nutella, Griekse yoghurt en bosvruchten

Bij ieder speciale gelegenheid maken wij altijd iets lekkers. Dit keer is dat voor onze dochter/zus Fiona. Ze is geslaagd voor haar Master in Marketing als aanvulling op haar diploma Bedrijfskunde. In combinatie met een stage was dit een hele klus, maar het is gelukt en we zijn trots op haar! Vandaar dat we haar hebben verrast met deze taart!

Ze is een grote fan van alles wat met cheesecake, kwark en Nutella te maken heeft. Dus ik heb gekozen voor een combi vandeze producten. Ook yoghurt Griekse stijl staat op haar favorietenlijstje. Deze taart bestaat uit een heerlijke bodem van Bastognekoeken, altijd goed voor een lekkere smaak. Daarop een laagje yoghurtvulling met  Nutella, dan een laagje met bosvruchtenyoghurt, en daarop nog een laagje yoghurtvulling. dus drie laagjes vulling. Een mooi plaatje, maar vooral ook erg lekker!

Hier komt de uitleg!

Je hebt nodig:

 • 1 springvorm van 22 cm
 • 1 vel bakpapier om op de bodem te leggen

Voor de koekjeslaag:

 • 1 pak Bastognekoeken, is ca 260 gram koekjes
 • 100 gram margarine

Voor de Nutellalaag:

 • 200 gram yoghurt Griekse stijl
 • 150 ml verse slagroom
 • 150 gram Nutella pasta
 • 5 blaadjes gelatine
 • 50 ml water

Voor de bosvruchtenlaag:

 • 200 gram Optimel bosvruchtenyoghurt
 • 150 ml verse slagroom
 • 1 bakje blauwe bessen
 • 1 bakje frambozen
 • 5 blaadjes gelatine

Voor de witte yoghurtlaag:

 • 200 gram yoghurt griekse stijl
 • 175 ml verse slagroom
 • 5 blaadjes gelatine
 • 75 ml water

Voor de decoratie:

 • de blauwe bessen en frambozen die je nog over hebt.

Aan de slag:

Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en klem de rand van de vorm er op vast. Knip het resterende gedeelte af. Niet helemaal, zodat je nog een stukje overhoudt. Zo kun je later iets gemakkelijker het bakpapier on de taart vandaan halen. Ik prik altijd een paar gaatjes in het bakpapier omdat er anders wat lucht onder blijft zitten.

 

Maal alle bastognekoekjes fijn met een staafmixer. Als je die niet hebt, doe dan de koekjes in een plastic (diepvries)zakje en ga er flink met een deegroller overheen, zodat de koekjes helemaal fijn geperst worden. Verwarm de margarine in een steelpannetje. Als alle margarine gesmolten is, giet je dit over de koekkruimeltjes. Roer dit helemaal door tot een homogeen mengsel en schep het dan in de bakvorm. Maak het met de bolle kant van een lepel mooi glad. Zet dit in de koelkast om op te stijven.

De Nutella laag:

Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Laat dit minimaal 10 minuten weken.

Doe de yoghurt in een kom en roer deze goed door. Klop de slagroom. (gebruik hiervoor gardes die heel even in de diepvries hebben gelegen, dan wordt de slagroom sneller stijf). Voeg de slagroom in delen toe aan de yoghurt, klop dit er telkens even voorzichtig door. Niet te lang kloppen. Voeg dan beetje bij beetje de Nutella toe en klop ook deze voorzichtig door het mengsel.

Verwarm het water in een steelpannetje. Breng het aan de kook en zet dan het vuur weer uit. Laat het heel even staan en roer dan één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine erdoor. Zorg dat het goed opgelost is. Haal het dan door een zeef, dan weet je zeker dat er geen stukjes gelatine zijn achter gebleven. Laat dit ongeveer 5 a 10 minuten afkoelen. Voeg dit in  2 delen toe aan het yoghurt mengsel. Klop dit er voorzichtig doorheen. Giet deze eerste laag op de kruimelbodem. Zet in de koelkast en laat minimaal 1 uur (of iets langer) opstijven. Als de laag goed is opgesteven, kun je aan de tweede laag beginnen.

Bosvruchtenlaag:

Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Laat dit minimaal 10 minuten weken.

Doe de bosvruchtenyoghurt in een kom en roer deze goed door. Klop de slagroom. (gebruik hiervoor gardes die heel even in de diepvries hebben gelegen, dan wordt de slagroom sneller stijf). Voeg de slagroom in delen toe aan de yoghurt, klop dit er telkens even voorzichtig door. Niet te lang kloppen.

Neem dan ongeveer 75 à 100 gram van het fruit. Ik heb wat meer blauwe bessen genomen en wat minder frambozen. Maar het mag natuurlijk ook andersom. Hierdoor krijgt deze laag wat meer kleur! Maal het fijn met de staafmixer en zeef het. Vang op in een kom. Voeg hier water aan toe en zorg ervoor dat de totale hoeveelheid 100 ml is. Je mag dus ook wat meer fruit gebruiken zodat je alleen maar fruitmoes hebt. Ik was een beetje zuinig met het fruit, omdat ik ook voldoende over wilde houden voor de garnering.

Zeef de fruitmoes, zodat je niet zoveel pitjes meer hebt. Breng de fruitmoes aan de kook en zet dan het vuur weer uit. Laat het heel even staan en roer dan één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine erdoor. Zorg dat het goed opgelost is. Haal het dan nogmaals door een zeef. Laat circa 5 minuutjes staan en voeg in delen toe aan het yoghurtmengsel. Klop voorzichtig door tot alles goed is vermengd. Giet het bosvruchten-yoghurt mengsel dan over de Nutellalaag. Schud een beetje met het bakblik zodat de laag mooi gelijkmatig wordt. Zet weer in de koelkast om ongeveer een uur op te laten stijven.

De derde laag:

Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Laat dit minimaal 10 minuten weken.

Doe de Griekse yoghurt in een kom en roer deze goed door. Klop de slagroom (gebruik hiervoor gardes die heel even in de diepvries hebben gelegen, dan wordt de slagroom sneller stijf). Voeg de slagroom in delen toe aan de yoghurt, klop dit er telkens even voorzichtig door. Niet te lang kloppen. Proef dit even en voeg wat poedersuiker toe, zodat de smaak net iets lekkerder wordt. Kijk zelf even hoeveel poedersuiker je toe wilt voegen. Ik heb een paar scheutjes poedersuiker gedaan.

Breng het water aan de kook en zet dan het vuur weer uit. Laat het heel even staan en roer dan één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine erdoor. Zorg dat het goed opgelost is. Haal het dan door een zeef, dan weet je zeker dat er geen stukjes gelatine zijn achter gebleven. Laat dit ongeveer 5 à 10 minuten afkoelen. Voeg dit in  2 delen toe aan het yoghurt mengsel. Klop dit er voorzichtig doorheen.

Giet deze laatste laag over de bosvruchtenlaag, en laat ook deze een tijdje opstijven. Liefst circa 2 uur.

Dan ga je voorzichtig met een bot mes langs de zijkant van de taart, zodat deze los komt van de zijkant. Maak de zijkant van het bakblik los en haal er voorzichtig af. Neem dan een plat (palet)mes of een taartheveler om de taart op te tillen en van de bodem af te halen. Leg op een taartbord.

Dan moet nog het bakpapier er onderuit. Doe ook dit heel voorzichtig met een mes of een heveler of iets anders plats.

Garneer de taart met de blauwe bessen en de frambozen. Als je nog een Bastognekoek over hebt, kun je deze verkruimelen en deze kruimels erover strooien.

Geniet van dit taartje!

Liefs Ria

 

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

2 Comments

  • Hoi Rita, 12 blaadjes gelatine wegen 20 gram. Eén blaadje weegt dan 1.66 gram. Wij hebben voor elke laag 5 blaadjes gebruikt, dat is dan ongeveer 8,35 gram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.