We hebben weer een karamelsuiker gemaakt. Dit is eigenlijk gewoon fijngemalen karamel. Je zou het ook wel karamelpoeder kunnen noemen!
Ik (Ria) ben eigenlijk altijd al gek op karamel. Laura eigenlijk pas de laatste jaren, sinds we zoveel bakken. Dus jullie zullen best vaak karamel tegenkomen in onze recepten. Nu had ik ergens een keer gezien dat je karamel ook helemaal fijn kan malen. Dan wordt het een soort karamelpoeder, of suiker. Wat we eigenlijk doen is gewoon karamel maken, zonder toevoeging van boter, slagroom of wat dan ook. Dit gieten we dan uit op een bakplaat en dit laten we uitharden. En daarna malen we dit fijn met een keukenmachine. Heerlijk! Dit zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een topping of crème op smaak te brengen. Maar je kunt het ook als decoratie gebruiken. Binnenkort gaan we dit zelf ook toepassen in een recept! Hou de website in de gaten!

Ingrediënten
- Een bakplaat met een vel bakpapier
- 350 gram fijne suiker
- 2 eetlepels water
- Zeezout
Instructies
- Leg de bakplaat klaar met een vel bakpapier er op.
- Doe de suiker en het water in een steelpan, liefst met een dikke bodem.
- Laat dit karamelliseren. Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden.
- Giet de karamel voorzichtig over het bakpapier. Zorg dat het goed uitvloeit.
- Strooi er een beetje zeezout overheen.
- Laat dit helemaal afkoelen en hard worden.
- Sla dan een paar keer met de bakplaat op je werkblad, zodat de karamel in stukjes breekt.
- Doe de stukken karamel in een keukenmachine en maal dit dan helemaal fijn. Totdat het een soort poeder is geworden.
- Doe dit in een afsluitbaar bakje en bewaar het tot gebruik.
Notities
Liefdevoorbakkentip: je kunt hier eventueel een eetlepel maïzena door mengen, om te voorkomen dat het misschien een klein beetje gaat samenklonteren.
Liefs Ria & Laura