Wij bakten vroeger heel vak koekjes en gingen die dan versieren met de kinderen. Dat was in de tijd dat je nog maar nauwelijks voedselkleurstof kon kopen. Alleen bij een Reformwinkel. Meestal kwam dan ook mijn vriendin met haar kids. We hadden dan een tafel vol met versiering, hagelslag, muisjes, spikkeltjes in diverse kleuren, rozijntjes, smarties en nog veel meer. Ook maakten we glazuur met de kleurstoffen. Dat was altijd supergezellig! Deze koekjes hebben geen versiering, maar als je deze gaat maken samen met je kinderen, dan kun je er natuurlijk altijd versiering op doen. Zandkoekjes lenen zich hier wel beter voor, want die zijn wat steviger. Maar wat hagelslag er op of iets anders kan natuurlijk altijd!!
Wat heb je nodig:
- 120 gram boter
- 75 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eidooiers
- 60 ml slagroom
- 125 gram bloem
- 15 gram maizena
- 25 gram cacaopoeder
- 25 gram fijngemalen kokos
- snufje zout
- wegwerpspuitzak
- spuitmondje 1M (bijvoorbeeld van Wilton)
Aan de slag:
Leg een bakplaat klaar bekleed met een stuk bakpapier. Klop de boter zacht in een kom. Voeg de poedersuiker en de vanillesuiker toe en klop dit goed door zodat het lekker smeuïg wordt. Voeg de twee eidooiers toe en klop en voorzichtig door. Voeg de slagroom beetje bij beetje toe, klop er voorzichtig op een lage stand door. Zeef de bloem, maizena, cacaopoeder en het zout. Voeg dit toe aan het mengsel en klop erdoor. Klop zo kort mogelijk. Voeg de kokos toe en schep deze erdoor. Houd een beetje achter om op de koekjes te strooien als ze op de bakplaat gespoten zijn. Doe het deeg in een spuitzak met een spuitmondje en spuit ronde rozetten op het bakpapier op de bakplaat. Mocht het deeg echt te stevig zijn, dan zou je nog een heel klein beetje slagroom extra toe kunnen voegen, maar alleen als het echt niet te spuiten is. Anders wordt het deeg te zacht. Strooi dan nog wat kokos op de koekjes.
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 160 graden gaar in ongeveer 15 minuten. Laat ze even afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een bordje om verder af te koelen.
Klaar zijn de koekjes, smikkelen maar!
Tip: deze zelfgebakken koekjes zijn natuurlijk ook heel lekker voor bij een High Tea!
Liefs Ria & Laura