Klein gebak
comments 2

Bosvruchten yoghurt gebakjes

Kwarkgebakjes

Zin in lekkere, niet al te zoete gebakjes? Dan vind je dit recept vast wel heel aantrekkelijk! Deze yoghurtgebakjes zijn lekker fris, niet al te zoet en dus licht verteerbaar. Er zit maar heel weinig suiker is en veel fruit!

We hebben gekozen voor een koekjesbodem met volkoren koekjes. Het is dus een taartje dat je kunt maken zonder oven te gebruiken. De vulling bestaat uit een laagje frambozen, yoghurt, zure room een klein beetje basterdsuiker (kun je ook weglaten) en dan verse frambozen en bosbessen.

Benodigdheden

We gebruiken hiervoor een vierkante bakvorm van 26 cm met uitneembare bodem, bedekt met een vel bakpapier.

Voor de bodem:

  • 300 gram volkoren biscuitjes
  • 120 gram margarine

Voor de frambozenlaag:

  • 1 doosje diepvries frambozen (à 250 gram)
  • 3 blaadjes gelatine

Voor de yoghurtcrème:

  • 500 ml yoghurt
  • 125 gram zure room
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 ml verse slagroom
  • beetje poedersuiker (om slagroom te zoeten)
  • 9 blaadjes gelatine
  • een beetje van de 250 gram frambozen
  • een beetje van de 150 gram bosbessen

Bovenste laag:

  • 2x Dr. Oetker Taartina rood
  • 500 ml water
  • 4 afgestreken eetlepels suiker
  • de rest van het fruit

Aan de slag!

  1. Bedek de bakvorm met een vel bakpapier, vouw het om de bodem heen.
  2. Dan malen we de koekjes fijn met een staafmixer. Doe de fijngemalen koekjes in een kom.
  3. Smelt de boter in een steelpannetje op het vuur.
  4. Giet dit bij de koekkruimel en schep dit goed door.
  5. Schep dit op de bodem van de bakvorm. Verdeel het gelijkmatig over de bodem. Maak het glad met de bolle kant van een lepel.
  6. Zet dit even in de koelkast om stevig te worden. ( Ca een half uurtje)
  7. Week de gealtine minimaal 10 minuten in koud water.
  8. Doe de bevroren frambozen in een steelpannetje en verwarm dit langzaam. Als het redelijk ontdooid is, zet je de staafmixer in het pannetje en maal de frambozen tot moes.
  9. Laat het verder verwarmen tot het redelijk heet is, let op: het mag niet koken!
  10. Knijp de gelatine uit en verwarm de blaadjes één voor één in de warme frambozenmoes. Zorg dat ze goed opgelost zijn.
  11. Zeef de moes.
  12. Schep de frambozenmoes dan op de koekjeslaag. Smeer gelijkmatig uit.
  13. Zet dit weer in de koelkast om stevig te worden. Minimaal een uur.
  14. Was het verse fruit voorzichtig en laat het uitlekken.
  15. Voor de yoghurtvulling: doe de yoghurt in een grote kom. Schep de zure room erbij en ca 3 eetlepels witte basterdsuiker en de vanillesuiker. Wil je een supergezonde taart dan kun je de suiker ook weglaten.
  16. Klop de slagroom stijf in een smalle, koude kom. Zorg dat je gardes goed koud zijn. Voeg een beetje poedersuiker toe.
  17. Voeg de slagroom toe aan het yoghurtmengsel en klop dit op de laagste stand met de mixer door.
  18. Breng de 50 ml water aan de kook, zet daarna het vuur uit. Wacht heel even, zodat het echt niet meer kookt en los dan de blaadjes gelatine er één voor één in op. Zorg dat alles goed is opgelost. Haal even door de zeef, zodat er echt geen stukje in blijft zitten.
  19. Voeg de opgeloste gelatine beetje voor beetje toe aan het yoghurtmengsel, klopt telkens even voorzichtig door op de laagst stand.
  20. Giet dan het hele mengsel over de frambozenlaag in de bakvorm. Strijk gelijkmatig uit.
  21. Druk dan een deel van de frambozen en de blauwe bessen in het yoghurtmengsel. Zorg dat je ze niet meer kunt zien.
  22. Laat dit een paar uur opstijven in de koelkast.
  23. Leg de frambozen en de blauwe bessen op de yoghurtlaag. Verdeel het zo mooi mogelijk over de hele taart.
  24. Voor de toplaag heb ik zakjes Taartina ofwel Tortenguss rood gebruikt. Dat is een soort gelatine poeder in een zakje, die een rode gelei geeft. Heb je de gewone Taartina zakjes, dan kan dat ook, alleen moet je deze dan oplossen in rood sap. Deze had ik niet op voorraad toen ik deze taart maakte, dus ik heb gekozen voor de rode Taartina zakjes.
  25. Hiervoor los je twee zakjes Taartgelei op in 500 ml water met 4 afgestreken eetlepels suiker. Breng dit al roerende, aan de kook en laat het heel kort koken onder voortdurend roeren.
  26. Laat het dan even afkoelen en schep het dan met een lepel van binnenuit over het fruit. Zorg voor een mooie gelijkmatige laag, zodat het fruit voor het grootste deel ondergedompeld is.
  27. Laat de taart dan nog een aantal uur opstijven in de koelkast zodat deze mooi stevig wordt.
  28. Haal de taart voorzichtig uit de vorm. Ga hiervoor even met een mes langs de randen. Probeer dan de losse bodem via de onderkant een beetje omhoog te duwen om te kijken of de taart los is. Zet de vorm dan op een pot of iets dergelijks. In ieder geval iets, wat kleiner is dan de opening in de bakvorm. Dan kun je de bakvorm voorzichtig naar beneden duwen, zodat de taart (met de bodem) op de pot blijft staan. Zet de taart dan met bodem en al op een plank of bord.
  29. Snijd de taart dan met een warm mes in vierkantje stukjes.

Zo heb je mooie frisse kleine taartjes!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

2 Comments

  1. Petra says

    Tartina rood is al jaren niet meer te koop.
    Bij navraag in de winkels is mij gezegd dat dit niet meer gemaakt wordt, alleen nog maar tartina blank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.