Klein gebak, Lente
comment 1

Banaan-advocaat taartjes

Paasgebakjes
Deze lekkere gebakjes zijn heel handig om te maken en uit te delen aan je gasten! Heel handig: snijd je gebakjes van te voren, dan hoef je ter plekke geen taart meer aan te snijden! Deze bananentaartjes zijn lekker licht van smaak en je stopt ze zo in je holle kies! De banaan en advocaat maken deze gebakjes perfect voor Pasen!

De lente is net begonnen en het is alweer bijna Pasen! Altijd leuk om dan iets lekkers te bakken. Deze bananengebakjes met advocaat zijn hier super geschikt voor! Maar ze kunnen natuurlijk gewoon het hele jaar door. Ik (Ria) ben dol op bananen en op advocaat, dus logisch dat we daar mee aan de slag zijn gegaan! De gebakjes zijn afgetopt met toefjes van slagroom en een laagje advocaat. Klinkt goed, toch?

Banaan-advocaat taartjes

Ingrediënten

Voor de cakelaag:

  • 200 gram margarine of boter
  • 200 gram fijne suiker
  • 5 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • een theelepeltje citroensmaakstof of de geraspte schil van een citroen

Voor de vulling:

  • potje jam naar keuze (wij hebben frambozenjam gebruikt)
  • 1 kilo kleine banaantjes
  • citroensap, vers of uit een flesje
  • 500 ml bananenvla
  • 250 ml slagroom
  • beetje poedersuiker om de slagroom iets te zoeten
  • 100 ml water
  • 9 blaadjes gelatine
  • 1 eetlepel advocaat

Voor de toplaag:

  • 250 ml slagroom
  • beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
  • advocaat
  • 50 gram pure chocolade

Extra:

  • spuitzak met rond spuitmondje
  • vierkante bakvorm met uitneembare bodem van ca 26 cm
  • bakpapier

Aan de slag

  1. Bekleed de bakvorm met het bakpapier. Doe dit zó: leg het vel op de losse bodem, vouw de randen om. vouw ze weer open en knip de hoeken er uit. Doe de bodem weer in de vorm, leg het vel dan weer in de vorm en vouw de zijkanten omhoog langs de kanten. Zo zijn alle zijkanten bedekt. Smeer een beetje margarine op de bodem en de zijkanten.

  2. Dan maken we de cakebodem: Mix in een kom de boter zacht. Voeg de fijne suiker en het zout toe en mix dit een paar minuten goed door zodat het botermengsel romig en luchtig wordt. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop telkens even door. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Klop dit voorzichtig door het deeg. Niet langer kloppen dan nodig is, anders verliest het deeg zijn luchtigheid.

  3. Schep het deeg in de vorm en smeer het goed uit over de bodem. Strijk mooi glad met een paletmes.

  4. Bak de cake in circa 40-45 minuten goudbruin op ongeveer 160 graden. Prik er even in om te kijken of de cake gaar is, de prikker moet er droog uitkomen.

  5. Haal de cake uit de oven. Laat de cake circa 10 minuten afkoelen, til hem dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.

  6. Haal het bakpapier er af. Maak de bakvorm schoon en leg er een nieuw stuk bakpapier in. Doe dit op dezelfde manier als bij stap 1. Als je cakebodem is afgekoeld doe je hem weer terug in de vorm. Je gaat je gebakjes namelijk in de vorm opbouwen.

  7. Smeer een laagje frambozenjam over de cake, verdeel de jam gelijkmatig met behulp van een paletmes.

  8. Pel de bananen, snijd ze doormidden en dan elke halve banaan in de lengte doormidden. Doe ze in een kom en voeg daar wat citroensap aan toe. Schep dit voorzichtig door. Zo zullen de bananen niet zo heel bruin worden.

  9. Leg de stukken banaan naast elke kaar op de jamlaag. Als het goed is, passen er drie rijtjes banaan op.

  10. Dan maak je de vulling: week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water. Doe de bananenvla in een kom. Roer dit een beetje los. Voeg de eetlepel advocaat toe en roer erdoor.

  11. Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de bananenvla en roer erdoor. 

  12. Verwarm 100 ml water, en breng het even aan de kook. Laat even staan, zodat het echt niet meer kookt, en roer dan één voor één de blaadjes gelatine erdoor. Zorg dat ze goed opgelost zijn.

  13. Laat dit circa 5 minuutjes staan en schenk dan (door een zeef) bij het vlamengsel. Klop alles nog even door. Schenk dan op de bodem, over de banaanrepen. Laat je taart een paar uur opstijven in de koelkast.

  14. Haal deze er weer uit, til de taart uit de vorm met behulp van het bakpapier. Haal het bakpapier en voorzichtig af. Snijd de taart nu in 16 gelijke stukken.

  15. Zet de stukken op een bord of op een vierkant taartkarton.

  16. Nu de decoratie: klop hiervoor de slagroom en zoet deze een beetje met wat poedersuiker. Voeg eventueel een beetje slagroom versteviger toe zodat de slagroom mooi stevig wordt.

  17. Doe deze in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit mooie ronde toefjes op de buitenrand van elk gebakje. Doe dan de advocaat in een spuitzakje en spuit in het midden van elk gebakje een beetje advocaat, zodat je een mooi geel vierkantje krijgt.

  18. Smelt de chocolade “au bain marie” en doe dit in een spuitzakje of een zelf gevouwen papieren zakje. Knip een puntje af en spuit op elk gebakje wat sliertjes chocolade in zigzagvorm. Mag ook anders als je zelf een leuk idee hebt.

Zien ze er niet fantastisch uit? En deze gebakjes zijn niet alleen perfect voor Pasen, maar ook gewoon voor alle andere dagen van de lente. In de zomer kunnen ze eigenlijk ook wel, vind je niet? Gewoon het hele jaar door banaan-advocaat taartjes!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *