Heb je al bedacht wat je voor Sinterklaasavond gaat bakken? Zo niet, dan is deze Pepernotenvlaai dan wel een idee. Een lekkere vlaai, met een zachte chocolade ganache vulling. Klik snel verder!
We hebben al een aantal Sinterklaas vlaaien gemaakt, namelijk eentje met sinaasappelroom en eentje met mandarijntjes en pepernootjes. We vonden het nu wel eens tijd voor een nieuwe vlaai, die ook écht anders is dan de andere twee. Dus zo kwamen we op deze chocoladevlaai. Ziet er goed uit toch?
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 180 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 85 gram poedersuiker
- 20 gram gemalen amandelen
- snufje zout
- 1 ei
- 125 gram zachte boter of margarine
Voor de vulling:
- 400 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker
- 275 gram pure chocolade
- 30 gram mini marshmallows
Voor de decoratie:
- chocolade kruidnoten
- een paar gewone kruidnootjes
- een handje vol mini marshmallows
Extra:
- vlaaivorm van ongeveer 26 cm, met uitneembare bodem
Instructies
- Vet de vlaaivorm in met een beetje margarine en bestuif deze met een beetje bloem.
- Zeef de bloem met het cacaopoeder.
- Doe de boter, het ei, de poedersuiker, de gemalen amandelen, speculaaskruiden en het gezeefde bloemmengsel in een kom.
- Wrijf de boter een beetje door de andere ingrediënten en kneed er dan een soepel deeg van.
- Verpak dit in een stuk huishoudfolie en laat het een uurtje in de koelkast stevig worden.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Rol het dan uit tussen twee kagen plastic folie. Zorg dat het iets groter is dan de bakvorm.
- Haal één laag folie er af, en til dan de lap op met behulp van de andere folielaag. Draai deze dan om en leg de lap in de vorm.
- Druk dit aan en bedek ook de zijrand van de vorm. Zorg dat de vorm mooi egaal bedekt is.
- Prik gaatjes in de bodem.
- Leg een stuk bakpapier op de bodem en vul dit met een laag bakbonen.
- Bak de vlaai dan ongeveer 10 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 4 à 5 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
- Haal de vlaai uit de oven en laat deze afkoelen op een taartrooster.
- Doe de slagroom in een pan en verwarm deze, zorg dat het niet gaat koken.
- Voeg de marshmallows toe en roer deze erdoor totdat ze helemaal opgelost zijn.
- Breek de chocolade in een vuurvaste kom. Schenk de hete, maar niet kokende slagroom er overheen. Laat even staan zodat de chocolade warm wordt en dus vloeibaar wordt.
- Roer dan door. Mocht de chocolade niet helemaal oplossen, dan kun je het geheel nog even “au bain marie” verder verwarmen. Totdat de chocolade ganache volledig vloeibaar is.
- Laat dit een beetje afkoelen. Maar niet te stevig worden.
- Schenk dit in de vlaaibodem. Strijk het glad met een paletmes.
- Zet dit in de koelkast zodat de vulling stevig wordt.
- Hak wat kruidnoten en chocolade kruidnoten in stukjes.
- Versier de taart met deze stukjes kruidnoten en mini marshmallows.
Fijne Sinterklaas allemaal!
Liefs Ria en Laura