Deze cupcakes zijn erg leuk om te maken voor een babyshower of geboorte. Of een compleet kraamfeest. Gemakkelijk te maken, en toch erg lekker! Decoratie in de kleur van het geslacht en je hebt een hele leuke traktatie.
Onze dochter/zusje is bevallen van haar eerste kindje. Een jongentje. Hij heet Gijsje. Het is echt een dotje! Dus moesten we natuurlijk snel iets gaan bakken. Cupcakes zijn dan ideaal. Ze zijn snel gemaakt en gemakkelijk uit te delen. Ik heb in het deeg wat crunchy chocoladestukjes gedaan, zodat ze weer net ietsje anders zijn dan gewone cupcakes. Verder een toef mascarponecrème en lichtblauwe sprinkels. Dochter en schoonzoon waren er heel blij mee, ze waren erg lekker! Wij hebben alles in het lichtblauwe thema gemaakt, uiteraard kun je dit aanpassen en roze sprinkels gebruiken.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gram boter of margarine
- 250 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- Snufje zout
- 2 theelepels citroensmaakstof of citroenaroma
- crunchy chocolade stukjes
Voor de decoratie:
- 250 gram mascarpone
- 250 ml verse slagroom (min 35 % vet)
- paar schepjes poedersuiker
- 1 zakje Klopvast
- lichtblauwe sprinkels en eventueel babyvoetjes gemaakt van lichtblauwe rolfondant
- potje crunchy chocoladestukjes (gekocht bij AH in een potje)
Extra:
- een (siliconen) cupcakebakvorm voor 12 cupcakes
- 20 stuks witte bakingcups
- een spuitzak en een kartelspuitmondje, bijvoorbeeld 1M van Wilton
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (bij hete luchtovens zeker 10 graden lager).
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout, zeef het.
- Doe de boter in een kom en mix deze luchtig
- Voeg de suiker toe en mix deze ongeveer 2 minuten goed door de boter tot je een luchtige massa hebt.
- Voeg nu één voor één de eieren toe. Klop elk ei zeker een halve minuut door, zodat het volledig is opgenomen.
- Ga door tot alle eieren zijn toegevoegd. Bij het laatste ei kun je eventueel alvast een schepje meel toevoegen om te voorkomen dat het deeg teveel gaat schiften. Klop nog even goed door.
- Voeg nu het meel in delen toe, klop dit door op de laagste stand, klop niet langer dan nodig is, anders verliest het deeg zijn luchtigheid.
- Voeg de citroensmaakstof toe en klop deze er ook even heel kort door.
- Schep er dan nog ongeveer 100 gram stukjes crunchy chocolade door met een spatel.
- Doe de papieren baking cups in de bakvorm en vul ze met het deeg.
- Zet ze in de oven en bak ze gaar in ongeveer 23 – 25 minuten.
- Haal de vorm dan uit de oven, en bak de andere cupcakes op dezelfde manier.
- Laat de cupcakes afkoelen.
- Maak de mascarponecrème: leg de gardes van de mixer van te voren even in de vriezer, dan worden ze lekker koud.
- Doe de mascarpone in een kom. Voeg daar wat poedersuiker aan toe, naar smaak. Roer dit door elkaar met een spatel.
- Voeg de slagroom toe, roer erdoor. Proef even, je kunt eventueel nog wat poedersuiker toe voegen.
- Klop het geheel dan bijna stijf met de mixer op de hoogste stand.
- Als het geheel bijna stijf is, voeg je het zakje Klopvast toe. Klop dit er nog kort door, de crème zal nu snel helemaal stijf worden. Stop dan meteen met kloppen. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Vul de spuitzak met het kartelspuitmondje met de mascarpone crème. Spuit een mooie toef op elke cupcake.
- Verder met de blauwe (of roze) sprinkels en strooi en ook nog wat van de crunchy chocoladestukjes over.
Liefs Ria en Laura