Deze no bake taart is gemaakt in een cakevorm! Weer eens wat anders. Je kunt er handig plakjes af snijden. De cake bestaat uit 4 lagen. De eerste laag is een bosvruchtengeleilaagje. De tweede laag bestaat uit bosvruchten, kwark, slagroom en gelatine. Dan een laagje met kwark, slagroom en stukjes lange vinger en dan nog een koekjeslaag met lange vingers. Uiteindelijk wordt de cake omgedraaid dus dan komt de koekjeslaag weer onder, zoals meestal het geval is.
Deze “cake” heb ik gemaakt voor 1e Kerstdag. Wij gaan dan altijd allemaal naar mijn vader. Iedereen maakt dan een aantal gerechten, zodat mijn vader niet veel hoeft te doen. Ik maak meestal een aantal voorgerechtjes en een paar nagerechtjes. We houden dan een lopend buffet, waarbij eerst alle voorgerechtjes op tafel komen te staan. Een tijdje later zijn dan de hoofdgerechten aan de beurt. Telkens doen we tussendoor de afwas, anders is het op het laatst teveel. Dan na een tijdje de nagerechten. Lekker!! Er is altijd ruim voldoende. Maar we zijn ook met veel personen. Gelukkig heeft mijn vader voldoende ruimte.

Ingrediënten
Laag 1:
- 250 gram diepvries bosvruchten
- 50 ml water
- 3 blaadjes gelatine
Laag 2:
- 150 gram magere kwark
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 200 ml verse slagroom
- 150 gram diepvries bosvruchten.
- 5 blaadjes gelatine
Laag 3:
- 200 gram magere kwark
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 200 ml verse slagroom
- circa 30 gram verkruimelde lange vingers.
- 75 ml water
- 5 blaadjes gelatine
Laag 4:
- 50 gram witte chocolade
- 60 ml slagroom
- 140 gram lange vingers
- 50 gram boter of margarine
Decoratie:
- blauwe bessen en/of frambozen
- klein beetje slagroom
Verder:
- een cakeblik van circa 30 cm lang
- stukje plastic huishoudfolie om in het cakeblijk te leggen
Instructies
- Leg een stuk plastic huishoudfolie in het cakeblik, doe dit zò dat het aan de alle zijkanten uitsteekt.
- Begin dan met het ontdooien van de diepvries bosvruchten. Doe de 250 gram bosvruchten in een steelpan, en verwarm dit geleidelijk, totdat alles is ontdooid.
- Week ondertussen de gelatine in koud water. Minimaal 10 minuten.
- Haal de bosvruchten van het vuur af en zet de staafmixer er in. Maal het tot een puree. Zorg dat alles fijn gepureerd is.
- Knijp de gelatine uit. Zet de bosvruchtenpuree weer op het vuur, laat het even aan de kook komen en zet het vuur dan weer uit. Laat dit heel even staan, circa 1 minuutje.
- Los dan de blaadjes gelatine er in op. Roer goed door, zorg dat het helemaal is opgelost.
- Laat dit een paar minuutjes afkoelen. Niet te lang, het mag niet meer te warm zijn, maar moet ook nog niet dik worden.
- Giet het dan in de vorm. Zet in de koelkast en laat dit opstijven. Controleer voor je aan laag 2 begint of deze laag goed stevig is.
- Laag 2: week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Doe de kwark en de basterdsuiker in een kom en roer los.
- Klop de slagroom stijf. Voeg beetje bij beetje toe aan de kwark. Roer telkens even erdoor.
- Doe de 150 gram bosvruchten in een steelpan en verwarm dit geleidelijk, totdat alles is ontdooid.
- Haal de bosvruchten van het vuur af en zet de staafmixer er in. Maal het tot een puree. Zorg dat alles fijn gepureerd is.
- Knijp de gelatine uit. Zet de bosvruchtenpuree weer op het vuur, laat het even aan de kook komen en zet het vuur dan weer uit. Laat dit heel even staan, circa 1 minuutje.
- Los dan de blaadjes gelatine er in op. Roer goed door, zorg dat het helemaal is opgelost.
- Laat dit circa 3 à 4 minuutjes afkoelen.
- Schenk dit dan beetje bij beetje bij het kwarkmengsel. Klop telkens even door op de laagste stand. Klop niet langer dan nodig is.
- Schenk het dan op het bosvruchtenlaagje. Zet weer een paar uur in de koelkast om op te stijven.
- Controleer voor je aan laag 3 begint of deze laag goed stevig is.
- Laag 3: week de gelatine in koud water.
- Doe de kwark en de basterdsuiker in een kom en roer los.
- Klop de slagroom stijf. Voeg beetje bij beetje toe aan de kwark.
- Maal wat lange vingers fijn met de staafmixer en weeg circa 30 gram af. Schep dit door het kwarkmengsel.
- Verwarm het water in een steelpan. Laat het even aan de kook komen en zet het vuur dan weer uit. Laat dit heel even staan, circa 1 minuutje.
- Los dan de blaadjes gelatine er in op. Roer goed door, zorg dat het helemaal is opgelost.
- Laat dit circa 3 à 4 minuutjes afkoelen.
- Schenk dit dan beetje bij beetje bij het kwarkmengsel. Klop telkens even door op de laagste stand. Klop niet langer dan nodig is.
- Giet dit mengsel op de bosvruchtenkwarklaag. Zet weer in de koelkast om op te stijven.
- Controleer voor je aan laag 4 begint of deze laag goed stevig is.
- Dan de koekjeslaag: Maal de lange vingers fijn met een staafmixer of keukenmachine. Doe dit in een kom.
- Verwarm de slagroom tot bijna aan de kook. Doe de witte chocolade in kleine stukjes in een kom en giet de hete slagroom er overheen. Laat eventjes staan en roer dan goed door. Als de chocolade niet helemaal opgelost is, klop het dan nog even flink door met een garde.
- Smelt de boter in een pannetje. Giet dit bij de koekkruim. roer dit door.
- Giet de vloeibare, iets afgekoelde witte chocolademengsel erbij. Roer dit erdoor.
- Haal de cakevorm weer uit de koelkast. Voel even of de derde laag goed stevig is.
- Schep het koekmengsel op deze derde laag. Verdeel dit met de bolle kant van een lepel. Zorg dat je een mooi gelijkmatige laag krijgt.
- Zet weer in de koelkast om stevig te laten worden. Dit duurt circa een half uur tot een uur.
- Haal dan de cakevorm weer uit de koelkast. Leg er een plank op en draai het om.
- Til de cakevorm er voorzichtig af. Trek dan voorzichtig het plastic er af.
- Versier de cake met nog wat fruit en toefjes slagroom.
Liefs, Ria
8 comments
Hallo Ria en Laura,
Kan ik ipv Kwark ook iets a
Nders gebruiken? Yoghurt of zo?
Groet Heleen
Hoi Heleen, ja hoor dat kan zeker. Yoghurt heeft ongeveer dezelfde dikte. Dus dat kun je ook gebruiken.
Hoi Ria en Laura,
Wat is witte basterdsuiker precies?
Dank en warme groet,
Stef
Hallo Stef, dat is een soort suiker, gemaakt van fijne kristalsuiker en suikersiroop. Het is daardoor een wat zachtere suiker. Hier in Nederland te verkrijgen in wit, lichtbruin en donkerbruin. Maar als je dat niet kunt krijgen daar, dan kun je ook gewone suiker gebruiken hoor!
Ziet er lekker en mooi uit! ??
Dank je wel, Lianne!
Hoi ik heb een vraag. Kan ik deze taart ook in tulbandvorm maken? Of krijg je hem er dan niet uit?
Hoi Tirza, dat is inderdaad best lastig. Misschien kun je de taart maken en dan invriezen. Als je de taart dan uit de vriezer haalt, spoel je de buitenkant een beetje af met heet water. Dan leg je er een plank op en draai de het geheel om. Ik denk dat ie er dan wel uitkomt. Laten ontdooien en smullen maar! Laat je weten of het gelukt us?