Mijn dochter is afgelopen maand geslaagd voor haar bachelor! Dus dat betekent uiteraard: taart! Ik had haar beloofd een heerlijke frisse kwarktaart te maken, maar nu eens een keer wat anders dan de voorgaande kwarktaarten. Dus het is een aardbeienkwarktaart met chocolade geworden! Een pronkstuk, maar toch niet zo heel moeilijk om te maken!
Ingrediënten
- een springvorm van 24 cm
- vetvrij bakpapier
Voor de bodem:
- 275 gram digestive koekjes
- 100 gram gesmolten margarine
Voor de vulling:
- 2 zakjes klop-klop (met 200 ml melk) of 200 ml gewone slagroom
- 500 gram magere kwark
- 1/2 doosje diepvries aardbeien
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 9 blaadjes gelatine
- een bakje verse aardbeien
Voor de bovenlaag:
- 150 ml slagroom
- 150 gram pure (smelt) chocolade
Instructies
- We beginnen met het bekleden van de bodem met vetvrij bakpapier. Doe dit door het papier op de bodem te leggen en dan de bodem vast te klemmen. Daarna knip je het overtollig bakpapier weg. Prik een paar gaatjes in het bakpapier, anders blijft er lucht onder zitten.
- Verkruimel de koekjes met een staafmixer tot ze helemaal fijn zijn. Smelt de margarine en giet deze bij de koekkruimels, roer goed door tot een homogeen geheel. Vul dan de vorm ermee en strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem 15 minuutjes in de koelkast.
- Snijd een deel van de aardbeien doormidden en zet de halve aardbeien op de bodem tegen de zijkant van de taart aan. Zoals op de foto.
- Klop de Klop-klop met de melk. Klop-klop is een poedervormige slagroom die ik regelmatig gebruik bij het maken van kwarktaarten. Het is wat stabieler en dus wat makkelijker in gebruik. Je kan de Klop-klop met de melk ook vervangen voor verse slagroom.
- Week de blaadjes gelatine circa 10 minuten in koud water. Voeg ondertussen de kwark en de witte basterdsuiker toe aan de slagroom en klop lichtjes door.
- Ontdooi een 1/2 doosje diepvries aardbeien en pureer ze met de staafmixer. Voeg het toe aan het kwarkmengsel. Mix het erdoor.
- Breng dan circa 100 ml water aan de kook, zet het vuur uit, wacht even en los dan de uitgenepen blaadjes goed op in het hete, maar zeker niet meer kokende water. Laat dit even staan, tot het wat afgekoeld is, en voeg het dan door de zeef toe aan het kwarkmengsel. Mix alles nog even door.
- Giet het geheel voorzichtig op de bodem, zorg dat de aardbeien goed langs de kant blijven zitten.
- Laat de taart opstijven in de koelkast.
- Maak dan de ganache. Ik doe dat altijd in de magnetron. Maar het kan natuurlijk ook “au bain marie”. Voor de magnetron doe je 150 ml slagroom in een glazen schaal, en voeg daar dan 150 gram pure (smelt) chocolade aan toe. Verwarm dit circa 1,5 minuut in de magnetron. Haal de schaal er uit. Laat heel even staan en schud een beetje met de schaal. Verwarm dan nog een keer ongeveer een halve minuut. Roer daarna de chocolade goed door. Als de chocolade nog niet helemaal gesmolten is, zet je deze nog circa 15 seconden in de magnetron. Roer de chocolade goed door en laat heel even afkoelen.
- Schenk dan op de taart. Houd de bakvorm een beetje schuin zodat alle hoeken van de taart goed gevuld worden met de chocolade. Laat de chocolade opstijven in de koelkast. Daarna snijd je de resterende aardbeien in plakjes en decoreer daar de taart mee.
Deze kwarktaart is fris en zacht van smaak en ook nog eens een lust voor het oog. De bovenkant met de strakke mooie chocoladelaag en de plakjes aardbei maakt deze taart helemaal af. En mijn dochter? Die heeft er van genoten!
Liefs Ria
4 comments
Waar moeten de 4 eetlepels basterdsuiker bij? Dat staat niet in het recept. Hopelijk smaakt het zonder ook lekker want de taart staat al in de koelkast :)
Hoi Marisa, ik neem
Aan dat het prima smaakte zonder de basterdsuiker? Het was bedoeld om het kwarkmengsel iets zoeter te maken, maar is eigenlijk niet echt nodig denk ik. Het is al erg lang geleden dat we deze taart hebben gemaakt. Last maar weten hoe het smaakte, dan kan ik die basterdsuiker mogelijk gewoon schrappen! ☺️
Nou hij was nu echt helemaal niet zoet, zelfs bitter door de chocolade ganache… Ik ga hem zeker nog een keertje maken maar dan met de basterdsuiker erbij! Ook had ik nu 85% pure chocolade, dat zal ik aanpassen naar iets van 70 of nog minder :)
Dan laat ik de basterdsuiker staan, ik zal t erbij schrijven. De bittere smaak zal inderdaad ook voor een deel van de bittere chocolade komen.