We hebben nog een lekker recept voor Oudejaarsavond. Lekker om te maken bij de oliebollen en de churros die we gisteren online hebben gezet. Het zijn kwarkbollen!
Ik maakte deze kwarkbollen 20 jaar geleden al. Toen de kinderen nog thuis woonden maakte ik elk jaar oliebollen, kwarkbollen en appelflappen. Van alles een dubbele portie, er was genoeg voor iedereen, ook voor de volgende dagen. Yammie! Deze kwarkbollen zijn eenvoudig te maken. Vroeger bakte ik alles in een frituurpan, maar dit keer heb ik gewoon een normale, niet al te grote pan gebruikt. Met daarin anderhalve liter zonnebloemolie. Ik heb een digitale voedselthermometer, dat is echt heel handig! Gekocht bij Ikea, kost echt heel weinig! Wij koken op inductie, en daarmee kan ik de temperatuur goed regelen. De olie moet tussen de 180 en 190 graden zijn. Het schommelt altijd een beetje. Ik weet dus niet helemaal zeker of je de olie ook goed op temperatuur kunt houden op een normale gaskookplaat, maar ik denk het wel. Anders toch de frituurpan.
Ingrediënten
- een pan met doorsnee van ongeveer 20 cm, gevuld met ongeveer 1,3 liter zonnebloemolie
- 475 gram kwark
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 5 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- snufje zout
- 250 gram bloem
- 4 theelepels bakpoeder
- 25 ml melk
- poedersuiker
Instructies
- Zet een pan klaar met de olie.
- Doe de kwark met de basterdsuiker en de melk in een kom en roer los.
- Splitst de eieren, doe het eiwit in een schone kom en zet even opzij.
- Voeg de eidooiers, de vanillesuiker en het zout toe aan het kwarkmengsel en roer er goed door.
- Zeef de bloem met de bakpoeder.
- Voeg dit toe aan het deeg en roer stevig door tot alles goed vermengd is.
- Zet de pan op het vuur, gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren. De temperatuur moet tussen de 180 en 190 graden zijn.
- Heb je geen thermometer, doe dan een heel klein beetje deeg in de pan en kijk of dit snel goudbruin wordt.
- Klop de eiwitten stijf.
- Voeg ze beetje bij beetje toe aan het kwarkmengsel. Schep telkens goed door totdat het helemaal is opgenomen. Ga door tot alle eiwit is opgenomen.
- Als de olie op de juiste temperatuur is, kun je gaan bakken.
- Schep met twee lepels een bolletje en laat het in de pan glijden. Doe maximaal 3 bolletje tegelijk.
- Als het goed is, draaien ze vanzelf om, zo niet, geef ze dan een zetje met je vork en draai ze om.
- Als ze helemaal mooi goudbruine zijn schep je ze er uit met een schuimspaan of een schep met gaatjes.
- Laat ze uitlekken in een schaal met flink wat keukenpapier.
- Leg ze daarna in een mooiere schaal, waar ook nog een paar servetten in liggen. op die manier raak je nog wat vet kwijt.
- Ga door tot alle deeg is gebruikt.
- Eet deze kwarkbollen met wat poedersuiker.
Tip: heb je nog van die lekkere chocoladesaus over van de Churros, dan kun je deze kwarkbolletjes daar ook in dippen!!
Wij wensen jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling! Geniet ervan en wees voorzichtig met vuurwerk! We zien jullie weer in 2019!
Liefs, Ria en Laura