Oud & nieuw
Leave a comment

Bak je eigen oliebollen!

Oliebollen

We willen dit jaar eindelijk ons eigen oliebollen recept met jullie delen! Dit wilden we al een tijdje doen, maar je weet hoe het gaat tijdens de drukke feestdagen: het kwam er niet van! Dit recept hebben we ooit uit één of ander oud tijdschrift geplukt, misschien wel 30 jaar geleden. Maar dit recept gebruiken we al jaren en de oliebollen zijn heerlijk.

Toen de kinderen nog allemaal thuis woonden, was oudejaarsavond altijd één van de leukste avonden van het jaar. We gingen dan de hele dag met zijn allen eerst oliebollen, kwarkbollen en appelflappen bakken (héél veel!). En dan gingen we daarna allemaal andere kleine gerechtjes maken. De taken werden verdeeld en we zaten dan uren lang te hakken, te snijden en te kokkerellen. De radio stond aan met de Top2000 en we hadden de grootste lol! Het was altijd super leuk en super gezellig. Om 16.00 uur wilden we dan overal klaar mee zijn (werd vaak wat later), want dan kwam onze vader/man thuis en kon het feest beginnen. De hele avond speelden we spelletjes en aten we al het lekkere eten op. Vaak hadden we zoveel, dat we de dag er na er nog ruim van konden eten. Rond midden nacht aten we oliebollen, dronken we (kinder)champagne en werd er vuurwerk afgestoken. Voor de angsthazen waren er sterretjes.

Genoeg nostalgie, laten we door gaan met het recept!

Benodigdheden:

 • 500 gram bloem
 • 25 gram verse gist
 • snufje zout
 • 2 eieren
 • 500 ml lauwwarme melk
 • eventueel 150 gram rozijnen

Dit recept is voor ongeveer 30 à 35 oliebollen, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.

Wij vinden zelf rozijnen in onze oliebollen heel erg lekker! Maar mocht je hier nou niet zo van houden, kan je dit ook gewoon weg laten.

Bakken maar!

 1. Wel de rozijnen in heet water, giet het af en laat ze uitlekken.
 2. Zeef de bloem net het zout en doe dit in een grote beslagkom.
 3. Verwarm de melk in een pannetje, tot maximaal 30 graden.
 4. Schiet een beetje van de melk in een kommetje en los hierin de gist op met een garde.
 5. Maak in de bloem een kuiltje en breek hier de eieren in. Schenk hier de opgeloste gist bij.
 6. Roer met een pollepel van het midden uit het beslag door. Voeg telkens een beetje melk toe. Roer het geheel door tot een glad beslag. Roer het beslag nog even stevig door met de houten lepel.
 7. Voeg dan de rozijnen toe. Als de rozijnen nog erg vochtig zijn, kun je een klein beetje bloem toevoegen, zodat ze wat droger worden.
 8. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een lauwwarme plaats 1,5 uur rijzen (dus bij de verwarming of iets dergelijks).
 9. Zet vervolgens je frituurpan aan (schoon frituurvet!) en zorg dat je olie 175 à 180 graden is.
 10. Schep met twee eetlepels bolletjes deeg in de pan, ongeveer 3 bolletjes per keer. Bak ze in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar. Soms draaien oliebollen zich zelf om tijdens het bakken, als ze dit niet doen moet je ze wel even een handje helpen.
 11. Zet een bak klaar met keukenpapier, zodat je ze kan laten uitlekken. Schep ze met een schuimspaan (grote schep met gaatjes erin) uit het vet en leg ze in de bak.

Serveer je oliebollen met poedersuiker, warm zijn ze het lekkerst! Maar wij eten ze een dag later ook gewoon nog op, heerlijk!

Fijne jaarwisseling!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.