Pasen, Vlaaien
comments 6

Advocaatvlaai voor Pasen

Advocaatvlaai voor Pasen
Wil je met Pasen een lekker taartje gaan bakken? Niet al te groot? Dan is deze advocaatvlaai misschien wel een heel goed idee. Eenvoudig te maken, maar erg lekker!! Advocaat hoort bij Pasen, lekker bakkie koffier erbij en smullen maar. Yammie!!

Benodigdheden

Voor het deeg:

  • 180 gram bloem
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram koude boter
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels koud water
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • mix voor bavaroispoeder
  • 250 ml slagroom
  • 25 ml advocaat

voor de toplaag:

  • 1,5 blaadje gelatine
  • 100 ml advocaat
  • Americolor gelkleurstof eggyellow

Voor de afwerking:

  • 250 ml slagroom
  • poedersuiker
  • Een half zakje klopvast of andere slagroom versteviger.

Extra:

  • Een vlaaivorm met uitneembare bodem
  • Bakbonen

Aan de slag

Meng bloem, zout en suiker door elkaar. Snijd de boter (of de margarine) met twee messen in kleine stukjes. Voeg het bij het bloemmengsel. Hak met de spatel de stukjes boter nog wat verder klein zodat het een korrelig mengsel wordt. Klop de eidooier met het water en voeg dit bij de massa. Kneed het mengsel dan met een koude hand tot een samenhangend deeg. Als het heel erg plakkerig is, kun je nog een klein beetje bloem toevoegen.

Leg de deegbal in een stukje plastic huishoudfolie, leg het folie er heel ruim omheen. Rol dan het deeg uit tot een kleine lap. Laat dit stuk deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Vouw het plastic folie dan weer open. Leg er een los stuk folie op, en rol de lap dan uit door met de roller over het folie te rollen. Zorg dat de lap net wat groter is dan de vlaaivorm. Haal het bovenste plastic er af en til dan  het onderste plastic op met de lap deeg erop. Til dit zo over de vorm, zodat het plastic aan de bovenkant komt te zitten, haal dan het plastic er af. Druk met je handen het deeg goed in de vorm, zorg dat de randen ook goed bedekt zijn.

Prik gaatjes in de bodem, leg er een stuk bakpapier in en vul de bodem dan met bakbonen. Bak de taart 15 minuten voor op 200 graden. Neem de vorm uit de oven, verwijder de bonen en het bakpapier. Klop een eidooier en bestrijk de bodem van de vlaai ermee. Zet dan de vorm weer terug in de oven en bak de vlaai nog circa 10 tot 15 minuten. Zorg dat de vlaai mooi licht goudbruin wordt, en niet te donker.

(Dit is dezelfde basis voor de vlaaibodem die we hebben gebruikt bij de video voor de vruchtenvlaai.)

Maak dan de advocaatbavarois, zoals aangegeven op de verpakking maar vervang een deel van het water door een deel advocaat. Neem de helft van het water en dan 25 ml advocaat. Laat de bavarois opstijven in de koelkast. Vul dan de inmiddels afgekoelde vlaaibodem ermee.

Advocaatvlaai

Maak dan het bovenste laagje. Week hiervoor 1,5 blaadje gelatine 10 minuten in koud water. Doe de advocaat in een kom en klop een beetje los met een mixer. Breng dan 50 ml water aan de kook. Zet het vuur uit, wacht even een minuutje en los dan de uitgeknepen gelatine in op. Zeef de vloeistof nog even en voeg dan beetje bij beetje toe aan de advocaat. Mix telkens even. Voeg dan een of twee druppeltjes eigele kleurstof toe om de kleur mooi diep te maken. Giet het mengsel over de bavarois. Laat het opstijven.

Paasvlaai

Smelt een beetje chocolade, doe dit in een klein spuitzakje met een dun gaatje (maak eventueel een zakje van bakpapier). Spuit een aantal lijntjes over de advocaatlaag.

Advocaatvlaai

Klop de slagroom met wat poedersuiker en een beetje klopvast. Spuit mooie slagroomtoeven op de vlaai. Wij hebben nog een dotje chocolade op elke toef gedaan.

Advocaatvlaai

Advocaatvlaai voor Pasen

Advocaatvlaai

Advocaatvlaai

Krijgen jullie ook helemaal het paas-gevoel van dit taartje? Maken dus! En kleine tip van ons: houd liefdevoorbakken.nl in de gaten voor nog meer fijne paasrecepten!

Liefs van Ria & Laura

Facebook0
Youtube47
Pinterest100
Instagram654

6 Comments

      • Marloes says

        Ik kan helaas geen foto sturen.
        We hebben hem iets anders gemaakt vandaag. Zonder kleurstof, niet rond maar langwerpig en zonder slagroomtoeven, maar maar merenguetoeven, die ik ernaast heb geserveerd.
        Hij was heerlijk. Het harde wenerdeeg was ook goed van smaak. Nu wil ik nog een keer echte zacht vlaaibodem maken zoals in Limburg…
        Groetjes.

  1. Pingback: Frisse advocaatcake – Liefde voor bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *