Cakes
comments 3

Citroencake

img_1228bn

Het wordt tijd om weer eens een cake te bakken! Cake blijft altijd lekker!  En ik vind het leuk om allerlei variaties te maken op de standaard cake. Vandaag wordt het een citroencake. Die zijn altijd lekker fris van smaak.

Deze keer kies ik voor een wat fijner recept waarbij de eieren gesplitst worden. Meestal gebruik ik hele eieren bij een cakebeslag, maar ik zie steeds vaker dat het ook met gesplitste eieren wordt gedaan. Wil ik ook eens proberen! En ik heb deze citroencake met verse citroensap gemaakt. Als je het leuk vindt om dit ook eens te proberen, volg dan dit recept. Wij horen altijd graag of het gelukt is en of het ook lekker is geworden!

Wat je nodig hebt voor deze cake

  • Een langwerpige bakvorm van ongeveer 30 cm.
  • Beetje boter en bloem om de vorm in te vetten.

Voor het deeg:

  • 250 gram boter of margarine
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren
  • snufje zout
  • 325 gram bloem
  • 3 theelepeltjes bakpoeder
  • 2 citroenen

Begin met het schoon boenen van de citroenen. Rasp de schil er af en bewaar de citroenrasp. Pers een halve citroen uit.

Maak de boter voorzichtig een beetje zacht in de magnetron. Kijk wel uit dat het niet vloeibaar wordt, want dat gaat ten koste van het luchtig worden van de cake.

Klop dan de boter zacht met de mixer, voeg de suiker en het zout toe en klop nog even goed door (circa 2 minuten). Klop dan de eidooiers erdoor. Klop de eiwitten apart in een schone kom tot deze stevig en schuimig is.

Zeef dan eerst de bloem met de bakpoeder en meng dit door het beslag. Schep dan het eiwitschuim er beetje bij beetje voorzichtig door. Voeg het citroensap en de citroenrasp toe en meng voorzichtig door het deeg.

img_1187bn

Vul de ingevette, en met bloem bestrooide, cakevorm hiermee.  Je kunt eventueel ook een stukje bakpapier in de cakevorm leggen. Dan kun je de cake er na het bakken gemakkelijker uithalen.
Neem hiervoor een recht stuk bakpapier en leg dit in de vorm, zodat aan de zijkanten een stuk uitsteekt. Vet het papier een klein beetje in.

Bak de cake in een voorverwarmde oven op circa 170 graden gaar in circa 1 uur. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is van binnen.

img_1228bn

img_1195bn

img_1213bn2

Maak eventueel van een beetje citroensap en suikerbakkerspoeder een glazuur en giet dit over de cake.

Succes!

Liefs Ria

Facebook0
Youtube72
Pinterest168
Instagram782

3 Comments

  1. Ik ben gek op citroen, lekker fris! Deze cake lijkt mij dan ook heel erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *