Hartige baksels, High tea
comments 3

Bladerdeeg hapjes met spek en paprika

DSCN4619bn

De meeste van onze hapjes en recepten zijn natuurlijk zoet! Maar af en toe maken we ook een hartig gerecht, zoals vandaag. Dit bladerdeeg hapje is ideaal voor je oudejaarsbuffet, maar natuurlijk ook heel geschikt voor een ‘high tea’, of als voorgerechtje bij een etentje. Een bladerdeeg hapje met spek en paprika, super lekker!

Het was echt weer eens tijd voor een hartig hapje. Zeker in deze tijd, want met oudejaarsavond wordt er vaak een buffet gemaakt. Daar past dit zeker bij. Het is een klein hapje geworden, gemaakt van bladerdeeg. Verder zitten er spekjes in en paprika, ui, champignons en knoflook. Het is echt heel erg lekker. Ik heb me moeten bedwingen om niet teveel uit de pan te eten. De bladerdeeg bakjes zijn uitgestoken met een bloem uitsteker, voor een extra leuk effect. Heb je die niet, gebruik dan een ronde uitsteker. Je kunt de hapjes gewoon koud eten, maar het is ook lekker om ze vlak voor het eten nog even op te warmen in de oven.

Deze hapjes heb ik meegenomen naar een verlaat kerstdiner bij mijn dochter thuis. En er is echt enorm van gesmuld!

Benodigdheden

  • Een bakvorm voor 24 minicupcakes
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1 pakje magere spekreepjes
  • 1 paprika
  • 1 uitje
  • 1 bakje champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groentebouillonblokje
  • klein beetje bloem
  • bloemuitsteker (FMM petal cutter 90 mm)

Aan de slag

1. Ontdooi de bladerdeegplakjes. Ik gebruik 6 blaadjes voor 12 hapjes, maar je kunt natuurlijk ook meer hapjes maken. Steek met de bloem uitsteker uit elk blaadje een bloem. Leg deze opzij.

Leg de overgebleven restjes een beetje op elkaar en rol dit deeg uit zodat je er weer een bloem uit kunt steken. Het is niet handig om het deeg te kneden voordat je het uitsteekt, want dan krimpt het weer in elkaar als je een bloem hebt uitgestoken. Dus gewoon de restjes een beetje op elkaar leggen en dan uitrollen.

Zo steek je 12 bloemen uit. Leg deze in de holletje van de minicupcakebakvorm. Doe dit om en om, dan zitten de bakjes elkaar niet in de weg. Zie foto.

Vouw de blaadjes van de bloemetjes een klein beetje over elkaar. En vouw dan de uiteinden een klein beetje over de rand van de vorm.

2. Snijd de ui, de paprika en de champignons in kleine stukjes. Bak eerst de spekjes uit in een koekenpan. Laat ze lekker krokant worden. Giet het vet af. Voeg dan de ui en de paprika en de fijngesneden knoflook toe. Bak dit even mee. Voeg dan de champignons toe en bak deze ook mee. Laat even pruttelen.

Voeg dan het bouillonblokje toe en roer dit erdoor. Zorg dat het helemaal oplost in het mengsel.
Voeg dan een beetje bloem toe, roer dit erdoor. Hierdoor bindt het mengsel een beetje en is het niet meer zo vochtig.

3. Vul de bloembakjes met dit mengsel. Klutst een eitje in een kommetje, en smeer de bloemblaadjes in met een beetje ei.

Zet de bakvorm in een voorverwarmde oven van 210 graden. Bak de bloemetjes in circa 18 minuten gaar. Let op: iedere oven is anders, ze moeten mooi goudbruin worden.

Haal ze er dan uit en laat ze een beetje afkoelen. Zoals ik al eerder aangaf: je kunt ze warm eten, maar koud kan ook. Is beiden lekker.

 

Als jullie ze maken voor jullie oudejaarsbuffet, laat het ons dan weten, we zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden en krijgen graag reacties!

Wij wensen iedereen een hele fijne jaarwisseling en veel succes met bakken in 2017!!

Liefs Ria & Laura

 

Facebook0
Youtube47
Pinterest100
Instagram654

3 Comments

  1. Bianca says

    Ik had deze inderdaad gemaakt voor het ‘oudejaarsavondbuffet’. Samen met de pizzarolls en de tomaat/mozarella hapjes. Allemaal een groot succes! Ik heb foto’s gemaakt maar kan deze niet uploaden.

    Dus super bedankt. En natuurlijk de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Op naar veel bakplezier ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *