Klein gebak
Leave a comment

Vierkante appelcakejes met hazelnoot

In de herfst drink ik altijd graag lekkere herfst-thee. Met zo’n heerlijk kaneelsmaakje. Daar hoort dan natuurlijk ook een herfstachtig cakeje bij. Liefst met appel, kaneel, rozijnen en noten. Dus vandaar deze vierkante herfstcakejes!

Ik heb al heel wat cupcakes gemaakt de afgelopen jaren. In heel veel variaties. Dit keer kies ik voor de vierkante cakejes. Het nadeel hiervan is dat ik het zonder papieren bakingcups doe. Dus dan is het wat lastiger om ze uit de vorm te halen. Dus dat moet extra voorzichtig, anders brokkelen de cakejes af en zijn ze niet mooi. Verder is dit recept vrij eenvoudig, met lekker veel appel en ook nog kaneel, rozijnen en hazelnoten. Altijd lekker!

Dit heb je nodig:

  • bakvorm voor 12 vierkante cakes (wordt ook wel brownievorm genoemd).
  • boter of margarine om de vorm in te vetten.
  • 250 gram boter of margarine
  • 250 gram fijne suiker
  • 5 eieren
  • 325 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 grote appels (bijv goudreinetten)
  • beetje citroenaroma of citroensap
  • circa 50-75 gram rozijnen
  • kaneelpoeder
  • circa 40-50 gram hazelnoten

Zo maak je deze vierkante herfstcakejes:

Vet alle vierkante bakjes in met wat margarine. Bestrooi ze daarna met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem er weer uit.

Klop in een kom de boter zacht met de fijne suiker. Klop dit ca 2 minuten tot een romig geheel. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens even door tot het ei goed is opgenomen. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het deeg. Klop dit door op de laagste stand. Klop niet langer dan nodig is.

Week de rozijnen even in water en laat ze uitlekken. Schil één appel en rasp deze in een kom. Voeg wat citroensap toe om ervoor te zorgen dat de appel niet te bruin wordt. Schep de geraspte appel door het deeg. Vul dan de vierkante vormpjes met het deeg. Schil de tweede appel, snijd deze in schijfjes en besprenkel met citroensap. Leg op elk cakeje twee schijfjes appel. Hak de hazelnoten in kleine stukjes en doe ze in een droge koekenpan. Laat ze een beetje bruin worden. Strooi op elk cakeje en beetje hazelnootkruim en wat rozijnen. Strooi er dan wat kaneelpoeder over.

Zet de bakvorm in een op 170 graden voorverwarmde oven. Bak de cakejes gaar en goudbruin in ca 35 à 40 minuten. Prik even in het deeg om te controleren of ze van binnen gaar zijn.

Haal de bakvorm uit de oven. Laat een tijdje afkoelen. Maak de zijkant van de cakejes een beetje los met een bot mesje. Haal ze dan voorzichtig uit de oven. En laat ze verder afkoelen.

De cakejes moeten in de koelkast bewaard worden. Ze zijn de volgende dag nog lekkerder!

Geniet ervan!

Liefs, Ria

 

Facebook0
Youtube78
Pinterest176
Instagram803

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *