Taarten met oven
Leave a comment

Laagjes taart met peren

Het is altijd lekker om een taart te bakken met vers fruit er in. En aangezien het nog steeds herfst is kies ik voor peren. Ik heb in de supermarkt zachte Conferences gehaald en heb thuis bedacht wat ik ermee ga maken. Dit keer is de taart zelf niet te ingewikkeld, zodat er wat meer aandacht naar de vulling kan.

Ik was er al snel aan uit dat het een laagjes taart moest worden, met veel kleine dunne laagjes. Daartussen een vulling van perenmoes, gemaakt van de peren die ik gekocht had! En verder roomkaas crème en slagroom. Wat mij betreft een prima combinatie! De taart krijgt een beetje een ‘rommelige’ look, dus er hoeft niet heel netjes gewerkt te worden. Dat vind ik wel mooi. Als je dezelfde maten aan houdt als die ik heb gebruikt, houd er dan rekening mee dat het een flinke taart wordt! Dus nodig alvast maar wat visite uit! Of hou hem helemaal voor jezelf :)

Benodigdheden:

Voor de taart:

  • 1 of 2 springvormen van 26 cm doorsnee.
  • bakpapier om de bodem van de bakvormen mee te bekleden.
  • 400 gram boter of margarine
  • 400 gram fijne suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snufje zout
  • 8 eieren
  • 400 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder

Voor de perenmoes:

  • 4 peren, ik heb conferences gebruikt
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1/2 uitgeperste citroen
  • 1 kaneelstokje

Voor de roomkaarscrème:

  • 150 gram boter of margarine
  • 75 gram suikerbakkerspoeder of gewone poedersuiker
  • 150 gram roomkaas

Verder:

  • 125 ml verse slagroom, stijfgeklopt met wat poedersuiker

Je begint met het maken van het cakebeslag. Mix hiervoor de boter zacht en smeuïg. Voeg dan de fijne suiker, de vanillesuiker en het snufje zout toe en mix dit een paar minuten goed door. Het botermengsel moet nu romig en luchtig worden. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop telkens even door tot het ei is opgenomen. Zeef de bloem met de bakpoeder. Mix dit voorzichtig door het deeg.

Van dit deeg ga je 5 cakelagen bakken. Verdeel het deeg in 5 porties, waarbij je voor de bodem en de bovenste laag net iets meer deeg neemt. Deze lagen worden net ietsje dikker.

Neem dan een springvorm van 26 cm doorsnee en bekleed de bodem met bakpapier. Schep de eerste portie deeg in de bakvorm en smeer dit uit over de bodem. Bak dit ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Let hier wel even op: het kan zijn dat de baktijd toch iets langer wordt omdat het afhangt van de hoeveelheid deeg die in de bakvorm zit.
Als de cakelaag gaar is, haal je deze uit de oven. Haal de springvorm los, stort de cake op een rooster, en haal het bakpapier er af. Laat afkoelen.

Bak op deze manier alle vijf de lagen. Beleg de laag die straks de bovenlaag wordt van te voren met de geschaafde amandelen. Als deze laag wat dikker is, moet je hem echt iets langer bakken, controleer even met een satéprikker of hij gaar is.

dscn3829bn

Het werkt iets makkelijker als je twee bakvormen hebt van 26 cm. Op deze manier kan je de volgende cakelaag al klaar zetten als de vorige nog in de oven zit.

dscn3811bn

Terwijl je deze 5 cakelagen aan het bakken bent, kun je vast de peertjesmoes gaan maken.
Hiervoor schil je de peren, snijd het klokhuis er uit en doe ze in een steelpan. Voeg hier aan toe: 3 eetlepels bruine basterdsuiker, het citroensap en het kaneelstokje. Laat dit ongeveer 10 minuutjes pruttelen, zodat de peertjes zacht worden. Giet het daarna af en schenk het door een zeef, vang het sap op. Laat de peertjes afkoelen.

Neem voor de roomkaascrème 150 gram boter of margarine en klop deze romig met een mixer. Voeg 75 gram suikerbakkerspoeder toe en mix dit goed door. Voeg dan beetje bij beetje de roomkaas toe. Zorg dat deze op kamertemperatuur is, want anders heb je kans dat het mengsel gaat schiften! Mocht dat toch gebeuren, zet de kom dan in een bak met warm water, zodat alle ingrediënten dezelfde temperatuur krijgen. Klop dan het mengsel goed door. Meestal wordt de crème dan weer glad en smeuïg. Als je het lekker vindt, voeg je ook nog een klein beetje van het opgevangen perenvocht erbij. Maar ook hier uitkijken dat het sap niet te warm is, want ook dan kan het gaan schiften! Schiften komt meestal omdat de verschillende ingrediënten niet dezelfde temperatuur hebben. Daarom moet vaak alles echt op kamertemperatuur zijn.

Zet het roomkaasmengsel in de koelkast.

Klop de slagroom stijf met wat poedersuiker en zet in de koelkast.

Dan is het tijd voor de opbouw van je taart. Neem een taartplateau of taartbord en leg hier de onderste laag op. Besprenkel deze bodem met wat perensap. Schep dan de perenmoes op deze laag, smeer dit uit zodat overal wat perenmoes zit. Leg de tweede laag cake er op. Besprenkel weer met wat perensap en smeer hier een laag roomkaascreme op. Leg hier de derde laag cake op en smeer hier een laagje slagroom op. Vervolgens leg je hier de vierde cakelaag op en besprenkel deze weer met wat perennat. Smeer hier de rest van de roomkaascrème op.

Als laatst leg je er de bovenste laag met geschaafde amandelen op. Bestrooi deze laag met wat decoratiesuiker of poedersuiker. Schil dan je laatste peer, snijd in vier mooie stukken en decoreer de taart ermee.

dscn3841bn

dscn3837bn

dscn3840bn

Klaar is je peren-laagjes-taart! Uiteraard kun je deze taart ook maken met ander fruit, maar deze peertjes zijn echt heel lekker en het past goed bij het seizoen! Dus ik zou kiezen voor peertjes!

Liefs Ria

Facebook0
Youtube47
Pinterest100
Instagram654

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *