Toppers boetseren
Leave a comment

Hoe maak je een leeuw topper?

Er is niets zo leuk dan een prachtige geboetseerde topper op je taart te zetten! Een aantal weken terug hebben wij een safaritaart gemaakt, met een 3D leeuwtje bovenop de taart als pronkstuk. Boetseren blijft een uitdaging, maar met deze stap-voor-stap instructies en foto’s gaan wij jullie uitleggen hoe je dit schattige leeuwtje maakt!

Wat heb je nodig?

  • Gele, bruine, zwarte en witte fondant
  • Crisco
  • Mesje
  • Balltool
  • Kleine ronde uitstekers, bijvoorbeeld dit setje

Leeuw topper

Verdeel alvast je fondant in deze porties. Je kan het altijd nog aanpassen als je bezig bent, maar dit doen wij zodat je weet wat je ongeveer nodig hebt voor elk onderdeel.

Bij boetseren geldt er twee basisregels:

  1. Werk altijd met soepele fondant, die je goed doorkneed. Doe er zonodig een likje crisco doorheen.
  2. Werkt in bijna alle gevallen vanuit een balletje. Op deze manier krijg je het besten je vormen zoals jij ze wilt hebben.

We beginnen met het lijfje

Vorm vanuit een balletje fondant een cillindervorm. Het lijfje van je leeuw is hierdoor smal aan de bovenkant en breder aan de bovenkant. Hierdoor heb je een stevige basis.

Leeuw topper

Het hoofd

Voor het hoofdje draai je een balletje fondant. Plaats deze op het lijfje. Zoals je ziet op de bovenstaande foto hebben wij het lijfje aan de bovenkant wat afgevlakt. Prik daar een cocktailprikker en prik daar het hoofdje op.

De beentjes en armpjes

Van de eerste twee worstjes ga je beentjes maken. Begin weer vanuit een bolletje en rol deze uit tot een worstvormig stukje fondant. Zet met een mesje een sneetje op de plek waar je de enkel wilt maken. Vouw vervolgens het voetje omhoog en plet deze een beetje. Snijd met een mesje de teentjes in de voet.

Vouw de beentjes om het lijfje heen en plak ze vast.

Leeuw topper

Bij de armpjes begin je wederom vanuit een balletje naar een worstvormig stukje fondant. In dit geval maak je een deukje op de plek waar de pols wilt hebben. Dit kan je doen door met je pink een indeuking te maken. Druk het handje wat platter dan de arm, en snijdt daar vingertjes in.

Druk ook de bovenkant van het armpje wat plat, zodat je daarmee het armpje aan het lijfje kan vastplakken.

Leeuw topper

Tijd voor een staartje!

Voor het staartje maak je eerst een dun geel sliertje. Maak vanuit een bruin balletje een druppelvorm. Zet daar met een mesje kleine sneetjes in, alsof het echt een harig staartje is!

Leeuw topper

Nu nog het gezicht!

We beginnen bij de oortjes. Druk hiervoor een rondje uit, en maak er een deukje in met een balltool. Knijp dan de oortjes aan één punt samen. Plak deze op het hoofd.

Maak twee deukjes in het hoofd met de balltool, hier komen de oogjes. Plak hier een wit rondje en een kleiner zwarter rondje op.

Maak een snuitje met bruine en witte fondant. Dit doe je door twee balletjes fondant (eentje bruin, eentje wit) plat te drukken. Snijd beide stukjes op ongeveer één derde door en plan het kleine bruine stukje bovenop de witte. Plak met een klein stukje zwart er een neusje op en prik gaatjes in de snuit.

Plak ook de snuit op het gezichtje.

Voor de manen doe je hetzelfde als bij de oortjes. Je drukt kleine bruine rondjes uit, deuk deze in met een balltool en pak een puntje samen.

Wij hebben ervoor gekozen om twee rijtjes met manen te doen.

Leeuwtopper

 

DSC_6254bewerkt

En dit is het eindresultaat! Een heel schattig leeuwtje die zo bovenop je taart kan!

Vonden jullie dit nou een handige foto instructie? En wil je eigenlijk nog wel meer toppers zien? Laat het ons weten! Wij hebben er nog wel een aantal voor jullie in petto :)

Liefs Ria en Laura

 

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.