Pepernoten kwarktaart:


Na ons pepernotenrecept, is het tijd voor een tweede lekkernij wat perfect bij sinterklaas past! Dit recept is vooral heel toepasselijk voor sinterklaasavond. Voor degene die eens wat anders wilt dat alleen snoepgoed op tafel. En jullie weten: wie zoet is krijgt lekkers.. :)
Zo heb je een frisse kwarktaart met een pepernoot smaakt. Perfect voor sinterklaasavond!
Liefs Ria & Laura
Voor de bodem:
- 250 gram kruidnoten, eventueel zelf gemaakt (klik hier voor het recept!)
- 100 gram margarine
Voor de vulling:
- 200 ml verse slagroom
- 1 bakje van circa 450 gram magere kwark
- 8 blaadjes gelatine
- klein blikje ananas
Voor de decoratie:
- 1,5 blaadje gelatine
- circa 10 stukjes ananas uit het bovenstaande blikje
- handje pepernoten
Materialen:
- springvorm van 24 cm
- vetvrij bakpapier
- Bak de pepernoten zoals beschreven in dit artikel (één portie is ruim genoeg), of koop ze in de supermarkt. Maal de pepernoten fijn met een staafmixer.
- Smelt de margarine in een pannetje. Haal vervolgens het pannetje gesmolten boter van het vuur af en voeg dan de fijngemalen pepernoten aan toe. Roer dit goed door. Bekleed je springvorm met bakpapier en vul deze met je pepernotenmengsel. Druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg dat je de bodem goed gelijkmatig verspreid, zodat het mooi glad wordt.
- Zet je bodem voor tenminste 30 minuten in de koelkast.
- Week de blaadjes gelatine ongeveer 8 minuten in koud water. Klop intussen de slagroom bijna stijf in een kom. Voeg de kwark toe.
- Knijp de gelatine uit. Verwarm ongeveer 100 ml van het ananassap. Als je geen ananassap hebt, omdat je bijvoorbeeld liever met vers fruit werkt, kan dit ook met water. Voeg dan wel twee eetlepels witte basterdsuiker aan het water toe.
- Breng het sap heel even aan de kook en haal het van het vuur af. Voeg de gelatine blaadje voor blaadje toe aan het verwarmde sap. Let op: het sap mag absoluut niet meer koken als je de gelatine eraan toevoegt. Goed roeren totdat alle blaadjes volledig zijn opgelost. Laat de opgeloste gelatine even afkoelen, ongeveer 10 minuutjes.
- Voeg het dan (door een zeef) toe aan het kwarkmengsel. Mix alles goed door elkaar met een mixer tot een gelijk geheel. Voeg het kwarkmengsel toe aan de springvorm (waar de bodem in zit) en strijk het glad af. Laat dit een paar uur opstijven in de koelkast.
- Week 1,5 blaadje gelatine in koud water. Neem ongeveer 10 stukjes ananas en maal deze fijn met een staafmixer of blender. Voeg hier wat water aan toe, zodat je ongeveer een geheel krijgt van 250 ml.
- Verwarm dit ananassapje al roerend en breng het geheel heel even aan de kook. Haal dat van het vuur en wacht even tot het echt niet meer kookt. Los nu de uitgeknepen gelatine erin op. Zeef dit papje, en laat het ongeveer 10 minuutjes afkoelen.
- Giet dit mengsel voorzichtig op de kwarktaart, zodat er een mooi lichtgeel laagje ontstaat. Laat dit nog eens opstijven. Garneer na het opstijven je taart met stukjes ananas en pepernoten.