Merci chocoladetaartje:

Je ziet heel vaak taartjes die bekleed zijn met Kitkatjes aan de zijkant. Nu hebben wij bedacht dat dat ook wel eens leuk kan zijn met Merci-reepjes. Die lekkere staafjes chocolade in verschillende smaakjes. Die met vulling gaan bij mij altijd het eerst op. Nu was ik laatst bij de Kruidvat en daar hadden ze een doosje Merci met nieuwe smaken, zoals aardbei ed. Verrukkelijk!! Dus: we gaan hiermee een taartje maken, uiteraard een chocoladetaartje, kun je meteen even een van onze basisrecepten voor chocoladetaart gebruiken. Het wordt een licht taartje met veel chocolade (dus niet zo heel licht haha).


Benodigdheden:

  • 1 PME bakvorm van 22,5 cm.
  • 1 x basisrecept voor chocoladebiscuittaart 
    • 5 eieren
    • 160 gram suiker
    • 90 gram bloem
    • 50 gram maizena
    • 25 gram cacaopoeder
    • snufje zout

Voor de vulling:

  • 250 ml slagroom
  • verse aardbeien

Voor de topping:

  • 100 ml slagroom (minimaal 35% vetgehalte)
  • 150 ml (smelt) chocolade
  • 3 doosjes Merci (eigenlijk is 2,5 genoeg, dus je kunt er een paar meteen opeten, yummie!)
  • Verse aardbeien
  • Verse bosbessen.

 

Recept:

 

Begin met het maken van de chocoladetaart. Ik heb hiervoor het basisrecept voor chocoladetaart met hele eieren gebruikt. Zie hier het recept. Het kan ook met gesplitste eieren.

Laat het taartje goed afkoelen en zaag het daarna met een taartzaag in drie gelijke delen. Haal de twee bovenste plakken er voorzichtig af en leg opzij. Dan klop je de slagroom met een beetje poedersuiker. Zorg dat de gardes en de kom waarin je klopt, goed koud zijn, dan wordt de slagroom beter stijf.

Smeer de helft van de slagroom  op de eerste taartlaag. Snijd een aantal aardbeien in dunne plakjes. Ik heb een aardbeiensnijdertje, daar maak je mooie plakje mee. Is echt super handig.
Leg de plakjes aardbei op de slagroom. Leg dan de tweede plak biscuittaart er op. Smeer ook deze in met slagroom en plakjes aardbei. Dan de derde plak er op.

Ga vervolgens aan de slag met de ganache.

Verwarm de slagroom tot bijna aan de kook, giet dit dan over de chocoladestukjes of callets die je in een kom hebt gedaan. Laat heel even staan en roer dan het geheel goed door met een siliconen spatel. Als de chocolade goed is opgelost is de ganache klaar. Blijven er nog wat stukjes in zitten, verwarm het mengsel dan nog heel even ‘au bain marie’.

Zet de taart op een taartrooster met een opvangbord er onder. Giet de vloeibare chocolade over de taart. Zorg dat de hele taart bedekt is met de chocoladeganache. Laat even staan zodat de chocolade al ietsje steviger wordt, maar uiteraard nog wel plakt.

Dan plak je de Mercietjes rondom op de zijkant van de taart. Verdeel met een paar Mercietjes de bovenkant in vier vlakken. Vul de vlakken op met de aardbeien en de bosbessen.

 

Je kunt natuurlijk ook 4 soorten fruit gebruiken, bijvoorbeeld met frambozen en bramen erbij. Dit is nog mooier, maar wij hadden op dit moment alleen aardbeien en bosbessen in huis. Doe nog een mooi lintje om de Merci, zodat ze goed blijven zitten.

 

Al met al toch wel een heel schattig taartje!! En super lekker!!!!

Liefs Ria

recept 2016