Havermoutkoekjes met cranberries:


We hebben al eerder havermoutkoekjes gemaakt en die waren erg lekker. Nu is havermout erg gezond en cranberries ook, dus we hebben een koekje bedacht met havermout èn cranberries.
'Gezonde koekjes' dus. En daar houden wij wel van! Zoals we al eerder aangaven kopen wij nog nauwelijks koekjes uit de supermarkt. Eigen gebakken koekjes zijn echt veel lekkerder en je weet wat er in gaat. Ook bespaar je daardoor op verpakkingen en dat is altijd mooi meegenomen. We moeten al zoveel verpakkingen weg gooien! En daarbij is koekjes bakken een leuke bezigheid. Je bent er zo mee klaar! Deze koekjes waren in een half uurtje klaar en je hebt twee bakplaten vol.
Ria: Havermout wordt tegenwoordig veel gegeten, vooral als ontbijt. Ik 's ochtends gewoon boterhammen in plaats van havermout. En terwijl een aantal van mijn dochters elke ochtend aan de havermout zitten! Dus daarom hebben we het nog maar eens geprobeerd in een koekje. En ze zijn echt heel lekker geworden! Die cranberries geven ook net een extra bite. Lekker!!
Laura: Ook ik heb wel eens geprobeerd om havermout als ontbijt te eten, maar dat vind ik toch niet zo'n succes. Maar havermout in baksels bevalt mij eigenlijk wel prima! Als taartbodem, in muffins of als koekjes! Altijd succesvol!
Dit heb je nodig:
- 150 gram margarine of boter.
- 150 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract
- 225 gram bloem
- 60 gram gedroogde cranberries
- 75 gram grove havermout (gekocht bij Albert Heijn)
Zo maak je de koekjes:
- Klop met een mixer de boter en de basterdsuiker romig in een kom. Voeg dan het ei toe en het vanille extract. Klop dit er voorzichtig door. Zeef de bloem met het zout en voeg dit toe aan het mengsel. Meng erdoor met een spatel. Voeg dan nog de cranberries en de havermout erdoor. Schep dit goed door elkaar. Klaar is je deeg!
- Leg een stuk bakpapier op je bakplaat. Vorm met behulp van twee lepels een bolletje deeg en schuif dit op het bakpapier. Druk ze dan nog een beetje plat, anders krijg je hele bolle koekjes. Bak ongeveer 12 koekjes per keer. Wij hadden twee bakplaten vol, dus totaal 24 koekjes.
- Bak de koekjes op circa 190 graden in ongeveer 12 minuutjes tot ze goudbruin zijn.
Zo, nu een lekker kopje thee of koffie erbij! Of neem ze mee op visite! Doe er een mooi plastic zakje omheen met een lintje en je maakt iedereen blij!
Liefs Ria & Laura


recept 2016