Cupcakes met vers fruit:

We hebben inmiddels al heel veel verschillende soorten cupcakes gebakken. Vaak met rolfondant of marsepein, of met een botercrème, mascarponecrème of roomkaas crème. Nu wilde ik toch eens wat anders, met slagroom en met een holletje met vulling. En heerlijk vers fruit.

Deze cupcakes zijn afgeleid van de vruchtenvlaai zoals we die kennen. Deze cupcakes zijn lekker fris, omdat er geen zware crème op zit. Alleen slagroom en wat vers fruit. We hebben gekozen voor kiwi, zwarte bessen en mandarijntje (deze laatste zijn wel uit blik). Maar je kunt natuurlijk ook ander fruit kiezen. Zoals aardbeien, frambozen, bramen en dergelijken.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 pakje margarine van 250 gram
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren (circa 50 gram per stuk)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels halfvolle melk
  • snufje zout
  • 3 eetlepels Patidess citroensmaak of de geraspte schil van één citroen.
  • bakvorm voor cupcakes + bakingcups.

 

Dit recept is voor ongeveer 20 cupcakes, ligt er een beetje aan hoe bol je je cupcakes wilt hebben. Voor het decoreren met fondant is het handig om je bakingcups voor driekwart te vullen, dan worden ze niet te bol.

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (bij heteluchtovens zeker 10 graden lager).
  2. Doe de boter in een kom en mix deze in circa 2 minuten luchtig
  3. Voeg de suiker toe en mix deze goed door de boter
  4. Weeg het zelfrijzend bakmeel af en voeg hier de zout aan toe.
  5. Voeg nu één voor één de eieren toe. Mix elk ei erdoor tot het  volledig is opgenomen. Voeg dan het volgende ei toe. Mix wederom tot het ei volledig is opgenomen. Doe dit voor alle eieren.
  6. Voeg nu  het het zelfrijzend bakmeel beetje voor beetje toe en 3 eetlepels melk. Mix dit goed door op de laagste stand tot alles goed vermengd is.
  7. Mix nu 3 theelepels Patidess citroensmaak of de citroenrasp door het mengsel.
  8. Zet je papieren bakingcups in de bakvorm. Vul deze voor driekwart met het deeg.
  9. Bak je cupcakes ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven, tot je mooi goudbruin zijn. Let wel op met de tijden van het bakken, iedere oven is anders, dus pas op dat je ze niet te kort of te lang bakt!

Als de cupcakes zijn afgekoeld, maak je met een lepeltje (wij gebruiken een meloenlepeltje) een rond holletje in de cake. Deze vullen we dan met jam.

Dan kloppen we de slagroom goed stijf met wat poedersuiker en klopvast. Spuit mooie, lage toeven op de cupcake.

Leg daar dan de gewassen, uitgelekte en mooi gesneden fruitstukjes op. Dan heb je mooie, licht smakende cupcakes, heerlijk!

 

Geniet ervan!

 

Liefs,

Ria

recept 2016