Paardentaart:



Dit is ons tweede spektakelstuk: een ponystal gemaakt van een cake. Afgesmeerd met botercrème en bekleed met rolfondant. Deze taart is een van de prachtige taarten uit het boek: "50 feestelijke taarten" van Debby Brown. Zij heeft al verschillende boeken vol mooie taarten op haar naam staan en wij willen al heel lang een van haar taarten uitproberen.
We hebben deze taart nagemaakt vanuit het boek. Hierbij hebben we meteen gekeken of de beschrijving duidelijk is. Het resultaat is niet helemaal hetzelfde, maar we komen dicht in de buurt!
Het leuke van dit taartje is, dat het nu eens gemaakt is van een cake die gebakken in een langwerpig cakeblik. Weer eens wat anders. Ik heb een kleindochter die gek is van paarden, dus die zal dit taartje wel heel cool vinden!
Benodigdheden:
Voor de cake:
- Langwerpig cakeblik van circa 30 cm
- margarine en bloem om het blik in te vetten
- 300 gram boter of margarine
- 300 gram suiker
- snufje zout
- 6 eieren
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels Vanille extract
Voor de afwerking:
Botercrème:
- 100 gram boter of margarine
- 200 gram suikerbakkerspoeder
- twee theelepels citroensmaak (Patidess of Funcakes)
- een eetlepel melk.
Fondant:
- circa 300 gram witte rolfondant
- kleine stukjes rolfondant in de kleuren: lichtroze, geel, zalmkleurig, grijs
- zilverparels
- taartbord (wij hebben een rechthoekige cakeboard gebruikt van 22x35 cm)
Aan de slag!
Begin met het bakken van een cake. Dit kan met een cakemix, maar ook met ons basisrecept voor cupcakes. Zie hierboven voor de benodigde ingrediënten voor een cakeblik van ongeveer 30 cm. Je bakt de cake uiteraard wel langer dan cupcakes: op circa 160 graden, ongeveer een uur. Prik even in de cake, de prikker moet er droog uitkomen.
Als de cake is afgekoeld, ga je de cake bijsnijden. Snijd de lelijke randen en de bolle bovenkant er af, zodat je een mooie platte bovenkant hebt. Snijd de cake dan horizontaal doormidden. Van het bovenste deel snijd je een schuin stuk af (dit is het dak). In het boek snijden ze het bovenste deel helemaal schuin af, wij zijn daar iets voorzichter mee.
Maak de botercrème en smeer wat botercrème op de onderste laag, leg de bovenste schuine laag er dan op.
Vervolgens ga je de stal bekleden met witte rolfondant. Smeer daarvoor eerst de bovenkant en de zijkanten in met een dun laagje botercrème. In het boek geven ze aan dat je elke zijkant apart moet bekleden. Dat hebben wij ook gedaan. Snijd dan telkens de randjes mooi bij. Op het laatst heb ik de voorkant gedaan. Nu is de hele cake bekleed met witte fondant.
Zij kerven met een mesje de houtnerven in de fondant. Wij gebruiken hiervoor de Wilton Ribbon Cutter.

Zet de cake dan op een cakeboard.
Snijd dan drie rechthoeken uit voor de ramen in de voorkant van de stal, en verwijder de fondant. Snijd 3 dunne rechthoekjes uit van blauwe fondant en plak dit dan in de open vakjes. Op deze manier zie je niets meer van de cake die eronder zit.
Voor het dak steek je met een bloemuitsteker, een flink aantal bloemen uit met lichtblauwe fondant. Plak deze met een beetje eetbare lijm trapsgewijs op het dak. Werk hierbij van achter naar voren. Dat staat mooier.

Maak dan voor de handvatten kleine ringetjes van blauwe fondant. Plak ze op elke deur, onder de opening, en plak er een zilverkleurig pareltje op.
Dan gaan we de pony's maken. Gebruik hiervoor de kleurtjes. Ik had niet voldoende kleuren, dus mijn pony's zijn wit, geel en grijs. Maar je kan ze ook maken zoals op het voorbeeld.
Maak eerst het hoofd. Kneed een stukje fondant en rol dan eerst een mooie soepele bal. Verander dan de vorm in een paardenhoofd. Maak twee kleine oortjes en plak ze op. Gebruik twee zilverpilletjes voor de ogen. Prik twee gaatjes voor de neus en snijd een mondje. Vorm dan de haarplukjes en plak ze op het hoofd vast.
Steek dan een of twee prikkertjes in het hoofd en steek deze in de blauwe opening, zodat het net lijkt of het paard in de stal staat. Doe er ook nog een beetje eetbare lijm tussen, zodat het hoofd goed vast zit.
Steek een aantal kleine bloemetjes uit en plak er een zilverpilletjes op. Leg deze op het dak en op de cakeboard.
Conclusie: de uitleg in het boek is redelijk duidelijk. Daar kun je wel wat mee!

recept 2016