Taarten met oven
comments 8

Schwarzwalder Kirschetorte

Dit wordt een soort vaderdagtaart. Voor alle vaders die houden van Schwarzwalderkirschirschetorte. Een héérlijke chocoladetaart met kersen! Dus: houd je vader (of je man) ook van chocolade, maak dan deze heerlijke Schwarwalder kirschetorte voor vaderdag!!! Gegarandeerd succes!

Laura: ‘We zaten te brainstormen over wat we voor Vaderdag gingen maken. En mijn vader is toevallig ontzettend fan van Schwarzwalder Kirschetorte! Hij is hier echt dol op. Dus leek het ons niet meer dan logisch om deze taart rondom de tijd van Vaderdag online te zetten! Voor alle vaders die net zoals die van mij ook gek is op Schwarzwalder Kirschetorte!’

Ria: ‘Ik heb hem dus al vaak gemaakt, hij wil dan altijd een heel groot stuk! :) Vroeger deed ik altijd chocoladevlokken op de zijkant en in het midden van de bovenkant, maar nu wil ik een taart die aan de zijkant helemaal wit is. Dat zie je in Duitsland ook vaak als je daar in een “Konditorei” een punt Schwarzwalder Kirschetorte bestelt.’

Benodigdheden:

  • 1 PME bakvorm van 22,5 cm
  • 1 springvorm van 26 cm
  •  Acetaatrol

Voor de taart:

  • basisrecept van chocolade biscuitdeeg met gesplitste eieren (klik hier)
  • 5 eieren
  • 160 gram suiker
  • 90 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • 25 gram cacaopoeder
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 1 potje kersen op sap
  • 1 bekertje slagroom van 250 ml
  • 1 blikje kersenvulling van Hak.
  • 3 zakjes Klopklop
  • 4 blaadjes gelatine

Voor de decoratie:

  • Een bekertje slagroom van 250 ml
  • Beetje poedersuiker
  • Klopvast
  • Stukje chocolade om te raspen

Aan de slag met de basis

Voor deze taart heb ik het basisrecept voor chocoladebiscuittaart met gesplitste eieren gebruikt. Deze heb ik gebakken in 35 minuten op circa 175 graden. Daarna moet hij afkoelen op een taartrooster. Wij zijn pas de volgende dag verder gegaan met het vullen en het decoreren van de taart. Je kan het natuurlijk ook gewoon dezelfde dag doen, maar zorg er dan wel voor dat je taart goed is afgekoeld voordat je hem doorzaagt of snijdt.

2x chocoladebiscuit

Wij zagen de taart in drie lagen met de dubbele taartzaag van Staedter. Deze werkt heel fijn, omdat je altijd 3 gelijke lagen hebt!

Begin met het laten uitlekken van de kersen op sap. Leg de kersen even opzij en met een beetje van het kersennat besprenkel ik dan de onderste laag van de taart. Daardoor wordt de taart wat zachter van smaak. Dan doe je daar een laagje geklopte, en met poedersuiker gezoete, slagroom (de helft ongeveer) op. Doe wel een beetje Klopvast door de slagroom, wordt hij ietsje steviger. Smeer dan de kersenvulling voorzichtig uit over de slagroom.

Schwarzwalder Kirschetorte

Bij de tweede laag doe je precies hetzelfde: weer een beetje besprenkelen met het kersensap. Hierop dan de rest van de slagroom en vervolgens de kersenvulling er op. Leg hier de derde plak biscuittaart op en de basis is klaar. Smeer met met de restant van de slagroom de bovenkant ook nog een beetje in.

Decoreren

Nu is het tijd om de taart te decoreren met een wit slagroommengsel. Zet hiervoor eerst je taart in een springvorm van 26 cm. De taart is door de vulling iets hoger geworden dan de springvorm. Wij gebruiken nu een Acetaatrol bij het decoreren met het slagroommengsel. Dit is een soort plastic band, geschikt voor voedsel en op maat te knippen. Deze plaats je voorzichtig om de taart heen. Wat handig is aan deze plastic band, is dat deze hoger is dan de bakvorm. Zo kunnen we straks ook de bovenkant van de taart helemaal bedekken met het witte slagroommengsel.

Schwarzwalder Kirschetorte

Witte slagroommengsel maken

Week de gelatine ongeveer 8 minuten in koud water. Klop 3 zakjes Klopklop met melk, zoals aangegeven op de verpakking. Wij gebruiken altijd ietsje meer melk, in dit geval 300 ml (dus 100 ml per zakje).

Breng 100 ml water aan de kook. Zet het vuur uit en laat het even staan (ongeveer 1 minuut) zodat het in ieder geval niet meer kookt. Los de gelatine er blaadje voor blaadje in op. Laat weer even een paar minuten staan zodat het wat af kan koelen. Zeef het gelatine mengsel en giet het dan bij de Klopklop. Mix het op een lage stand door tot het goed is opgenomen. Als het goed is is je mengsel nu redelijk vloeibaar.

Schenk nu je mengsel over de taart, tot de rand van de acetaatband. Nu is je taart als het goed is helemaal overgoten. Strijk met een palletmes de bovenkant mooi glad, en zet je taart een paar uur in de koelkast.

Na een paar uur opstijven in de koelkast..

Als de taart opgesteven is, kan de vorm weg gehaald worden. Haal daarna de band er voorzichtig af.

Klop je slagroom met de Klopvast en de poedersuiker stijf. Vul de spuitzak en maak mooie toeven op de taart. Doe dan op elke toef een kers (van wat er nog over is van het potje kersen op sap). Je kan natuurlijk ook verse kersen gebruiken voor de decoratie! Die liggen inmiddels weer in de supermarkt!

En om de taart helemaal af te maken doen we nog wat chocolade in het midden. Wij hebben de chocolade in de staafmixer fijn gemaakt. Maar je kunt natuurlijk ook de chocolade raspen, dat is namelijk nog mooier!

Zet de taart op een mooi bord en kijk eens wat een plaatje!!!!! Bak en geniet samen met je gezin van deze overheerlijke taart!!!!

Ria & Laura

Facebook0
Youtube78
Pinterest176
Instagram803

8 Comments

  1. Wat een prachtige taart, met al die laagjes! Ik heb nog nooit schwarzwalder taart gegeten! Die band lijkt mij trouwens ook erg handig!

  2. Pingback: 2x vaderdagcupcakes – Liefde voor bakken

  3. Romi says

    Ohhhh wat een lekkers zie ik hier! Het ziet er ook allemaal zo prachtig uit. Ik heb jouw blog gevonden via Sillysis, ben ik even blij!

  4. Pingback: Best bekeken artikelen Juni – Liefde voor bakken

  5. Anouk says

    Ik wil deze taart maken voor mijn verjaardag, maar kan je deze taart een avond van te voren maken? Zonder dat de cake erg plakkerig word? Of is het het beste om de taart verder af te maken in de ochtend?

    • Hoi Anouk, je kunt de taart best de avond van te voren maken hoor! Hij moet dan natuurlijk wel in de koelkast bewaard worden ivm de slagroom. Je kunt er eventueel ook nog voor kiezen om alleen de toeven slagroom de volgende ochtend pas te doen, maar hoeft niet perse. Als je er wat Klopvast aan toevoegt, moeten de toefjes mooi stevig zijn. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *