Petit fours voor Oud en Nieuw:








Op de valreep hebben we nog even Petitfours gemaakt voor oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag. Hou je niet zo veel van oliebollen, dan is dit een lekker alternatief. Of maak ze gewoon allebei! Petit fours zijn kleine gebakjes gemaakt van biscuitdeeg. Wij hebben ze gevuld met botercrème en een laagje marsepein bovenop. Maar je kunt je natuurlijk uitleven! Met vullingen van roomkaas, slagroom, bavarois en noem maar op! Dat wordt lekker smullen!
Benodigdheden:
Voor de biscuitdeeg:
- 6 eieren
- 120 gram suiker
- 120 gram bloem
- Snufje zout
- 20 gram gemalen amandelen
Voor de botercrème:
- 175 gram margarine of roomboter
- 350 gram suikerbakkerspoeder
- 50 gram crème fraîche
- 1 a 2 eetlepels Nutella
- 3 theelepels Patidess of Funcakes vanillesmaakstof
- 3 theelepels aardbeiensmaakstof
Voor de garnering:
- 250 gram marsepein wit
- Eetbare goudpoeder
- Siliconen cijfer mould
- Musketzaad goud
Extra: rechthoekige bakring
Aan de slag!
We beginnen met het bakken van plakken biscuitdeeg.
Splits de eieren. Doe de eiwitten in de beslagkom en klop ze stijf met de keukenmachine of elektrische mixer. Voeg daar de suiker in één keer aan toe en mix dit door tot een stevig glanzend geheel. Voeg daar dan de eidooiers aan toe en mix nogmaals een paar seconden. Zet dan de mixer uit.
Zeef de bloem en de amandelmeel met het zout en roer dit door het deeg. Roer dit stevig door, totdat alles goed is opgenomen.
Spreid het deeg uit over twee bakplaten die met bakpapier bekleed zijn. Smeer het goed uit, zodat de gehele plaat is bedekt met het deeg. Bak de beide plakken om de beurt in de oven op circa 190 graden, ongeveer 12 minuten.
Zodra de plak biscuitdeeg licht en goudbruin kleurt, haal je deze eruit. Strooi wat poedersuiker op een placemat en stort hierop de plak biscuit. Leg deze op zijn kop en haal meteen het bakpapier eraf. Wacht hier niet te lang mee, want anders gaart de biscuit door en wordt het droog en hard. Doe dit voor beide plakken.
Snijd met de bakring twee plakken uit elke biscuitplak. Wij kunnen op deze manier totaal vier plakken uitsteken. Laat deze afkoelen.
Nu ga je botercrème maken
Dit kun je ook alvast doen als je plakken biscuitdeeg in de oven zitten, dan bespaar je wat tijd.
Mix de boter zacht en voeg hier de gezeefde suikerbakkerspoeder aan toe. Mix dit goed door. Voeg hier de crème fraîche aan toe en mix deze er door.
Doe de helft van de botercrème in een andere kom en voeg daar de Vanillesmaak aan toe. Verdeel de tweede helft nogmaals in twee delen. Doe bij het ene deel botercrème de aardbeiensmaak. Doe bij het andere deel de Nutella. Mix alle crèmes goed door. Wil je ze nog iets smeuïger, dan kun je nog wat extra creme fraiche toevoegen.
Tijd om de petit fours op te bouwen!
Leg de eerste plak in de bakrechthoek en smeer daar een laagje Nutella botercrème op. Leg daar weer een plak op en druk die een beetje aan.
Daar smeer je er een laag vanille botercrème op. Daarop gaat weer een plak biscuitdeeg op en druk dit weer voorzichtig aan.
Dan meer daar weer een laagje aardbeienbotercrème op en doe daar de laatste plak biscuit op. Op die laatste plak smeer je nog een laagje vanille botercrème.
Maak kleine letters uit fondant. Wij gebruiken hiervoor een mould van Katy Sue met kleine lettertjes en cijfers, maar je kan ook iets anders gebruiken. Let wel op dat de cijfers klein genoeg zijn.
Maak de letters goud met eetbare dust. Plak de cijfers voorzichtig op de petitfours. Strooi er nog wat gouden musketzaad overheen en serveer op een feestelijke schaal of bord.
Hele fijne jaarwisseling toegewenst!! Op een 2016 vol lekkere baksels!
Liefs van Ria en Laura