Klassieke appeltaart:

Op verjaardagen en gelegenheden ging bij ons thuis altijd de appeltaart als eerst op. Bijna iedereen lust wel appeltaart! Daarom leek het ons een zeer goed idee om deze week twee appeltaart recepten met jullie te delen. We beginnen met de klassieke appeltaart, zoals wij hem thuis al jaren maken. En wees gewaarschuwd: deze is onweerstaanbaar lekker!

 

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 180 gram boter/margarine
  • 150 gram basterdsuiker (gele of witte)
  • 1 losgeklopt ei
  • geraspte schil van een citroen
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • circa 600 gram zure appelen (bijvoorbeeld goudrenetten)
  • 125 gram rozijnen
  • 60 gram suiker
  • kaneel (twee eetlepels)
  • 2 beschuiten (of een beetje paneermeel)

Extra: ronde springvorm van 24 cm

 

Bakken maar!

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Doe de bloem, de margarine, de basterdsuiker, de helft van het losgeklopte ei, geraspte schil en het zout in een kom.
  3. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
  4. Kneed alles met koele handen door elkaar tot een soepele deeg bal.
  5. Leg de deegbal, verpakt in een stukje plastic folie, een half uur tot een uur in de koelkast.
  6. Vet de springvorm in met margarine.
  7. Haal het deeg weer uit de koelkast.
  8. Neem 2/3 van het deeg voor de bodem en rol dit uit op een met bloem bestrooide aanrecht.
  9. Leg dit deeg in de bakvorm, vul de bodem en ongeveer 2/3 van de wand met het deeg.
  10. Kruimel de twee beschuiten fijn en strooi dit op je deegbodem (dit zou ook met paneermeel kunnen).
  11. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe deze in een kom.
  12. Voeg hier de rozijnen, suiker en kaneel aan toe. Schep dit goed door elkaar.
  13. Even proeven of je vulling naar jouw smaak is, anders kun je altijd nog wat suiker, kaneel of rozijnen toevoegen!
  14. Vul je deegbodem met je appel-rozijnenmengsel.
  15. Rol je resterende deeg uit tot een langwerpige lap.
  16. Snijd hier met de achterkant van een mes repen van.
  17. Leg de reepjes op je taart, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
  18. Bestrijk je deeg met het overgebleven ei, zodat je taartje een mooie glans krijgt.

Bak je taart in het midden van de oven op ongeveer 50 minuten. Je taart moet mooi goudbruin zijn.

Recept 2016