Het is weer tijd voor een nieuwe stap-voor-stap artikel. Dit keer gaan we aan de slag met een cijfertaart. Ofwel: how to make a numbercake? Instagram en Pinterest staan inmiddels vol met deze prachtige taartjes, dus hebben wij er ook eentje gemaakt. In dit artikel leggen we met foto’s uit hoe je zelf zo’n taartje kan maken!
Het leuke van het maken van zo’n cijfertaart is, dat je eigenlijk alle kanten op kan. Deze taarten worden vaak gemaakt van “zanddeeg’ ofwel ‘koekdeeg’ , maar ook van ‘cakedeeg’ of ‘biscuitdeeg’. Alles is eigenlijk mogelijk. Wij hebben ervoor gekozen om cakedeeg te gebruiken. Verder kun je wat betreft versiering ook alle kanten op. Wij hebben gekozen voor een mascarponevulling. En als decoratie: botercrème toefjes, aardbeien, rode bessen, fondant bloemetjes en mokka boontjes. Maar er zijn zoveel meer opties! Dus gebruik je creativiteit of laat je door ons inspireren!
Dit heb je nodig:
Voor de cake:
- 275 gram boter of margarine
- 275 gram fijne suiker
- 5 eieren
- 300 gram cakemeel, bijvoorbeeld van Koopmans
- 2 theelepels citroensmaakstof
Voor de mascarponecrème:
- 250 gram mascarpone
- 250 gram slagroom
- ca 30 gram poedersuiker
- half zakje klopvast (slagroomversteviger)
Voor de decoratie:
- een paar aardbeien
- wat takjes rode besjes
- mokka boontjes (of andere kleine chocolaatjes)
- beetje botercrème (40 gram boter & 80 gram suikerbakkerspoeder)
- beetje lichtroze kleurstof
- stukje roze rolfondant
- bloemetjes uitsteker
Extra:
- ovenbakplaat
- vel bakpapier
- 2x een uitgeprinte cijfer (bijvoorbeeld de 1, zoals wij dat hebben gedaan)
- twee spuitzakken
- een rond spuitmondje circa 10 mm
- een kartelspuitmondje
Zo maak je deze cijfertaart:
1. Begin met het maken van een sjabloon van het cijfer dat je wilt gaan maken. Deze mag gewoon van papier zijn. Ik heb hiervoor op internet gezocht. Google bijvoorbeeld op: “kleurplaat cijfer 1”. Voeg dit dan in op een Wordpagina. Je kunt het cijfer dan nog wat vergroten. Zodat het de grootte heeft van een A4-tje. Wil je het cijfer nog wat groter maken, dan kun je dat eventueel bij een copywinkel nog laten vergroten.
Kopieer het cijfer, of print het twee keer uit, want je hebt 2 dezelfde cijfers nodig. Je moet het cijfer straks tweemaal uitsteken.
2. Dan bak je de cake: hiervoor klop je de boter zacht en luchtig in een kom. Voeg de suiker toe en klop nog even goed door. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens goed tot een ei is opgenomen voordat je een nieuw ei toevoegt. Voeg eventueel een schepje meel toe bij elk ei.
Voeg dan het meel toe, klop op de laagste stand voorzichtig door het deeg. Voeg nog de citroensmaak toe, klop dit ook heel kort erdoor.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Smeer het deeg uit over dit vel bakpapier, zodat de hele plaat is bedekt. Smeer het goed gelijkmatig uit. Zet in een, op 165 graden, voorverwarmde oven. Bak de cake in circa 25 minuten gaar. Prik er even in om te kijken of de binnenkant goed gaar is. Laat de cake niet te droog worden.
Haal de bakplaat uit de oven, laat het even afkoelen. Leg er dan een andere bakplaat op, draai om, til de oorspronkelijke bakplaat er af. Trek dan ook het bakpapier er voorzichtig af. Draai de plak weer om met behulp van twee bakplaten en laat dan op het aanrecht of de tafel glijden. Zorg dat er iets onder ligt waar je op kunt snijden.
3. Leg dan de twee cijfers op de cake. Zijn je cijfers groot, dan kun je maar één cijfer op de cake leggen. In dat geval moet je het cakerecept tweemaal bakken. Snijd met een mesje de cijfers uit. Doe dit voorzichtig zodat de randen mooi straks zijn.
4. Dan maak je de mascarponecrème: Leg het pakje slagroom circa 30 minuten in de vriezer. Roer de mascarpone los in een kom. Giet hier de zeer koude slagroom bij en roer dit goed door. Klop dit dan met de mixer stijf. Voeg als het bijna stijf is, de poedersuiker en een half zakje Klopfix erdoor. Klop dan nog heel even, voorzichtig, verder tot het goed stijf is.
5. Leg één cijfer op een taartkarton of iets anders waar de taart op blijft liggen. Doe de mascarpone in een spuitzak met het ronde spuitmondje. Ik heb een spuitmondje met een opening van 1 cm gebruikt. Mag eventueel ook iets groter zijn.
Spuit allemaal ronde toefjes op de cake, zodat het hele cijfer vol is met toefjes. Snijd een paar aardbeien in kleine stukjes en verdeel deze over de mascarpone.
6. Leg dan het tweede cijfer er voorzichtig op, druk een heel klein beetje aan. Spuit ook op deze tweede laag allemaal ronde toefjes.
7. Dan ga je de bovenkant mooi versieren. Leg er wat doorgesneden aardbeitjes op. Dan wat rode besjes, dit kan uiteraard ook met blauwe bessen, bramen of frambozen, wat je wilt.
8. Maak een klein beetje botercrème: doe de boter in een kom, klop dit even goed zacht. Voeg de suikerbakkerpoeder toe en klop dit goed door. Doe dit in een spuitzak met kartelspuitmondje. Voeg een heel klein beetje lichtroze kleurstof toe. Let op dat je niet teveel toevoegt, anders wordt het vrij donker. Spuit hier en daar wat rozetjes op de taart.
9. Maak wat bloemetjes van de fondant en leg ook deze op de taart, tussen het fruit. Dan kun je nog wat van de mokkaboontjes ertussen leggen, of andere chocolaatjes.
Extra tip: maak wat merenguetoefjes, en gebruik deze ook om verder te decoreren.
Succes!
Liefs, Ria en Laura
42 comments
mascarpone kun je vervangen voor? gewone poedersuiker kan ook?
Hallo Hennie, gewone poedersuiker kan ook wel hoor! Je kunt de mascarpone ook vervangen door toomkaas. Maar je kunt natuurlijk ook in plaats van mascarponecrème, botercrème gebruiken voor het maken van de vulling.
Hallo,maar drogen de zijkanten niet uit?Stel dat je dit een dag van te voren al moet maken.Dan word het toch hard en droog?
Valt wel mee hoor. Maar ik zou m zeker niet te lang van te voren maken. Je kunt de cijfers wel een dag van te voren bakken en dan goed verpakken. Dan decoreer je de taart pas op de dag zelf.
Ik wil de mascarponeroom graag met chocoladesmaak maken. Kan ik dan het beste cacaopoeder toevoegen of chocolade au van Marie smelten en toevoegen?
Hoi Simone, dat zou in principe allebei kunnen. Cacaopoeder is wel gemakkelijker, want als je chocolade smelt, een beetje af laat koelen en toevoegt, wordt je crème steviger en dan moet je dus opletten dat t niet al te stevig wordt.
Ik heb hem gemaakt en hij viel erg in de smaak! Bedankt voor het lekkere recept
Fijn om te horen Sanne!
Ik heb hem gemaakt. Wel aangepast zodat ie koolhydraatarm en suikervrij is. Alleen een paar dingen van de decoratie niet. Ik heb nm van mini chocolade lettertjes dr naam erop gezet. Wat is dit een super leuke taart voor een kinderverjaardag.! Ik heb er heel veel reacties op gehad. Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Leuk om te horen, Christine! Heel graag gedaan! Ook leuk dat je wat variaties hebt aangebracht! ☺️
Hij ziet er super uit maar ik zou hem ook graag koolhydratenarm en suikervrij maken. Wat heb je dan gebruikt in de plaats hiervoor?
Alvast bedankt!
Hoe groot was u bakvorm?
Hoi Mirjam. Ik heb geen bakvorm gebruikt. Mijn cijfer was zo groot mogelijk. Dis bijna de maat van mijn bakplaat. Ongeveer 33 vm lang.
Ik heb ze gemaakt. Ze was super mooi en heel lekker. Bedankt voor het recept. Het is altijd fijn om iets te maken met zo’n goed resultaat!
Fijn om te horen, Adeline!
het ziet er erg leuk uit, is zeker het proberen waard. ik vraag me wel af voor hoeveel personen de taart geschikt is?
Hoi Roos, dat hangt natuurlijk af van welk cijfer of getal je gaat maken. Deze 1 is voor ongeveer 10 personen, schat ik.
die cakemix is dat patisseriebloem ?
Hoi Judith, ik heb bij dit recept Koopmans cakemeel gebruikt, maar je kunt ook bloem gebruiken, alleen moet er dan wel ook bakpoeder bij, ongeveer 3 theelepeltjes.
Bij dit recept gebruik je veel meer boter dan dat er op de achterkant van het recept van de Koopmans cake staat, klopt dat?
Hallo Anne,
Het is niet helemaal hetzelfde recept als die je op de achterkant van de cakemeel van Koopmans. We hebben hem bewust een beetje aangepast. Daarbij gebruiken we van alles een beetje meer, dus ook van de cakemeel zelf.
Liefs Ria & Laura
Hallo,
Ik zou een cijfertaart nummer 1 moeten maken voor 25 personen. Hoe groot zou ik mijn cijfer moeten maken? En werk ik dan best met 2 lagen of 3?
Hoi Leslie, Dan moet het best wel een groot cijfer worden. Het helpt zeker mee als je een extra laag doet. Dan kunnen de stukken wat smaller gesneden worden. Maar het is moeilijk te zeggen hoeveel groter het cijfer moet worden. Misschien wel de grootte van een A3 vel. Dan heb je zeker een flinke taart!
Heb deze eindelijk eens geprobeerd (moest immers een gelegenheid hebben :-) ) en was ZO lekker en inderdaad niet moeilijk.
Super bedankt voor dit mega leuke taartjes en vooral voor alle super leuke taarten en receptjes!! Ik kijk altijd uit naar feestmomenten omdat ik dan weer één van jullie taarten probeer.
Groetjes Sarah uit België :-)
Wat super leuk om te horen! :)
Hallo.ik zou graag een cijfer taart maken voor mijn zoon die 11 wordt maar kan je wat inspiratie geven voor versiering ik denk bloemetjes zal niet goed komen.
Vele groetjes Karin
Hoi Karin, houdt hij van Oreokoekjes? Die kleintjes zijn leuk. Of anders chocolaatjes in diverse soorten en maten. Marshmallows kan ook, of vers fruit. Gekleurde spikkels. Kleine stukjes stroopwafel. Er kan zo veel! Kun je hier iets mee? Groetjes, Ria
Hallo,
Zou ik ook zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken in plaats van koopmans ?
Groetjes Jacqueline
Ja hoor, dat kan zeker. Vergeet dan niet om ook een snufje zout toe te voegen. Dat zit bij cakemeel er al bij in.
Hoi. Helemaal gek van jullie recept! k zou de cake graag van chocola maken. Zal ik dit doen met cacao? Hoeveel en wat moet ik da n weglaten. Grtjs Lynda
Hoi Lyndy, dat zou ik idd doen met cacao. Je kunt 25 gram cakemeel vervangen voor 30 gram cacaopoeder.
super bedankt voor jullie snelle reactie!
Hoi Ria en Laura,
Bedankt voor jullie recept. Ik wil deze graag maken dit weekend. Wat voor citroensmaakstof gebruiken jullie? En waar kan ik dit halen. Bedankt alvast!
Ik gebruik de Funcakes smaakstof lemon. Deze kun je kopen in de taartwinkeltjes. Ik verkoop ze zelf ook. Prijs is €4,95 per potje van 120 gram.
Mocht je interesse hebben in de citroensmaakstof, mail dan even naar liefdevoorbakken@hotmail.com
Lieve Ria en Laura,
Welke slagroom zou ik het best kunnen gebruiken?
Alvast heel erg bedankt!
Groetjes,
Nikolett
Hoi Nikolet, gebruik gewone verse slagroom die je nog moet kloppen. Neem wel de slagroom met minimaal 35 % vetgehalte.
Hoi Nikolett, je kunt gewone verse slagroom gebruiken uit de koeling.
Hoelang kan je de taart versierd en al bewaren en eten?
Hoi Sacha, je kunt wel een paar dagen, ongeveer 4, met zo”n taart doen. Je bewaart deze dan wel in de koelkast, liefst in een doos. Je kunt er ook voor kiezen om een deel in te vriezen.
Hallo, ik moet een cijfer 1 maken maar dan groter dan een a4 35×22 maar welke hoeveelheden heb ik nodig voor de cake?? Ik wil hem graag 2 laagjes maken. Ik heb een bakplaat van 40×33.
Hoi Serife, ik heb ook een recept van een cijfertaart 6 met meermindecoratie. Daar staan de ingrediënten bij voor een taart van 35 cm. De hoeveelheden zijn per laag.