Nadat we vorige week een review van het basisbakboek van Laura’s Bakery hebben geschreven, hebben we natuurlijk ook een recept uitgeprobeerd! Er staat ontzettend veel lekkere recepten in het boek, dus het was lastig kiezen. Maar zoals vast wel bekend is, houden wij enorm van chocola, dus wij kozen voor cheesecake brownies!
Het recept voor cheesecake brownies ziet er niet al te ingewikkeld uit, dus daar gaan we mee aan de slag!
[blue_box]CHEESECAKE BROWNIES
Benodigdheden:
- 60 gram boter
- 150 gram suiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram pure chocolade
- 1 el stroop
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 100 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
Voor de cheesecakelaag:
- 200 gram roomkaas
- 1 ei
- 80 gram suiker
- 1 tl vanille extract
Bereiding
Doe de boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer af en toe door tot alles is gesmolten. Draai het vuur uit en laat het mengsel afkoelen. Het mag nog wel een beetje lauw, kamertemperatuur is niet nodig.
In een kom klop je de eieren en het vanille extract luchtig. Voeg hier de inhoud van het pannetje aan toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en mix tot een glad mengsel.
Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
In een aparte kom maak je een beslag voor de laag cheesecake. Roer de roomkaas een beetje los en voeg het ei, de suiker en het vanille-extract toe. Roer tot een egaal mengsel en goet het over de brownielaag. Gebruik zo nodig een spatel om het gelijkmatig te verdelen.
Bak de brownie in 40 minuten op 190 graden.
[/blue_box]
Hoe ging het bakken van die cheesecake brownies?
Het maken van het browniebeslag ging heel gemakkelijk. Gewoon doen wat er staat, dan kan er eigenlijk niets mis gaan. Het browniebeslag is wel erg stevig, dus het storten in de vorm was even een uitdaging. Vooral als er dan een stuk bakpapier in de weg zit haha!
De cheesecakelaag maken was ook geen probleem. Maar als ik deze brownies nog een keer zou maken, zou ik de cheesecake laag toch wat dikker willen. Het cheesecakebeslag was ook vloeibaarder dan ik had verwacht. Vooral omdat het recept zegt dat je een spatel moet gebruiken om het gelijkmatig te verdelen. Als ik mijn vorm scheef hield, ging alle cheesecakebeslag gewoon aan één kant zitten. Daar kwam geen spatel aan te pas. Maar dit zou ook kunnen zijn doordat ik een goedkoper merk roomkaas heb gebruikt, die zijn van zichzelf wat vloeibaarder dan duurdere merken.
De oventijd en temperatuur was ook even een uitdaging. Ik heb deze brownies twee keer gemaakt. En de eerste keer heb ik precies gedaan wat het recept voorschrijft, namelijk 40 minuten op 190 graden (in een elektrische oven). Maar het cheesecakelaagje bovenop de brownies werd heel erg donker bruin, bijna zwart van kleur! Dat zag er niet mooi uit!
Dus heb ik thuis de brownies nog een keertje gemaakt, met mijn heteluchtoven. Voor mijn heteluchtoven is 190 graden sowieso te hoog. Dus ik heb hem eerst 15 minuten op 180 graden gebakken en vervolgens nog 25 minuten op 160 graden. Geen bruine cheesecakelaag en wel lekkere brownies met een kleffe binnenkant. Precies zoals een brownie hoort te zijn!
De cheesecake brownies smaken echt fantastisch! De combinatie van brownie en cheesecake is heerlijk. Ik vind het wel wat zwaar, zou er niet drie stukken van nemen, maar dat is sowieso niet zo verstandig met dit soort baksels! We moeten stiekem toch een klein beetje op de lijn letten zo af en toe, toch?
Koop jouw Laura’s Bakery – het basisbakboek via deze link van bol.com, dan helpen jullie ons een beetje :) dan kan je deze brownies en andere heerlijke recepten ook maken!
Liefs Laura