Bosbessen cheesecake:

Eerder stond er al een review online over het boek 'Cheesecakes van Berko', waarin we hadden verteld dat we maar liefst twee recepten met jullie mogen delen. En omdat wij niet konden wachten, komt vandaag de eerste al online! We doen ieder een eigen recept, en ik koos voor de Meringue & Bosbessen Cheesecake!

Nou is het zo dat ik minder ervaren ben op het gebied van bakken als je het vergelijkt met mijn moeder. Wat heel leuk is voor deze reviews. Op deze manier kunnen we goed testen of het ook te doen is als je nog niet gepromoveerd bent tot 'pro-bakker'! Laten we aan de slag gaan!

Benodigdheden:

Taartbodem:

  • 250 gram theebiscuits
  • 50 g witte chocolade

Cheesecakevulling:

  • 700 g roomkaas of zuivelspread
  • 210 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml crème fraîche
  • 1 tl vanille-extract
  • 20 g bloem
  • 250 g bosbessen

Meringue:

  • 1 mespunt zout
  • 4 eiwitten op kamertemperatuur
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 125 g poedersuiker
  • 125 g bosbessen

Voor 1 cheesecake van 26 cm. Voorbereiding: 30 minuten. Baktijd 1 uur en 45 minuten. Rusten: 2 uur in de oven. In de koelkast: 4 uur.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Verkruimel de koekjes. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in een steelpan met dikke bodem. Roer de koekkruimels door de gesmolten chocolade. Vet een springvorm licht in en bekleed hem met bakpapier. Bedek de bodem met een 1 cm dikke laag van het koekjesmengsel. Bak de koekjesbodem 15 minuten.
  2. Klop de roomkaas, strooi de suiker erbij en klop 2 minuten. Klop de eieren en de eidooier erdoor. Voeg de crème fraiche en het vanille-extract toe en klop het mengsel nog 1 minuut. Voeg tot slot de bloem toe en klop weer 1 minuut, of tot je een mooie gladde vulling hebt. Strooi de bosbessen erover en verdeel de vulling over de voorgebakken taartbodem in de bakvorm.
  3. Stel de oventemperatuur in op 150 graden. Schuif de cheesecake in de oven en bak hem 1,5 uur: Zet de oven uit en laat de taart er nog zo'n 2 uur in staan, de room moet dan nog een beetje vloeibaar zijn. Zet de cheesecake minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast.
  4. Strooi voor de meringue het zout over de eiwitten en klop de eiwitten met een elektrische mixer op hoge snelheid goed stijf. Verlaag de snelheid en strooi beetje voor beetje al kloppend de kristal- en poedersuiker erbij. Klop tot je een glanzende meringue hebt. Roer hier heel voorzichtig de bosbessen door.
  5. Bedek de cheesecake met een dikke laag meringue en brand de bovenkant met behulp van een (crème brûlée)brander of zet de taart even onder de ovengrill.

Mijn ervaring

Ik ben heel erg blij met hoe de cheesecake uiteindelijk is geworden. Alleen waren er wel een aantal dingetjes waar ik toch een opmerking bij had. Daarbij is het goed om te weten dat ik een heteluchtoven heb, dus dat ik steeds de graden iets lager doe dan wat er in het recept staat.

Om te beginnen heb ik thuis geen keukenmachine, waardoor het verkruimelen van de koekjes nogal een karwei leek. Maar toen ik mijn moeder om advies vroeg, kwam zij met het idee om ze in de blender te gooien. En dat blijkt nog te werken ook!

Vervolgens had ik mijn vraagtekens bij de bodem. Ik ben niet gewend om een bodem op deze manier te maken! De verhouding koekjes en witte chocolade was erg vreemd. Er is niks mis met deze manier, de bodem smaakte erg goed. Maar ik zou het zelf toch voor een bodem gaan met wat meer crunch.

 

Toen ik de cheesecake de eerste 1,5 uur in de oven had staan, ging alles nog heel goed. Mijn cheesecake was aan één zijde iets verkleurd, maar niet super donker, dus ik maakte me er niet heel erg zorgen over. Heeft er ook mee te  maken dat ik een heteluchtoven heb, en precies de achterkant was iets meer verkleurd.

Maar, bij het rusten in de oven begon mijn cheesecake flink te scheuren. Ik baalde er enorm van! Kon ook niet zo bedenken waar dat dan is fout gegaan. Eenmaal een flinke google-sessie verder kwam ik erachter dat dit dus vaker gebeurd bij cheesecakes. Eén van de oorzaken is de deur van de oven open doen, en dat is wat ik heb gedaan. Ik vermoed dat het daar is fout gegaan.

 

Gelukkig gaat er bij deze cheesecake een flinke topping overheen van meringue, dus zag je uiteindelijk niets meer van de scheuren. Maar bij het aansnijden van de taart werd het wel een beetje een rommeltje.

 

De taart is getest door mij en collega's, welke er allemaal stuk voor stuk tevreden over waren. Hij was meteen op! Het is een hele lekkere en frisse taart. Vooral de meringue en de bosbessen zijn een hele goede toevoeging. Neem niet een te groot stuk, cheesecakes kunnen wel vullend zijn. Maar ik zou hem zo nog een keertje maken :)

Dit recept komt uit het boek 'Cheesecakes van Berko' en is geschreven door Steve Schouflikir en gefotografeerd door Akiko Ida. Uitgeverij: Good Cook, Hilversum.

 

Liefs van Laura

recept 2016