Bavaroise bolletjes

Dit was ons allereerste recept dat we in augustus 2015 online hebben gezet! Een heerlijk recept, je moet er wel een speciale bakvorm voor hebben. 

 

Benodigdheden:

 

Dit recept is voldoende voor circa 16 bolletjes.

 

  • 200 gram mix voor biscuit
  • 3 eieren
  • 20 ml water
  • Boter (voor het invetten van de vorm)
  • 50 gram mix voor chocoladebavarois
  • 60 ml water
  • 250 ml slagroom
  • 200 gram (smelt) chocolade puur
  • klein beetje (smelt) chocolade wit
  • circa 100 ml slagroom

Extra: Städter bakvorm voor moorkoppen of halve bollen + spuitzakken

 

Bereiding

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Maak de biscuitmix volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wij gebruiken hiervoor altijd de biscuitmix van ons eigen merk: Twinkelotje mix voor biscuit. Maar je zou ook die van Funcakes hiervoor kunnen gebruiken.

Ook kun je de biscuit zelf maken volgens het basisrecept.

Vet de bakvorm in en vul deze met het deeg. Het vullen van deze bakvorm doen wij met een spuitzak.

Bak je halve bolletjes 15 tot 20 minuten goudbruin op 175 graden.

Laat de bolletjes afkoelen en haal ze na 10 minuutjes voorzichtig uit de vorm.

Nu gaan we de bavarois maken. Wij gebruiken hiervoor 50 gram bavaroispoeder chocoladesmaak en 60 ml water. Laat dit 5 minuten indikken. Klop ondertussen 250 ml slagroom stijf. Schep de slagroom luchtig door het bavaroisemengsel en laat dit opstijven in de koelkast.

Ondertussen snijd je de bolletjes horizontaal doormidden. Leg de bovenkantjes apart van de onderkantjes.

Nu gaan we chocoladeganache maken. Wij kiezen hiervoor een 1 op 2 verhouding: 100 ml slagroom op 200 gram pure chocolade. Verwarm je slagroom tot bijna aan de kook. Breek de chocolade in stukjes in een bakje en giet hier de warme slagroom overheen. Laat heel even staan en roer het dan door met een rubberen spatel, totdat de chocolade helemaal is opgelost.

Laat je chocolademengsel ietsjes afkoelen, maar het moet wel vloeibaar blijven!

Zet de bovenkant van je halve bolletjes op een rooster en overgiet deze met je chocolademengsel. Let op dat je er een uitlekbak onder zet, anders wordt het een bende op je aanrecht! Laat de chocolade dan even uitharden.

Ondertussen ga je de bavarois op de onderkant van de halve bolletjes spuiten. Gebruik hiervoor een spuitzak en spuitmondje 1M van Wilton. Wij kozen voor een zigzag vorm, maar je zou ook rond kunnen spuiten.

Als je bovenkant uitgehard is, leg je deze voorzichtig op de onderkant.

 

Smelt je witte chocolade au-bain-marie, dus in een bakje boven een pannetje kokend water (bakje mag het water niet raken). Als het goed gesmolten is doe je het in een spuitzak. Knip er een klein puntje af en spuit het in een zigzag vorm over het bolletje.