Meringues maken:

Als je wel eens meringue maakt, dan is het misschien ook wel eens mislukt. Dit recept wat ik vaak gebruik werkt heel goed! Als je de stappen goed volgt en ervoor zorgt dat je mixkom vetvrij is, dan moet het wel lukken! Ik heb er hier kleine toefjes van gemaakt. Maar je kunt het ook gebruiken voor bijvoorbeeld een taartbodem of voor meringuebakjes. Tijd om aan de slag te gaan!

 

Wat heb je nodig:

  • 6 eiwitten
  • 200 gram fijne tafelsuiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 of 2 theelepes Patidess citroen smaakstof (of een ander smaakje)

 

  1. Verwarm de oven voor op 90 - 100 graden.
  2. Klop de eiwitten stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6)
  3. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
  4. Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
  5. Voeg nu een smaakje toe, bijvoorbeeld een theelepel Patidess citroensmaak.
  6. Voeg ook eventueel wat gelkleurstof toe, bijv Americolor gele kleurstof, 1 a 2 druppels. Niet meer, want anders wordt de meringue te dun.
  7. Doe de meringue in een spuitzak met een kartelmondje of een rond spuitmondje.
  8. Spuit de meringue in de gewenste vorm op een met bakpapier beklede bakplaat. Bijvoorbeeld toefjes, rozetjes, torentjes, ronde bakjes en een taartbodem. Je kunt er ook een stokje in steken, zodat je een schuimlolly krijgt.
  9. Bak de meringues circa 2 uur in de oven op 100 graden. Zorg wel dat ze niet gaan kleuren.
  10. Laat de meringues afkoelen voor je ze van het bakpapier afneemt.
  11. Doe ze in een afsluitbare trommel en je kunt ze circa 10 dagen bewaren. Misschien ook nog wel langer.

 

Variaties:

  • Gebruik een ander smaakje van Patidess, of voeg iets heel anders toe, bijvoorbeeld fijngemalen hazelnoot.
  • Strooi van pareltjes of musketzaad op het schuim voordat je het in de oven legt.

Ga jij ze ook eens proberen? Laat ons dan vooral weten of het is gelukt. Dat vinden we heel leuk!

 

Liefs Ria

recept 2016