Basisrecept Bretons zanddeeg:


Het leek ons weer eens hoog tijd voor een nieuw basisrecept! En dit keer is het een basisrecept voor Bretons zandtaartdeeg. Een heel lekker deegje, wat uiterst geschikt is voor kleine gebakjes of als bodem voor bijvoorbeeld een fruittaartje. Maar bijvoorbeeld ook voor appeltaart of andere taarten. Dit wordt ook wel 'sloffendeeg' genoemd, omdat het veel gebruikt wordt voor een sloffentaart. Dit is een ovaal taartje, daar heb je een speciale bakvorm voor. Maar ik heb dit keer kleine ronde vormen gebruikt, om kleine één persoons gebakjes mee te maken.
Wat heb je nodig:
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram zachte boter
- 90 gram suiker
- 90 gram basterdsuiker
- 1 eidooier
- snufje zout
- 1 tl citroensap
- Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Doe de zachte boter, de suiker, de basterdsuiker en de eidooier in het kuiltje. Doe hier nog een snufje zout en 1 tl citroensap bij. Vermeng dit met de bloem tot een homogeen deeg.
- Doe je deegbal in een stuk huishoudfolie en leg deze minimaal een uur in de koelkast.
- Rol het deeg dan uit en steek met behulp van een bakring of een andere ronde metalen uitsteker een rondje uit. Leg dit plakje deeg met de ring er omheen op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik heb verschillende maten ronde vormen gebruikt. Maar het kan ook met een vierkante vorm.
- Bak de deegbodems in een oven van ongeveer 175 graden in circa 16 à 20 minuten gaar. Voor wat grotere bodems zou ik de temperatuur iets hoger zetten, bijvoorbeeld 175 graden en dan ietsje langer bakken, ongeveer 20 minuten, maar kijk even of ze al mooi bros en goudbruin zijn, want elke oven is anders.
recept 2016