Peren appel vlaai:

Wij zijn thuis gek op zelf gebakken appeltaart! Daar hebben we een tijd terug al een heerlijk recept voor geschreven! Daarom vonden wij het nu tijd voor een variant op die appeltaart. Dit recept is perfect voor degene die ook zo van appeltaart houdt, maar nét even opzoek is naar een spectaculaire variatie! Neem van ons aan: deze traktatie is een succes!

Benodigdheden

  • 1 langwerpige, rechthoekige, vlaaivorm met losse bodem
  • Spuitzak

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 150 gram boter of margarine
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract

Voor de vulling:

  • 100 gram margarine
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 50 gram fijne tafelsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepeltje citroensmaakstof of een beetje geraspte schil van een citroen
  • 20 gram bloem
  • 2 appels
  • 2 peren
  • circa 100 gram gewelde rozijnen
  • 50 gram fijne tafelsuiker
  • beetje kaneel

Vet de vlaaivorm in met margarine, en zet even opzij.

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Voeg dan de zachte boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille toe. Meng dit met je handen tot een soepel deeg. Wikkel je deegbal in plastic folie en leg 1 à 2 uur in de koelkast.

Rol daarna het deeg uit tot een langwerpige lap. Doe dit tussen twee stukken plastic folie, zodat het deeg niet aan de roller plakt. Haal de bovenste laag plasticfolie er af, til de lap op en leg op de bakvorm. Druk dit stevig aan en zorg dat de randen goed gevuld zijn. Prik vervolgens gaatjes in de bodem.

 

Voor de vulling gaan we Frangipane maken. Klop hiervoor eerst de boter zacht. Meng dan de amandelen, de suiker, de citroensmaak en het ei erdoor. Spatel de bloem door het beslag. Doe het in een spuitzak en spuit het op de bodem in de vorm.

 

Schil de appels en de peren en snijdt ze in kleine stukjes. Voeg de suiker, de kaneel en de gewelde rozijnen toe. Schep alles goed door en schep het op de frangipane. Het is erg veel, bij ons paste niet het hele appel-peer mengsel er op. We hebben wel een flinke berg er op geschept en de rest lekker opgesnoept!

Bak in de oven op circa 165-170 graden in circa 40 minuten goudbruin.

 

Strooi er nog wat decoratiesuiker of poedersuiker overheen, en je appel-peren slof is klaar om opgepeuzeld te worden!

 

Liefs Ria & Laura

recept 2016