Aardbeien kwarktaart met biscuitlagen:

Kwarktaart is denk ik toch wel mijn favoriete taart! 20 jaar geleden bakte ik al kwarktaarten, toen nog met een bodem van lange vingers. Tegenwoordig vaak met een koekjesbodem. Kwarktaarten zijn meestal lekker fris en niet te zwaar van smaak. Voor mijn verjaardag wilde ik er weer eens eentje maken, maar nu eens een keer niet met een koekjesbodem. Tijd om wat nieuws te proberen: een kwarktaart met meer laagjes..

Wat mij  heel erg leuk leek, is om er twee biscuitlagen in te verwerken. Biscuittaart is vrij licht en dus heel geschikt om laagjes mee te maken! Door het biscuitbeslag heb ik amandelpoeder gemengd. Dat geeft de biscuit, die van zichzelf niet zo heel veel smaak heeft, een lekker amandelsmaakje. Verder heb ik nog een blikje aardbeienvulling gebruikt. Verse aardbeien zijn er nu ook wel in de supermarkten, maar deze zijn haast niet te betalen in deze tijd van het jaar. Maak je deze taart in de lente of zomer? Doe het dan met verse aardbeien!

Benodigdheden

Voor de biscuit:

  • 125 gram mix voor biscuitdeeg
  • 2 eieren
  • 20 gram gemalen amandelen

Voor de kwark:

  • 250 ml verse slagroom
  • 450 gram aardbeienkwark
  • 9 blaadjes gelatine
  • 1 blikje Hak aardbeienvulling

Voor de decoratie:

  • 250 ml verse slagroom
  • poedersuiker
  • reep pure chocolade (ongeveer 100 gram)

Extra: ronde springvorm van 20 cm + ronde springvorm van 24 cm

 

Aan de slag:

Ik heb deze taart gemaakt met een mix voor biscuit, maar je zou natuurlijk ook een eigen recept voor biscuittaart kunnen gebruiken. Binnenkort verschijnt er eentje op liefdevoorbakken.nl, dus hou de site in de gaten.

Biscuitlagen maken:

  1. Maak de biscuit zoals aangegeven op de verpakking. Bij de mix voor biscuit gebruik je 2 eieren, 125 gram mix en 15 ml water. Voeg hier nog 20 gram gemalen amandelen aan toe. Mix dit 8 minuten op de hoogte stand en daarna 2 minuten op de laagste stand.
  2. Vul de springvorm van 20 cm met je mix en bak je biscuittaart 20 tot 25 minuten
  3. Laat het taartje afkoelen
  4. Zaag de taart door midden, zodat je twee lagen biscuit hebt

 

Kwarkvulling maken:

  1. Week 9 blaadjes gelatine 10 minuutjes in koud water
  2. Klop intussen de slagroom in een kom
  3. Voeg nu de kwark toe (ik heb gekozen voor een kwark zonder suiker, kunnen we toch af en toe een beetje op de pondjes letten) en mix dit er doorheen.
  4. Neem de helft van de fruitvulling en maak deze fijn met een staafmixer of de mengbeker
  5. Breng dit sapje in een steelpannetje aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur uit en laat het een minuutje staan. Voeg dan de uitgeknepen gelatine blaadje  één voor één toe aan het mengsel. Laat dit ongeveer 10 minuten staan.
  6. Haal het mengsel door een zeef en voeg het toe aan het kwark-slagroommengsel
  7. Mix dit op een lage stand door elkaar

 

Het opbouwen van de taart:

Je gaat de taart opbouwen in de ronde springvorm van 24 cm.

  1. Bekleed de vorm van 24 cm met bakpapier en leg daar dan een plak biscuittaart op. Smeer op deze taartplak een laagje aardbeienvulling.
  2. Giet dan een deel van het kwarkmengsel over de plak biscuit, zodat je die niet meer ziet. Zorg dat je de randen ook goed vult.
  3. Leg dan de tweede plak er op en smeer daar de rest van de aardbeienvulling op.
  4. Giet dan de rest van de kwarkvulling er overheen. Zorg dat je niets meer ziet van de biscuitlagen en strijk het mooi glad.
  5. Laat dit geheel opstijven in de koelkast.

Voor de decoratie:

  1. Klop de slagroom en spuit deze in toeven op de taart
  2. Smelt de chocolade “aubainmarie” en smeer het uit op een marmeren plaat of een placemat (ik gebruik altijd smeltchocolade. Maar als je dat niet hebt, kan het ook met gewone chocolade).
  3. Laat de chocolade na het uitsmeren afkoelen. 
  4. Schraap het er weer af en strooi het chocoschaafsel dan over de taart. Leg ook een deel om de rand van de taart ter decoratie.