IMG_5109bn

Romige karamelsaus

Ingrediënten

 • 100 gram suiker
 • 2 eetlepels water
 • 60 ml verse slagroom
 • 40 ml melk
 • 10 ml Bailey’s Caramel Cream (mag ook ietsje meer)
 • 20 gram boter of margarine

Aan de slag

 1. Doe de suiker met de twee eetlepels water in een stevige steelpan.

 2. Doe de slagroom met de melk in een ander steelpannetje en zet dit op het vuur als de karamel bijna bruin wordt, zodat dit slagroommengsel een beetje warm is. Let op dat het niet gaat koken.

 3. Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden, het is moeilijk om uit te leggen hoe bruin, dat leer je door ervaring.

 4. Zet de pan even van het vuur af en voeg meteen de boter toe, anders kleurt het gewoon door en wordt het alsnog bitter. Roer de boter erdoor.

 5. Schenk dan het warme slagroommengsel erdoor en blijven goed roeren. Laat dit circa 1 minuutje zachtjes doorkoken, blijf goed roeren. Let wel op: dit goedje is super heet! Zorg dat je je niet verbrandt!

 6. Haal van het vuur af en laat het een heel klein beetje afkoelen. Zeef de saus, zodat de eventueel hard gebleven stukjes suiker eruit gehaald worden.

 7. Voeg dan ongeveer 10 ml Bailey’s toe, roer er goed door.

 8. Schenk de saus in een mooi glazen kannetje.

Notities

Dit reept is voor een klein kannetje met karamelsaus. Wil je wat meer, neem dan de dubbele hoeveelheden. Of maak het in twee keer, valt de saus dan wat tegen of is ie niet helemaal naar je zin, dan kun je de tweede nog wat lekkerder maken (door waarschijnlijk toch nog ietsje langer te wachten bij het karamelliseren van de suikeroplossing).