We zijn weer terug van vakantie. Lekker gekampeerd in Frankrijk en in Spanje. Barcelona was erg mooi! Maar helaas gaat de tijd snel als je het leuk hebt, dus het was weer zo voorbij! We gaan weer verder met ons dagelijkse leventje! Ik ben inmiddels gestopt met mijn winkeltje, zoals een aantal van jullie misschien wel weten, maar ik ga nog wel verder met de webwinkel! Dus nog werk genoeg!
Verder is het natuurlijk weer de hoogste tijd om weer te gaan bakken. Zoals Laura al aangaf plaatsen we de komende twee maanden in de meeste gevallen twee recepten per week. Dan kunnen we weer een beetje vooruit werken. Voor de vakantie moesten we veel extra recepten maken voor onze vakantieperiode, dus we hebben geen voorraad meer. We starten met deze lekkere chocolade tulband. Lekker eenvoudig te maken.
Wat heb je nodig voor deze cake:
- Een tulbandvorm, ik heb de Nordicare Hege Bundtpan gebruikt
- Beetje margarine om de vorm in te vetten.
- 275 gram boter of margarine
- 275 grm bruine basterdsuiker
- 5 eieren
- 250 gram bloem
- 4 theelepeltjes bakpoeder
- snufje zout
- 50 gram cacaopoeder
- 50 ml slagroom
- 100 gram pure chocolade
Voor de decoratie:
- 100 ml slagroom
- 125 gram pure (smelt)chocolade.
Aan de slag:
Mix in een kom de boter zacht. Voeg de bruine basterdsuiker toe en mix dit een paar minuten goed door zodat het botermengsel romig en luchtig wordt. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop telkens even door. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout. Mix dit voorzichtig door het deeg. Voeg de cacaopoeder toe en mix erdoor . Voeg dan de slagroom toe en mix dit ook voorzichtig door het deeg, niet langer kloppen dan nodig is, anders verliest het deeg zijn luchtigheid. Smelt de chocolade ‘au bain marie’. Voeg deze beetje bij beetje toe aan het deeg, roer telkens even door het deeg. Ga door tot alle chocolade is toegevoegd en erdoor gemengd.
Vet de bakvorm in en bestrooi met een beetje bloem. Vul de vorm met het deeg. Bak dit in een voorverwarmde oven van circa 160 graden in circa 60 minuten gaar. Prik even in de cake om te kijken of de binnenkant goed gaar is. De prikker moet er droog uitkomen.
Laat de cake circa 10 minuutjes afkoelen. Haal hem dan voorzichtig uit de vorm. Laat verder afkoelen op een taartrooster.
Doe de 125 gram chocolade in en kom. Verwarm de slagroom tot bijna aan de kook. Zorg dat de slagroom goed heet is, maar nèt niet kookt, anders komt er een vel op. Giet de slagroom over de chocolade. Laat dit even een paar minuten staan, roer de chocolade dan goed door. Zorg dat de chocolade helemaal vloeibaar is. Als er toch nog wat stukjes chocolade in zitten, kun je dit nog even ‘au bain marie’ verwarmen. Als het helemaal is opgelost, laat je het een minuutje staan, doe het dan in een kannetje. Zet je cake (op een taartrooster) op een groot bord. Giet de vloeibare chocolade lekker royaal over de tulband. Je kunt eventueel de chocolade, die opgevangen wordt op het bord weer in het kannetje gieten en nogmaals over de cake schenken.
Laat de chocolade nog wat drogen en de cake is klaar! Vaak is zelfgebakken cake de dag na het bakken op z’n lekkerst, maar als je echt niet kunt wachten, kun je natuurlijk al vast een plakje cake afsnijden en opeten!!! Geniet ervan!
Liefs,
Ria
3 comments
Hallo Ria wat ziet deze tulband er heerlijk uit. Even een vraagje, ik heb ook deze vorm maar dan in het model voor 6 kleine tulbandjes,hoelang zou ik die an moeten bakken? Bvd groetjes Astrid.
Hoi Astrid, dan denk ik dat je de oven ietsje hoger moet zetten , ca 165 a 170 graden. En dan ong 30 minuten bakken. Misschien ietsje langer.
Dank je wel. Ik ga het snel proberen.?