Een tijdje terug hadden we al eens aangegeven dat we oude recepten een nieuw leven in willen blazen! Dit kan om allerlei redenen zijn. Bijvoorbeeld omdat we in het begin nog wel eens bakmixen gebruikten. Of omdat we nu vinden dat het toch net iets beter kan. Dit is zo’n recept! Een heerlijke taart met frambozen!
Nodig:
- Een springvorm met doorsnee van 22 of 24 cm
- Strook bakpapier voor de binnenkant van de bakvorm.
Voor het deeg:
- 180 gram bloem
- 3 eetlepels cacaopoeder
- 60 gram poedersuiker
- Een zakje vanillesuiker
- 20 gram gemalen amandelen
- Snufje zout
- 120 gram zachte boter of margarine
Voor de vulling:
- 175 ml frambozenpuree gemaakt van 1 doosje diepvriesframbozen
- 9 blaadjes gelatine
- 500 gram kwark
- 250 ml verse slagroom
- Beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten.
- Ongeveer 50 gram verse frambozen
Voor de decoratie:
- 200 – 250 ml slagroom
- Beetje poedersuiker
- Ongeveer 125 gram verse frambozen
Recept:
- Beboter de bodem en de binnenkant van de springvorm bestuif de bodem en het onderste randje van de binnenkant met wat bloem.
- Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit tot een homogeen deeg. Wikkel het in de huishoudfolie en leg dit een uur in de koelkast.
- Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot een cirkel die past in de springvorm.
- Leg deze in de vorm en verdeel deze gelijkmatig over de bodem. Zorg voor een klein opstaand randje. Zet de vorm met het deeg nog een kwartiertje in de koelkast.
- Leg er een vel bakpapier in en vul dit met bakbonen.
- Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 10 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 10 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
- Haal er dan uit, en laat de bodem afkoelen.
- Spoel de verse frambozen af en laat ze goed uitlekken.
- Doe van de diepvriesframbozen ongeveer 200 gram in een steelpan, laat deze ontdooien op een zacht vuurtje en maal ze dan tot een puree met een staafmixer. Zet het vuur uit en laat even staan. Zorg dat je 175 ml frambozenpuree hebt.
- Laat de rest van de diepvriesframbozen verder ontdooien.
- Als de taartbodem is afgekoeld, maak je de springvorm even voorzichtig los.
- Leg de strook bakpapier langs de binnenkant van de vorm. Maak de rand van de vorm weer vast, zodat de strook bakpapier vast blijft zitten. Zorg er wel voor dat de strook goed glad in de vorm zit.
- Roer de kwark los in een grote kom.
- Klop de slagroom bijna stijf met een beetje poedersuiker. Schep de slagroom beetje bij beetje bij de kwark, roer door met een spatel.
- Voeg de overgebleven diepvriesframbozen èn 50 gram verse frambozen toe aan het kwarkmengsel en schep er voorzichtig door.
- Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water.
- Verwarm de 175 ml frambozenpuree tot ongeveer 60 – 70 graden.
- Los de blaadjes gelatine er één voor één in op. Roer goed, zorg dat de gelatine goed is opgelost. Laat dan afkoelen, ongeveer 5 minuten. Het is dan rond de 35 graden.
- Schep dan een paar eetlepels van het kwarkmengsel bij de frambozenpuree. Roer erdoor.
- Voeg dan het frambozenpureemengsel in delen toe aan de kwark. Roer telkens even door met een spatel. Ga door tot alle puree is toegevoegd.
- Schenk dit in de bakvorm. Strijk glad met een paletmes.
- Zet in de koelkast om op te stijven.
- Haal dan de taart uit de koelkast. Als de vulling goed stevig is, haal je de rand van het bakblik er voorzichtig af. Haal dan ook voorzichtig de strook bakpapier er af.
- Zet de taart op een mooi taartbord.
- Klop de slagroom en zoet deze met een beetje poedersuiker. Versier de bovenkant van de taart met de slagroom. Leg daar de verse frambozen op.
Liefs Ria & Laura
2 comments
ik denk dat voor dit (deeg) recept 12 gram boter te weinig is.
Bedankt voor je oplettendheid Ina, dat moet natuurlijk 120 gram boter zijn!