De afgelopen jaren heb ik al heel wat cupcakes gebakken! In alle soorten en maten zullen we maar zeggen. Dit keer heb ik muffins gemaakt. Dat is echt weer heel wat anders. Een ander deeg en daardoor dus ook een heel andere smaak! Lekker smeuïg van binnen.
Het zijn chocolade muffins geworden. Gemaakt van pure chocolade en boter. Verder wat bloem, eieren en suiker. Nu had ik nog van die crisp chocolade bolletjes. Die heb ik gekocht bij Albert Heijn. Daar staat tegenwoordig zo’n apparaat waar je zelf een bakje kunt vullen met diverse sprinkels en hageltjes. Ik heb een potje gevuld met witte, melk en pure chocobolletjes. Ze zijn lekker crispy en toch zacht. Super lekker dus..!
- Geschikt voor: 12 muffins
- Oventemperatuur: 170 graden

Ingrediënten
- een bakvorm voor 12 cupcakes of muffins
- papieren bakingcups (ik heb witte gekozen met een klein opstaand randje)
- spuitzak en spuitmondje
Voor het deeg:
- 150 gram boter of margarine
- 125 gram pure chocolade
- 80 gram bloem
- 40 gram cacaopoeder
- 12 gram bakpoeder (is ongeveer 3 theelepels)
- snufje zout
- 5 eieren (niet te klein)
- 190 gram fijne suiker
- ongeveer 50 gram crispy pearls (gemengd, wit melk en pure chocolade)
Voor de decoratie:
- 150 ml verse slagroom
- 100 gram crème fraîche
- 3 à 4 eetlepels witte basterdsuiker
Instructies
- Zet de bakvorm klaar en doe de bakingcups er in.
- Verwarm de oven voor op circa 170 graden.
- Doe de boter en de pure chocolade in een kom en zet deze op een pan met heet water. Verwarm dit dan “au bain marie”.
- Doe de bloem, de cacao en het bakpoeder in een vuurvaste kom. Zeef het.
- Roer af en toe door het choco-botermengsel. Als alles gesmolten is, kan de kom van de pan af. Laat dit ietsje afkoelen.
- Klop met een mixer de eieren met de suiker en het zout. Klop dit ongeveer 3 à 4 minuten tot het een schuimige massa wordt.
- Schep er dan beetje bij beetje het bloemmengsel erbij . Schep dit er telkens even goed door.
- Voeg dan beetje bij beetje het vloeibare chocolademengsel erbij. klop dit telkens even door, voordat je een nieuwe hoeveelheid erbij schenkt. Klop dan het geheel nog even goed door.
- Voeg dan de crispy pearls er aan toe en schep deze door het deeg.
- Doe het deeg in de muffinvormpjes. Ik heb hiermee 12 vormpjes gevuld. Er zit dan best behoorlijk wat deeg in elk vormpje, maar ze mogen natuurlijk niet helemaal vol zijn. De muffins moeten nog wel kunnen rijzen. Maar het is ook de bedoeling dat er een flinke bol op komt.
- Zet de bakvorm in de oven en bak de muffins gaar in ongeveer 18 minuten.
- Let wel op, ze moeten gaar zijn, maar niet te droog. De binnenkant moet nog smeuïg blijven. Bak ze dus niet te lang! Prik eventueel even met een prikker om te controleren dat ze niet al te vochtig zijn van binnen.
- Klop ondertussen de slagroom stijf.
- Doe in een ander kommetje de crème fraiche, voeg daar de basterdsuiker aan toe en roer los.
- Schep hier de slagroom beetje bij beetje doorheen. Proef even of het mengsel voldoende smaak heeft. Anders kun je er nog wat extra suiker aan toevoegen.
- Doe de crème in een spuitzak met een kleien kartel. Spuit toefjes op elke, reeds afgekoelde, muffin.
- Strooi er dan nog wat van de crispy pearls op en klaar zijn de muffins.
Ik vind ze zò lekker, dat ik hier binnenkort zeker een variatie op ga verzinnen!!
Liefs, Ria
3 comments
Ziet er lekker uit! Een vraagje, wat is het verschil tussen slagroom en crème fraiche? Want voor ons, Belgen, is dat hetzelfde :-)
Hoi Adeline, crème fraiche is wel echt iets anders. Het is een aangezuurde room. Deze is al stevig en dus goed te gebruiken om ergens doorheen te mengen. In dit geval maakt het de toef wat frisser, maar ook wat steviger. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een toef slagroom gebruiken. ☺️
Waar ik vandaan kom in Belgie: is slagroom en crème fraiche ook iets anders, maar Belgie is groot :-)
Wij maken dan weer het onderscheid tussen zure room en crème fraiche: beide dus lichtzuur maar:
– zure room: vetgehalte rond de 20%
– crème fraiche: vetgehalte rond de 40%. Beter geschikt dan zure room om door je hete soep te roeren.
Warme groet uit Maleisie,
Stef