Een basisrecept voor botercrème is voor ons bakkers een must! Wij gebruiken botercrème echt heel vaak. Bijvoorbeeld voor het vullen en afsmeren van een taart. Of voor het spuiten van rozen of andere bloemen! Vanuit dit recept kun je zelf variëren met smaak en kleur, heel handig dus!

Ingrediënten
- 250 gram margarine of boter
- 500 gram suikerbakkerspoeder
- 1 eetlepel melk
- smaakstof naar keuze (bijvoorbeeld vanille of citroen)
- Mixer en zeef
Instructies
- Doe 250 gram boter in de kom, zorg dat de boter zacht is. Je kan ervoor kiezen om de boter wat zachter te maken in de magnetron, zodat deze wat zachter wordt. Mix de boter zacht en romig in ongeveer twee minuten. Met de keukenmachine is dit ongeveer stand 4 met de vlindergarden. Met de gewone mixer ongeveer de middelste stand.
- Zeef de suikerbakkerspoeder. Voeg steeds een kopje suikerbakkerspoeder aan je boter toe en mix dit totdat het goed is opgenomen. Voeg dan nog een eetlepel melk toe.
- Je kunt ervoor kiezen om nu een smaakje toe te voegen, bijvoorbeeld 3 à 4 theelepels Patidesse vanille smaakstof. Maar je kan ook kiezen voor citroensmaak, geraspte schil van een citroen of aardbeienjam.
- Als laatst zou je er ook nog een kleurtje eraan toe kunnen voegen, als je bijvoorbeeld bloemen gaat spuiten. Wij kozen voor een mooi lichtroze kleurtje met de Americolor Deep Pink.
- Als je alles hebt toegevoegd, mix dit dan nog even een halve minuut goed door. Dan is je botercrème klaar!
Nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een berichtje achter!
Liefs van het liefdevoorbakken-team!
24 comments
Wat een schattig kleurtje! Leuk recept weer!
Dankjewel Bas :) altijd leuk om te horen!
Ik blijf het lastig vinden botercrème, maar die van jou is wel heel goed gelukt!
Wat super goed om te horen! :)
[…] al meerdere basisrecepten voor vullingen & toppings op de site verschenen. Zo hebben we een basisrecept voor botercrème, waar je prima taarten mee kan afsmeren. Of de creamcheese frosting: voor degene die de botersmaak […]
hoi
ik lees het recept van de creme en wat een suiker gaat hierin
dat is een energiebom.
op 250 gr boter is 60gr poedersuiker en een halve liter pudding genoeg en
krijg je een lekkere en luchtige creme.
In dit recept zit inderdaad veel suiker, klopt. De botercrème die jij bedoelt is gewoon een heel andere botercrème, ook prima, maar bevat in verhouding weer veel boter. Wij gebruiken die ook wel bij verschillende recepten. We zullen daar ook nog wel een keer een basisrecept van plaatsen.
[…] Maak dan de botercrème zoals aangegeven in dit recept. […]
Is deze botercreme stevig genoeg voor het spuiten van tulpen, rozen etc met de Russische bloementips? Ik had nl eerst een andere crème gebruikt en toen kwamen mijn bloemen niet mooi uit. De crème leek te zacht of slap te zijn.
Hoi Anna, ja die is stevig genoeg. Wij hebben er ook de bloemen op onze youtube filmpjes mee gespoten.
Sorry ik heb per ongeluk twee keer dezelfde vraag gesteld. Het leek eerst niet te lukken.
[…] de botercrème zoals aangegeven in dit basisrecept. Smeer de taart in met een laagje botercrème. Dit is de crumcoat. Zet in de koelkast om de […]
wat kan ik toevoegen om een aardbeien smaak te kregen
Hoi Lucine, je kunt een beetje aardbeienjam toevoegen, maar dan moet je er wel op letten dat de notercrème niet te vloeibaar wordt. Anders kun je ook geconcentreerde aardbeiensmaskstof gebruiken. Die verkoop ik (Ria) ook ik mijn webwinkeltje. theeentaartspulletjes.nl.
Hallo!
Ik vind jullie website geweldig.
Alleen hoeveel botercreme is dit? Wil namelijk jullie taart maken van rozetten alleen hoeveel botercreme heb in nodig met dit recept?
Hallo Oemmoesa, fijn om te horen dat je blij bent met onze website. De hoeveelheid botercrème staat bij het recept van de rozettentaart. Voor de cake van 20 cm doorsnee kun je tweemaal het basisrecept gebruiken. En dan 4 taartjes maken. Dit is dan cakedeeg. Als je niet zo heel hoog wilt, dan kan het ook met iets minder. Ceel succes!
Dus als ik het goed begrijp moet er 1 basisrecept in de bakvorm heb een bakvorm van 20 doorsnee en 7,5 hoog wil graag net zon hoge taart als jullie.
Wat moet ik dan doen?
Nee, je kunt met 1 basisrecept 2 bakvormen vullen. Dus totaal heb he dan 2 x het basisrecept nodig voor 4 taartlagen.
Hoi Ria en / of Laura,
Jullie botercreme klinkt heerlijk, nu mag ik een bruidstaart maken en kan ik met jullie botercreme de taart ook helemaal alleen strak afsmeren ( er komt geen fondant of marsepein over )…
Hoi Vera, ja hoor dat kan zeker. Het zou ook kunnen met de Italiaanse merengue botercrème, die staat ook bij onze basisrecepten. Die blijft wel iets zachter, maar is wat witter, dat is ook mooi.
Dank je wel voor de reactie, ik zal een proef maken van zowel botercrème als Italiaanse merengue botercrème….
Goed idee!
Hi de Rozetten taart ziet er geweldig uit en wil ik graag maken voor de eerste verjaardag van mijn dochter als smash cake zijnde.
Hebben jullie tips hoe ik zoiets zo gezond mogelijk voor haar kan maken? Zoals suikervrij? Hoor graag van jullie! :)
Hoi Julie, je zou kunnen kiezen voor de Italiaanse meringue botercrème, zie het recept bij de basisrecepten. Deze is veel minder zoet dan de eenvoudige botercrème.