Nutella brownies

Nutella Brownies

Ingrediënten

  • 150 gram melk chocolade
  • 100 gram pure chocolade
  • 250 gram margarine
  • 300 gram licht bruine basterd suiker
  • 2 theelepel vanille extract
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 eieren
  • 0,5 theelepel zout
  • 25 gram cacaopoeder
  • een aantal flinke lepels Nutella
  • rechthoekige lage bakvorm / brownie bakvorm

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden.

  2. Smelt de boter en de chocolade au bain marie (dus met een kom op een pannetje kokend water) of in de magnetron. Belangrijk is dat de chocolade en de boter volledig met elkaar vermengd zijn tot één substantie.

  3. Meng in een andere kom de droge producten met een lepel: dus de cacao, het zelfrijzend bakmeel en de zout.

  4. Mix weer in een andere kom de eieren, de suiker en de vanille.

  5. Voeg hier al mixend steeds beetje bij beetje de droge producten aan toe (let op: verstuivingsgevaar).

  6. Voeg hier dan je chocolademengsel aan toe, en roer dit goed door met een lepel.

  7. Smelt in een kommetje in de magnetron een aantal flinke eetlepels Nutella. Let op: dit is naar smaak! Hoe meer Nutella, hoe beter de Nutella smaak naar voren komt. Doe de gesmolten Nutella bij het mengsel en roer dit goed door.

  8. Doe je browniemengsel in een brownie-bakpan.

  9. Extra: doe wat Nutella in een spuitzak of ziplogbag en smelt dit in de magnetron. Knip er een puntje vanaf en brengt dit zigzaggend aan bovenop de browniemengsel.

  10. Bak je brownie ongeveer 35 – 40 minuten op 165 graden. Let wel op: dit is heel erg afhankelijk van je oven! Een paar minuutjes of een aantal graden maakt al het verschil tussen een droge of een kleffe brownie. Bij een lagere temperatuur (bijvoorbeeld 150 graden), krijgt je brownie meer een cakechtige structuur. Wil je van binnen liever een iets kleffige brownie, met een krokant korstje bovenop? Zet dan je temperatuur wat hoger (bijvoorbeeld 175 graden).

Notities

Twijfel je of je brownie al klaar is? Doe dan de satéprikkertest! Nét geen volledig droge satéprikker betekent een iets kleffige binnenkant. Wil je liever een cakeachtige binnenkant, dan moet je satéprikker helemaal droog zijn.

Wij hebben de brownie in een heteluchtoven 40 minuten op 160 graden gebakken (hete luchtovens zijn vaak wat warmer van binnen, waardoor de temperatuur juist wat lager moet dan bij een elektrische oven). Wij gingen voor een brownie met een iets krokant korstje aan de bovenkant, en een smeuïge iets kleffige binnenkant.