Kerstmis, Taarten met oven
comments 2

Wit kerst taartje

DSCN4228bn
We hopen natuurlijk allemaal op een witte kerst! Maar die kans is niet groot. De temperaturen zijn hoog, vandaag, als ik dit schrijf, wel 10 graden boven nul. We kunnen nog net niet in de tuin zitten! Nou ja, niks aan te doen. Zonder sneeuw kan het ook heel gezellig worden! We maken het binnen gezellig met een kerstboom, veel lichtjes en kaarsjes en lekker eten. Gezellig met de familie bij elkaar en uiteraard met een lekkere kersttaart! Zoals deze witte kerst taart, kijken jullie mee?

Ik wil al een tijdje een spierwitte taart maken. Dat ziet er altijd erg mooi uit, vooral als je dan op de bovenkant stukjes aardbei legt. Voor dit taartje heb ik gekozen voor een biscuittaartje met als vulling Zwitserse room, slagroom en verse aardbeien. Die mooie witte laag is gemaakt van de Enchanted Cream van Funcakes. Een mix waarmee je een zachte, witte crème maakt, handig om je taart mee af te smeren of om mooi op te spuiten.

 

Benodigdheden:

Een bakvorm van 20 cm, bijvoorbeeld de PME bakvorm 20 cm.

Voor de biscuittaart:

  • 4 eieren
  • 140 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 75 gram maizena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 175 ml melk
  • 20 gram custard
  • 20 gram fijne suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 bekertje slagroom van 250 ml
  • 1 bakje verse aardbeien

Voor de afwerking en decoratie:

  • 150 gram Funcakes Enchanted cream
  • 100 ml melk
  • 1 schraper met zigzagrand
  • 1 uitsteker om hulstblaadjes te maken
  • een stukje donkergroene en rode rolfondant

Aan de slag!

Vet een bakvorm van 20 cm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Je begint met het maken van het biscuitbeslag. Splitst de eieren. Klop de eiwitten stijf met de keukenmachine (stand 6) of met een gewone mixer op de hoogste stand. Klop tot het eiwit wit wordt. Voeg dan de suiker toe en klop door tot er stevige pieken vormen. Voeg dan de eidooiers toe en roer deze erdoor. Voeg dan de bloem en de maizena toe. Roer deze voorzichtig door het deeg. Vul de bakvorm met het deeg. Zet dan in een voorverwarmde oven van 175 graden. Bak de taart in circa een half uur tot 35 minuten gaar.

Laat de biscuittaart afkoelen.

Meet voor de banketbakkersroom 175 ml melk af. Doe de custardpoeder in een klein kommetje en giet hier een beetje van de melk bij. Roer dit goed door met een kleine garde, tot een glad papje. Verwarm dan de rest van de melk met de suiker en voeg  het vanillestokje toe. Breng het tot net aan de kook. Haal meteen van het vuur af en giet een deel hiervan bij het custard papje. Roer dit goed door en giet dan alles weer in het pannetje bij de rest van de melk. Laat dit onder goed roeren weer aan de kook komen. Laat het heel kort binden, blijf vooral goed roeren, en haal van het vuur af. Verwijder het vanillestokje. Je hebt nu een een smeuïg, glad mengsel. Giet dit uit op een bordje en wikkel er plastic folie omheen. Zo krijg je geen vel er op. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom met een beetje poedersuiker stijf en houd de helft apart. Klop dan de banketbakkersroom los met een mixer. Voeg de andere helft van de slagroom toe en klop dit er voorzichtig door. Je hebt nu Zwitserse room.

Snijd de biscuittaart in 3 lagen. Leg de onderste laag op een bord. Smeer de Zwitserse room op deze laag. Leg dan de tweede laag er op. Smeer de andere helft van de slagroom op de tweede laag. Snijd een paar aardbeien in stukjes en leg die op de slagroom. Dan de derde laag er  op.

Klop de Enchanted Cream op met 100 ml water en 100 ml melk, zoals op de verpakking staat aangegeven. Deze crème  smeer je over de taart. Zorg dat alles goed bedekt is, zowel de zijkant als de bovenkant. Je taart is nu helemaal wit. Strijk dit glad af, zodat het mooi egaal wordt.
Dan pak je de zigzagschraper. Zet je taart op een draaiplateau. Zet de schraper tegen de zijkant van de taart en draai dan met je andere hand voorzichtig het plateau rond. Op die manier krijg je mooie gelijkmatige inkepingen. Zie op de foto.

 

Op de bovenkant spuiten we dan mooie toefjes in de vorm van een soort golfje. Hiervoor doe je een deel van de Enchanted cream in een spuitzak met spuitmondje 125 van Wilton. Misschien heb je een ander spuitmondje, kan natuurlijk ook, maar het is wel mooi om met een groot spuitmondje te werken, anders wordt de decoratie een beetje nietig. Snijd de rest van de aardbeien in stukjes en leg deze aan de binnenkant van de ring met toefjes.

Als laatst ga je aan de slag met de hulstblaadjes. Rol een stukje groene fondant uit en steek met het hulstblaadjes uitstekertje de hulstblaadjes uit. Laat ze drogen.Kneed dan nog een stukje rode fondant en maak daar piepkleine balletjes van. Deze leg je dan op de hulstblaadjes als kleine besjes.

Leg ze op en tussen de aardbeien. Dit kun je beter vlak voor het opdienen van je taart doen, want anders worden de blaadjes wat vochtig van de crème, en je hebt kans dat ze dan wat gaan ‘uitlopen’.

Deze taart was echt super leuk om te maken! Ik wilde er nog veel meer leuks bovenop doen, maar ik heb me ingehouden. “Less is more” zeggen ze vaak.

Het is een mooi, sneeuwwit taartje geworden! Nu maar wachten op een, nog wittere  kerst! Ga jij deze taart ook uitproberen?

Liefs, Ria

 

 

Facebook0
Youtube47
Pinterest123
Instagram689

2 Comments

  1. Trees says

    Goedemiddag
    Ik vind jullie recepten heerlijk er is alleen een probleempje ik kan niet de tekst helemaal lezen?

    • Hallo Trees, bedankt voor je reactie! Super leuk dat je onze recepten heerlijk vind :)
      We zijn er van op de hoogte dat er een probleem is met de tekst op onze site. We zijn op de achtergrond druk bezig met dit probleem te verhelpen. Het probleem lijkt vooral voor te komen met ipads. Over het algemeen gaat het lezen van de recepten beter op de computer!

      Groetjes Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *